• DOLAR 35.468
  • EURO 36.533
  • ALTIN 3075.79
  • ...
Aytaç Baran Davası Kayseri'ye taşındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yeni İhya-Der Başkanı Aytaç Baran'ın Diyarbakır'da katledilmesinin ardından olayla ilgili yakalanan 2 sanığın  dosyası, Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından güvenlik gerekçesiyle Kayseri Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Aytaç Baran Davasının iddianamesini kabul ettikten sonra dava dosyasını güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır Valiliği ve Cumhuriyet Başsavcılığınca değerlendirildikten sonra başka bir yere alınması talebiyle Adalet Bakanlığına gönderildi.

“Aytaç Baran ile alakalı ciddi bir soruşturma yapılmadı”

Dava Avukatlarından Abdulgani Orhan,  7 Haziran seçimlerinden sonra PKK ve bileşenlerinin bölgede kaos oluşturmak ve suikastlarla tahakküm oluşturmak amacıyla Aytaç Baran’ı dernekten evine gittiği sırada katlettiğine dikkat çekti.

Henüz Aytaç Baran ile alakalı ciddi bir soruşturma yapılmadığının altını çizen Orhan, davada şimdiye kadar sadece görüntüleri ortaya çıkan iki sanıkla ilgili iddianame hazırlanarak 5. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldığını söyledi.  

5. Ağır Ceza Mahkemesinin dava dosyasını yangından mal kaçırırcasına güvenlik gerekçe gösterilerek   Adalet Bakanlığına naklettiğini ifade eden Orhan, Adalet Bakanlığının ise dosyayı Yargıtay 5. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiğini söyledi.

“Aytaç Baran hangi sokaktan gitse o sokakta öldürülmesi planı hazırlanmış”

Yargıtay 5. Dairesinin güvenlik gerekçesiyle mahkemenin talebini kabul ettiğini dile getiren Orhan, “Kayseri Ağır Ceza Mahkemesinde ‘Davanın naklinin yapılmasına’ diye bir karar verildi. Şu anda   Diyarbakır’da 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından  dosyanın Kayseri’ye gönderilmesi işlemleri yapılıyor. Büyük bir ihtimalle bu tür suçlara Kayseri 2.Ağır Ceza Mahkemesi baktığı için oraya düşecek ve orada duruşma günü verilecek. Yargılama orada başlayacak. Burada yapılan soruşturmada o gün yaşanan olayları hatırladığımızda iki kişi tarafından silah kullanılarak Aytaç Baran öldürülmüş.  Ama yedinin üzerinde sokak arası var ve her sokak arasını iki üç militan tutmuş. Aytaç Baran hangi sokaktan gitse o sokakta öldürülecek diye plan hazırlanmış. Bununla beraber dosyada Özgür Yurttaş Derneğinde suikast planı yapıldığı, derneğin içerisinde gizli tanığın beyanlarıyla yedi-sekiz kişinin Aytaç Baran’ı öldürmek için toplandığı ve bunlardan birkaç kişinin dağdan geldiği, talimatın  da dağdan alındığı, bununla alakalı suikast planının Özgür Yurttaş Derneğinde yapıldığı şeklinde gizli tanığın beyanı vardı.” dedi.

“Dava dosyası için etkin bir soruşturma yapılmamış”

Suikastı 20’nin üzerinde kişinin katılarak düzenlediği ifadelerini kullanan Orhan, tetiği çekenlerin ise 2 kişi olduğunu söyledi.

Savcılığın sadece tetiği çekenler ile ilgili iddianame hazırladığına da dikkat çeken Orhan, “Diğer sanıklar ise dosya dışı tutulup aklatılmıştı. Yani dava dosyası için etkin bir soruşturma yapılmamış, tam tersine kafalarda soru işareti bırakacak şekilde bir iddianame hazırlanmıştı. Mahkeme de iddianameyi hiç incelemeden kabul etti ve akabinde de davanın naklini talep etmişti. Dosyada gizlilik kararı olduğu için, dosyaya soruşturma aşamasında müdahil olamıyorduk. İddianameyi hazırlayıp dosya mahkemeye geldiği gibi gidip müdahil olmaya çalıştık. Ama dosyanın aynı hafta Ankara Adalet Bakanlığına nakil için gönderildiğini öğrendik. Şimdi ise dosya Kayseri’ye taşınmış. Öteki mahkeme ise tabiri caizse dosyayı kucağında bulmuş. İddianamenin değerlendirmesi önceden yapıldığı için dosyayı olduğu gibi kabul etmek ve yargılamaya başlamak zorunda.” İfadelerine yer verdi.

“Özgür Yurttaş Derneği yöneticileri hakkında bir soruşturma açılmamış”

Mahkemeye gittiklerinde gizli tanığın beyanlarında dağdan gelen kişilerin, Özgür Yurttaş Derneğinde yapılan toplantıyı da anlattığını  belirten Orhan, “Yapılan toplantıdan dolayı bu derneğin yöneticileri ve kurucuları, dernekte yapılan faaliyetlerden sorumlu oldukları için, bunlar hakkında da bir soruşturma yapılması gerekiyordu. Ancak bu şahıslar hakkında da bir soruşturma açılmış değil. Yani bizim soruşturma ile alakalı suçluların ortaya çıkarılmasına yönelik taleplerimiz dahi bu şekliyle alınmasına engel olunmuş. Artık dosya Kayseri’ye gitti. Kayseri’de duruşma günü verilecek, hukuk işliyor. Biz de hukuk çerçevesinde yapılan eksiklikleri, soruşturma aşamasındaki eksiklikleri ve yargılanmanın selameti, adaletin yerini bulması için mahkemeden çeşitli taleplerimiz olacak. O gün orada artık Aytaç Baran’ın avukatı olarak savunmasını yapacağız inşallah.”   şeklinde konuştu.

“Sadece tetiği çekenler değil, azmettirenler de dosyaya katılmalı”

Adaleti sağlayanın Allah olduğuna vurgu yapan Orhan, “ Biz Allah’tan adalet istiyoruz. Hukukun da bu adaletin gerçekleşmesinde bir aracı olması durumu söz konusudur. Bunu yaparken de adil bir yargılanma, hukukun dışına taşmadan, hukuk eliyle de yanlışlıklar yapılmışsa da yargılamanın adaleti gözeterek bu eksiklikleri ve yanlışlıkları giderip gerçek suçluların ve bu suçlulara yardım edenlerin, azmettirici konumunda bulunanların hepsinin dosyaya katılarak cezalandırılması ve buradan da bir mesajın verilmesi gerekli. Sadece tetiği çeken tetikçiler değil, onlara talimat verenler, onlara yardım ve yataklık edenler ve azmettirenler de dosyaya dahil edilerek, bundan sonraki suikastların önüne geçilmesi gerekmektedir.”   İfadelerini kullandı.  

Hatırlanacağı üzere Diyarbakır'da İhya-Der Başkanı ve HÜDA PAR üyesi Aytaç Baran, 9 Haziran'da PKK’nin uzantısı Özgür Yurttaş Derneğinden çıkan kişiler tarafından  uğradığı silahlı saldırı sonucu katledilmişti. (M. Sıddık Bilge/Hüseyin Temel – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir