"Domuz gribi değil altta yatan hastalıklar öldürüyor"
Aşı ve basit hijyen kurallarına uyularak domuz gribinden korunmanın mümkün olduğunu vurgulayan uzmanlar; hastalığın, mevsimsel risk grubunda olunmadığı takdirde ateş düşürücüler ve antiviral ilaç tedavisi ile giderilebileceğini belirtiyor.
Domuz gribinin mevsimsel risk grubunda olunmadığı takdirde ateş düşürücüler ve antiviral ilaç tedavisi ile giderilebilen bir hastalık olduğunu ifade eden Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan, “Alınacak basit önlemlerle ve bol c vitamini tüketimiyle domuz gribinden korunabilirsiniz. Dolayısıyla domuz gribinden korkmayın.” dedi.
Bu sene görülen domuz gribi vakalarının geçen seneden çok olmadığına dikkat çeken Arıkan, ölümlerin daha çok astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabetliler ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda görüldüğünü belirtti. Bu hastalıkları olanların her hastalıkta risk grubunu oluşturabileceğini işaret eden Arıkan, domuz gribinin adının toplumda, hastalıktan daha fazla korkuya neden olduğunu vurguladı.
Domuz gribi nedir?
Domuz gribi olarak bilinen (H1N1) virüsünün domuzlarda oluşan virüse çok benzediği için Domuz Gribi olarak adlandırıldığına belirten Prof. Dr. Arıkan, hastalığın tedavi sürecini ise şöyle anlattı:
“Hastalık belirtileri sadece domuz gribine özgü olmadığı için tanı konulması için hastanın yakın geçmişi, domuz gribi olan kişilerle temasta bulunup bulunmadığı ya da domuzların ve kümes hayvanlarının bulunduğu ortamlarda bulunup bulunmadığı araştırılır. Hastalardan alınan kan örnekleri, ildeki halk sağlığı laboratuvarlarına gönderilip, gelen sonuçlar değerlendirilerek ayırıcı tanı konulmaktadır”
“Ciddi vakaların hepsi ateşli”
Hastalık belirtilerinin gribe benzemekle beraber 3 günü geçen ve düşmeyen ateşli gribal vakaların derhal hastaneye başvurmasının önemini vurgulayan Arıkan, “Ciddi vakaların hemen hepsi ateşlidir, hastaneye yatırılanlarda oran yüzde 90-95'e ulaşmaktadır. Hastaneye yatış ve ölüm oranı yüksek olan risk grubu; 6 yaş altı çocuklar, gebeler, her yaş grubundan kronik hastalığı olanlar, astım, KOAH, kalp hastalığı, diyabeti olanlar, bağışıklığı baskılanmış olanlar, REYE sendromu nedeniyle 19 yaş altı aspirin tedavisi alanlardır. En yüksek riski olanlar ise gebelerdir. Hastaneye yatışların ise çok önemli bir kısmını ise pnömoniler oluşturmaktadır.” diye belirtti.
“Domuz gribinden korkmayın!”
Risk grubunu oluşturan kişilerin aldıkları basit önlemlerle, domuz gribinin korkulacak bir hastalık olmadığını belirten, Adana Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Arıkan, “Basit hijyen kurallarını uygulayarak, aşı yaptırarak, vitamin deposu doğal besinleri sıklıkla tüketerek ve zararlı alışkanlıklardan uzak durarak bu hastalıktan korunmak çok kolaydır.” dedi.
Hijyen konusunda da tavsiyelerde bulunan Arıkan, son olarak şunları ifade etti: “Eller sıklıkla sabun, su veya alkol içerikli kimyasallar ile yıkanmalıdır. İnsanlar ellerini yıkayamadıkları durumlarda, ağızlarına, burunlarına ve gözlerine elleriyle dokunmaktan kaçınmalıdırlar. Eğer öksürme gerekiyorsa ağız bir bez ya da kâğıt ile kapatılmalı ve kullanılan kâğıt ya da bez hemen çöpe atılmalıdır ancak ciddi hastalık belirtisi olan hastaların hastaneye yatırılarak antiviral ilaç başlanması gereklidir.” (İLKHA)