• DOLAR 34.236
  • EURO 37.639
  • ALTIN 2920.514
  • ...
"Ekmek israfı Türkiye`nin kanayan yarasıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afrika'da ve dünyanın birçok ülkesinde insanlar bir lokma ekmeğe muhtaç durumda ve açlıktan hayatlarını kaybederken, çoğunluğu Müslüman olan ülkemizde ne yazık ki milyonlarca ekmek çöpe gidiyor.

Türkiye'de günlük 120 milyon adet ekmeğin üretildiğini, bunun 12 milyonunun israf edildiğine dikkat çeken Ekmek Üreticileri Federasyonu Gaziantep Şube Başkanı Ahmet Metin Şengezer, ekmek israfının Türkiye`nin kanayan bir yarası olduğunu belirtti.

Açlıktan insanların hayatlarını kaybettiği bir dünyada ekmek israfının Türkiye'de çok yüksek seviyelere ulaşmasının üzüntü verici olduğunu belirten Şengezer, ekmek israfı ile ilgili yapılan istatistiki verilerin ürkütücü rakamlara ulaştığını ifade etti.   

Türkiye'de günlük olarak 120 milyon adet ekmeğin üretildiğini bunun 12 milyonunun ne yazık ki israf edildiğini belirten Şengezer, ekmek israfının önüne geçmek için çalışmalar başlattıklarını belirtti.

“Ekmek israfının önüne geçilmesi için gereken önlemler alınmıyor”

Gaziantep`te yeni bir şube açmalarının en büyük nedenlerinden birisinin kentteki ekmek israfının önüne geçmek olduğunu söyleyen Şengezer, “Türkiye genelinde ekmek israfının önüne geçilmesi için maalesef gereken önlemler alınmıyor. Bu noktada bizler çalışmalar yaparak ekmek israfının önüne geçmek için yeni şubemizi açtık.” dedi.

Türkiye`de ihtiyaçtan fazla ekmek tüketildiğini ve ekmek israfının Türkiye`nin ve Gaziantep`in kanayan bir yarası olduğunu vurgulayan Şengezer, “Ülkemizin ve Gaziantep`in kanayan yarası maalesef ekmek israfıdır. Bizler bu anlamda Gaziantep`teki ekmek israfının önüne geçmek için çalışmalar yapacağız. Bu konuda Gaziantep`teki ekmek israfının önüne geçebilmek için yoğun bir gayret göstereceğiz.” şeklinde konuştu.

“Ekmeği promosyon aracı olarak kullanmalarını engelleyeceğiz”

Gaziantep`te ekmek israfının önüne geçebilmek için yapmış oldukları çalışmalarda kentte bulunan fırınların çokluğunun öne çıktığını belirten Şengezer, “Fırınlarımızın çokluğundan kaynaklanan süper marketlerin de ekmeğimizi promosyon aracı olarak kullanmasından kaynaklanan mevzuatlardan dolayı ekmek israfının Gaziantep`te de çok olduğu kanaatine vardık. Biz şubemiz olarak Gaziantep`te öncelikle süper marketlerin ekmek üzerinde oynadığı oyunları engellemek amacıyla haksız rekabetin önüne geçmeye çalışacağız. Ekmeği promosyon aracı olarak kullanmalarını engelleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Haksız rekabetinde ekmek israfının önünü açtığı kanaatindeyiz”

Türkiye ekmek üreticileri federasyonu olarak ekmeğin ve sektörün daha çok iyi bir ivme kazandırmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Şengezer, ekmek üreticilerinin rekabeti nedeniyle sıkıntılar yaşandığına da dikkati çekti.

Şengezer, “Fırınlarımızın kullanım alanları ile ilgili bir metre ve alan mevzuatı var. Bunun haricinde fırınlarımızın ara mesafesindeki bir belli bir metre oranı söz konusu değil. İsteyen hemen yanındaki fırının duvar dibine bile bir fırın açıyor. Buda yine haksız rekabetin önünü tetiklediği kanaatindeyiz. Bu haksız rekabetinde ekmek israfının önünü açtığı kanaatindeyiz. Bu çalışmaları da yaparak Ankara`daki federasyonumuzla bakanlığımızdan bir genelge ve yönetmelik çıkarılarak fırınlarımızın arasına mesafe koyduracağız.” diye konuştu.

“Ekmek bizim velinimetimizdir”

Ekmeğin israf edilememesi konusunda ihtiyaçtan fazla kesinlikle ekmek alınmaması ve tüketilmemesi uyarısında bulunan Şengezer, “İsrafın önüne geçebilmek için öncelikle ekmeğin üzerine oynanan promosyonun önüne geçme zorunluluğumuz var. Bugün biz tarım ülkesi olduğumuz halde maalesef ekmek israfından dolayı yurt dışından buğday ithal etme durumunda kalmışız. Türkiye`nin haricindeki bazı yerlerde ekmeğe muhtaç insanlar varken, bizlerin ekmeği sokağa atma gibi bir lüksümüz yoktur. Ekmek bizim velinimetimizdir. Ekmek bizler için çok değerlidir.” ifadelerini kullandı.(İbrahim Koçyiğit-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir