• DOLAR 35.466
  • EURO 36.651
  • ALTIN 3080.13
  • ...
`Çocuğunuza sevginizin karneye bağlı olmadığını hissettirin`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2015-2016 Eğitim-Öğretim döneminin ilk yarısı yarın sona eriyor. Bütün bir dönem boyunca büyük emekler sarf ederek ders çalışan öğrenciler karne alıyor. Karne alacak çocukların ailelerine bazı tavsiyelerde bulunan Aile Terapisti Dr. Obengül Ejder, karne durumunun çocuğun performansı kadar anne- babanın, hatta okul ve öğretmenleri arasındaki ilişkilerinin de başarısının yansıması olduğunu vurguladı.

Başarısız bir karne ile karşılaşan ebeveynlerin kendilerini de sorgulamalarını öneren Dr. Ejder, "Çocuğumuza yeterince sağlıklı bir aile ortamı sunduk mu? Birbirimizi dinleyip saygı gösterdik mi? Çocuğun dersleriyle yakından ve yeterince ilgilendik mi? Ona ders çalışma alışkanlığı kazandırdık mı? Ona örnek model olabildik mi? Yoksa sadece nasihatlerde mi bulunduk? Çocuğun özgüven kazanması için yardımcı olduk mu? Aileler, bu sorulara verdikleri yanıtlarla, çözüm konusunda adım atabilirler." diye her ebeveynin kendini sorgulamasını istedi.

“Çocuğunuza sevginizin karneye bağlı olmadığını hissettirin”

Başarının tek göstergesinin karne olmadığına dikkat çeken Dr. Ejder, başarılı veya başarısız karne getiren öğrencilere karşı nasıl bir yaklaşım içinde olunması gerektiğini şöyle aktardı:

-Karne notları iyi de olsa,  kötü de olsa sevginizin karneye bağlı olmadığını, sonucu ne olursa olsun onu seveceğinizi vurgulayın. Karne notları düşükse başarısızlığının nedenlerini araştırın, mutlaka çözüm yolları üretin. Yıl içindeki ders eksiklerini tamamlaması için ona yardım edin.

“Çocuklarınızın başarısını takdir edip küçük ödüller ile motivasyonunu arttırın”

-Karne notları iyi ise bunu görmemezlikten gelmeyin “Zaten benim çocuğuma bu yakışırdı, bu senin görevin tabiî ki iyi notların olacak”  ya da “Sana o kadar imkân sunduk bir de zayıf mı alacaktın, tabiî ki karnen iyi olacaktı” gibi cümleler kullanmayın.

-Onun başarısını takdir edin, küçük ödüller ile motivasyonunu arttırın. Ancak fazla abartmayın, çocuğunuzda endişe ve korku yaratacak, yüksek beklentilerinizden bahsetmeyin.

-Çocuğunuzu kendinizle, başka çocuklarla ya da kardeşleri arasında kıyaslamayın.

-Kendi hayatınızda gerçekleştiremediğiniz ideallerinizi çocuğunuzun gerçekleştirmesi için beklenti içine girmeyin, ideallerinizin ve hırslarınızın kurbanı etmeyin.

Gerekirse uzmana başvurun!

-Okul hayatının başlangıcından itibaren ders başarısızlığı var ise çocuğunuzun öğrenmesini etkileyen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da özel öğrenme güçlüğü olup olmadığının belirlenmesi için mutlaka bir uzmana başvurun.

-Düşük karne notu ya da sınav puanı alan çocuğunuzda sık sık ağlama, olağan aktivitelerden zevk almama, sosyal soyutlanma, suçluluk duygusu, yeme veya uyku düzeninde bozulma, öfke patlamaları, baş ağrısı, karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler ya da evden kaçma, intihar gibi düşünceler fark ederseniz; bunlar depresyon belirtisidir,  mutlaka profesyonel yardım almanız gerekir. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir