Sur`dan göç eden çocukların TEOG başarısı
Diyarbakır`ın Sur İlçesi`nde yaşanan çatışmalardan dolayı başka okula nakil giden 2 öğrenci, TEOG sınavında dereceye girerek büyük bir başarıya imza attı.
Sokağa çıkma yasakları ve çatışmalar nedeniyle adı sıkça gündeme gelen Diyarbakır`ın Sur ilçesinden bu defa büyük bir başarı hikâyesi çıktı.
Çatışmalar nedeniyle eğitime ara verilen Alparslan İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden Şakir Duru ve Dicle Tiken adlı 2 öğrenci, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavında büyük başarı elde etti.
Yenişehir ilçesinde bulunan Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Er İmam Hatip Ortaokulu'nda misafir edilen öğrencilerden Şakir Duru 120 sorudan 110, Dicle Tiken ise 105 net çıkararak derece girdiler. Elde ettikleri başarıyı İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) anlatan çocuklar mutlu olduklarını dile getirdiler.
Sokağa çıkma yasağının devam ettiği Sur ilçesinde, Cemal Yılmaz Mahallesinde ikamet ettikleri evden ailesiyle beraber çıkıp, Yenişehir ilçesi Şehitlik semtine ablasının yanına yerleşen Dicle Tiken, 15 kişi ile beraber aynı evde yaşıyor.
Yaşanan çatışmalar nedeniyle kendi okulunda sınava giremediğini ifade eden Tiken, başarısını ailesine ve öğretmenlerine borçlu olduğunu dile getirdi. Tiken, “25-26 Kasım`da TEOG sınavına girdik. 120 sorudan 105 net yaptım. Bu benim için bir başarı ama daha fazlasını istiyordum. Yaşanan olaylar nedeniyle eğitimimize 2 ay kadar ara verildi. Elimizde olmayan sebeplerden dolayı ara verildi. Okulumuzun Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Er İmam Hatip Ortaokulu'na taşındığını bilmiyorduk. Bir aya yakın okula gitmedim. Sonra öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın bu okulda olduğunu duyunca burada eğitime devam ettim.” dedi.
“İkinci TEOG sınavında daha iyi bir başarı göstermek istiyorum”
Öğretmenleri ve arkadaşlarının kendisini iyi motive ettiğini söyleyen Tiken, “Öğretmenlerim ve arkadaşlarımın beni iyi motive ettiler. Başarımda onların da katkıları var. İkinci TEOG sınavında daha iyi bir başarı elde etmek istiyorum.” diye konuştu.
“Huzurlu bir ortamda çalışmak isterdim”
Son olarak eski okulunu özlediğini belirten Tiken, sözlerine şöyle devam etti: “Mekân değişti ama arkadaşlarımız ve öğretmenlerimiz yanımızda. Okulumuzu çok seviyorduk. Beni kötü olarak etkileyen psikolojik durum diğer öğrenciler için de geçerlidir. İnşallah tüm öğrenciler böyle bir başarı gösterir. Dediğim gibi başarımın en önemli kaynağı aile ve öğretmenlerimiz, onlara tekrar teşekkür ediyorum. Huzurlu bir ortamda çalışmak isterdim. İlerde doktor olmak istiyorum ve mesleğimi Diyarbakır`da memleketimde yapmak isterim.”
Sur ilçesinde bulunan Ali Paşa Mahallesi`nden ailesiyle beraber Yenişehir ilçesi Şehitlik semtine ablasının yanına yerleşen Şakir Duru ise 8 kişi ile aynı evde kaldığını söyledi. Yaşanan olayların kendisini üzdüğünü belirten Duru, 120 sorudan 110 net yaptığını dile getirerek, “Duygusal olarak etkilendim. Bu yaşanan olaylar beni üzdü, hem de bu sonucu az yetersiz buldum. Oradaki eğitim aksadığı için bizi bu okula sevk ettiler. Yaklaşık bir aydır eğitim yeniden görmeye başladık.” dedi.
“Olaylardan dolayı taşınmak zorunda kaldık, hayalimde doktor olmak var”
Sur`da okullarda eğitime ara verilmesi nedeniyle bazı öğrencilerin eğitimine devam edemediğini söyleyen Duru, şunları ifade etti: “Hemen hemen aynı şartlar içerisinde gidip geliyorduk. Bizden daha zor durumdakiler var. Hatta kimi okula gidemiyor. Allah`tan bu öğrencilere sabır diliyorum ve biraz daha sabredip güzel günleri umut etmelerini diliyorum. Şu an ablamlarda kalıyoruz. Ali Paşa Mahallesi`nde oturuyorduk. Olaylardan dolayı taşınmak zorunda kaldık. Hayalimde doktor olmak var ama ilk önce fen lisesini kazanmak istiyorum.”
Öğrencilerin rehber öğretmeni ise çocukların yaşadığı travmayı atlaması için büyük çaba harcadıklarını belirtti.
Sur`da 7 okulda eğitim verilemiyor
Öte yandan sokağa çıkma yasağının devam ettiği Diyarbakır`ın Sur ilçesinde 7 okulda eğitim verilemiyor. İlçede bulunan; Mardin Kapı İlkokulu, Cumhuriyet İlkokulu, Süleyman Nazif İlkokulu, Alpaslan İmam Hatip Ortaokulu, Alpaslan Anadolu Lisesi, Yavuz Selim Ortaokulunda güvenlik sorunu gerekçesiyle eğitim verilemiyor.
Söz konusu okullardaki öğrenciler Mustafa Kemal İmam Hatip Ortaokulu, İsmet Paşa İlköğretim okulu, Hasan Paşa Ortaokulu, Şehit Yüzbaşı Bahtiyar Er İmam Hatip Ortaokulu, Katip Çelebi Orta Okulu ve Melik Ahmet Anadolu İmam Hatip Lisesine nakil edilmiş durumda.
Yaklaşık 4 bin 500 öğrencinin mağdur olduğu ilçede, başka okula sevk edilen öğrencilerin büyük çoğunluğu hâlâ okula gitmiyor. Ayrıca Sur`daki Süleyman Nazif İlkokulu ile Yavuz Selim Ortaokulu hedef alınarak kullanılamaz hale gelmişti. (M. Hüseyin Temel, Emrah Deniz – İLKHA)