• DOLAR 34.249
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2912.834
  • ...
Küçük bedenleriyle mülteci oldular
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son aylarda çatışmalar ve uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla adından sıkça söz edilen Diyarbakır`ın Sur ilçesinde meydana gelen çatışmalarda onlarca çocuk yaralanırken kimisi de anne-babalarının kendileri için hayalini kurdukları geleceği geride bırakıp öbür aleme göçtü.  

Sokakları viraneye dönmüş Suriçi`nde, daha önceleri hayata tebessümle bakabilen çocuklar, şimdi ise yaşanan çatışmalar ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle göç etmiş durumda. İstemedikleri savaşın yenilen tarafı olan çocuklar evlerinden uzak ve mutsuz.

Bedenleri ufak ama gördüklerini büyüklerin bile taşıyamadığı çocuklar, ilçede yaşadıklarını İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) anlattı.

PKK`lilerin kazdığı çukurlar ile tank paletleri arasında kalmamak için ailesiyle beraber sokağa çıkma yasağının olmadığı İskender Paşa Mahallesinde bulunan abisinin yanına yerleşen 5 yaşındaki Şehadet Keskin, evini ve arkadaşlarını çok özlediğini belirtti.

“Hendekler kazıldıktan sonra artık oyun oynamadık”

Diyarbakır şivesiyle kendini ifade eden Küçük Şehadet, “Ben küçüktüm mahallemizde bir şey yoktu. Olaylar çıkmıyordu, çatışma olmuyordu. Gözleri mavi esmer bir arkadaşım vardı, onunla sürekli oyun oynuyorduk. Hendekler kazıldıktan sonra artık oynamadık. Çünkü korkuyorduk. Daha sonra arkadaşlarım çatışmalardan dolayı mahallemizden taşındılar. Ben tek başıma kaldım. Ben bir gün pencerenin önündeydim küplerimle (Bilye) oynuyordum bomba sesi geldi, kilerimiz ve evimiz sallandı. Çok korktum. Çatışmalar çoğalınca biz de abimin evine geldik. Burası da Suriçi`dir ne yapalım.” dedi.

“Yaşadığım mahalleyi, arkadaşlarımı ve öğretmenimi özledim”

10 yaşındaki Bünyamin Uçar ise çatışmalardan dolayı okula gidemediklerini söyledi.

Uçar, “ Mahallemizde silah ve bomba sesleri sürekli geliyordu. Ekmek almak için evden çıkamıyorduk. Çatışma olduğunda korkudan arka odalarda kalmak zorunda kalıyorduk. Caminin arkasında mayın bırakmışlardı. Camiye de gidip gelemiyorduk. Şimdi okula gidemiyorum, yaşadığım mahalleyi, arkadaşlarımı ve öğretmenimi özledim.” ifadelerini kulandı.

(M. Hüseyin Temel/Emrah Deniz – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir