• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
Mardin`i tanıtan videoda misyonerlik iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Valiliği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı tanıtım fonu ile özel bir prodüksiyon firmasına yaptırılan 13 dakikalık klipte Mardin'in Hıristiyan şehri olarak gösterilmesine vatandaşlar tepki gösterdi.

Klipte konuşan tek kişi Ezidi

Mardin Müzesi tarafından hazırlanan klipte ağırlıklı olarak Süryaniler, kiliseler ve manastırların görüntülerinin çekilmesi dikkat çekerken videoda konuşan tek kişi ise bir kadın ve kadın şunları söylüyor; “Ya Şeyh Hadi feryadımıza yetiş! Ya Melek Tavus, bizden rahmetini esirgeme. Biz Ezidi`yiz insanlık ağacının kırık dalıyız.”

Klipte; HDP'li belediyelerin bütün etkinliklerinde kullandıkları arbaneli müzik grubuna, köylerden de ağırlıklı olarak Yezidi ve Süryani köylerine yer verildiği ifade ediliyor.

“Mardin`e bir Hristiyan şehri görüntüsü verilmiş”

Klipin analizini yaparak tepki gösteren vatandaşlardan Ahmet Demirci, "Klip genelinde sadece 40 saniye içinde Zinciriye, Kasımiye Medreseleri ile Kızıltepe ve Mardin Ulu Camii ile Şehidiye Camisinin görüntülerine yer veriliyor. Klipin geneline hakim olan Hıristiyan motifleri ile adeta misyonerlik faaliyetleri yapılmış. Klipte 5 cami ve medresenin yanında 12 tane kilise ve manastırın ismi ve görüntüsü ile Mardin bir Hristiyan şehri görüntüsü verilmiş. Görüntülerde Müslümanların dini mekanları için ayrılan 40 saniyeye karşılık Hıristiyanların dini mekanları için tam 125 saniye yer verilmiş. Klipte Deyrulzafaran, Moryakup, Mor Evgin, Deyrul Umur, Kırklar Kilisesi, Mar Hırmız,  Surp Hevsop, Mor Gabriel, Mor Loozer, Meryem Ana, Kıllıt, Mor Madşabo gibi kilise ve manastırlara yer verilerek adeta subnilminal mesajı ile misyonerlik yapılmıştır. Şimdi birileri; ‘Mardin hoşgörü ve bütün din ile dillerin bir arada yaşadığı bir şehirdir.` diyeceklerdir. Doğrudur, hoşgörülüyüz ama Hristiyan değil.” dedi.

“Valilik eli ile yapılması bizi üzüyor”

Valilik adına bu tür çalışmaların yapılmasına da tepki gösteren Dost-Der Genel Sekreteri Muhammed Arasan da  "Biz kimsenin dini inancına ve yaşantısına karşı değiliz. Ancak Mardin'deki gerçekleri ters yüz ederek Müslüman nüfusunu ve mekanlarını Hıristiyanlarınkinden yarısından azmış gibi gösterilmesine anlam veremiyoruz. Madem bu video Mardin'in tanıtımı için yapılıyorsa bu video da niçin Peygamberimizin ayak izi ve sakalı şerifi yok? Peygamberimizin postacısı olan Şeyh Çabuk camisinin görüntüsüne niçin yer verilmiyor? Şeyh Abdulkadir Geylani ile anılan Tekke Medresesi gibi onlarca medrese ve camimizin hiç mi tarihi ve mimari bir özelliği yok da videoda yer verilmemiş? Cami ve medreseler yerine kilise ve manastırların abartılı bir şekilde tanıtımının yapılması da bir misyonerlik faaliyetidir. Bizleri bu konuda en çok üzen de bunun valilik eli ile yapılıyor olmasıdır. Bu konuda valiliğin bundan sonra yapacağı çalışmalara daha fazla önem ve özen göstermesini istiyoruz. Ayrıca 13 dakikalık filimde sadece Mardin`deki tek Yezidi kadının konuşmasına yer verilmesi ve onun konuşmasıyla bitilmesi art niyetin boyutunu ortaya koyuyor.” dedi.

“Elimizden gelen budur”

Mardin'in Sesleri adlı filmin yapımcısı Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, 500 dakikalık bir video çektiklerini, ancak sadece 13 dakikayı kullanabildiklerini söyledi. Peygamberimizin ayak izinin olduğu camide de çekim yaptıklarını kaydeden Erdoğan, ancak ışık yetersizliği nedeniyle görüntülerin kötü çıktığını, bu yüzden de görüntüyü kullanamadıklarını söyledi. Erdoğan, “Amacımız Mardin`i tanıtmak ve bir arada yaşama kültürünü görünür kılmaktır. Bu nedenle filmimizi beş ayrı dilde yaptık. Bizim elimizden gelen budur, daha iyisini yapabilen varda buyursun yapsın.” dedi (M. Salih Keskin – İLKHA)


 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir