• DOLAR 35.501
  • EURO 36.679
  • ALTIN 3075.76
  • ...
STK`lardan `Cuma Namazı` kararına destek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl`de faaliyet yürüten STK`lar, Başbakan Ahmet Davutoğlu`nun kamu mesaisinde yapılması kararlaştırılan ‘Cuma Namazı` ayarlamasına destek verdi. STK`lar, geçte olsa alınan kararın olumlu olduğunu ifade ettiler.

Konuyla ilgili olarak TBMM grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Cuma günleri ile öğle tatilinin ibadet hürriyetini engellemeyecek şekilde kullanılabilmesi için başbakanlık genelgesi taslağı hazırladık. Bu hepimizin karşı karşıya kaldığı bir güçlüktü. Bundan sonra herkes huzur içinde ‘Cuma Namazı`na gidecek. Gitmek isteyen gidecek, istemeyen gitmeyecek. Mesaiden bir kayıp yaşanmayacak.” şeklinde konuşmuştu.

Yeni uygulamaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bingöl`deki STK`lardan Eğitim-Bir-Sen Bingöl Şube Başkanı Yunus Kava, şunları söyledi: “Genelgenin hayata geçmesiyle kamuda çalışan memurlar, Müslümanlar için farz olan bir ibadeti rahatça yerine getirebilecekleri esnekliği yakalamış olacaklar.”

Kamu görevlilerine Cuma Namazı izni konusunu insani ve vicdani bir talep olarak toplu sözleşme masasına da taşıdıklarını hatırlatan Kava, bu iznin, sözleşmelerde kamu ve işveren heyetiyle mutabakat altına aldıkları önemli maddelerden biri olduğunu söyledi. Kava, "Başbakan Ahmet Davutoğlu duyarlılık göstererek önemli bir adım attı. Sözleşme hükümlerine göre 1 Ocak itibarıyla yürürlüğe girmesi gerekiyordu. Dolayısıyla Sayın Başbakan bu konuda duyarlılık göstererek başbakanlık genelgesiyle önemli bir adım attı. Bu genelgeden sonra kamu kurum ve kuruluşları, kendi çalışma sistemlerine göre bir an önce önlem almak durumundalar." dedi.

Bazı kurumlarda standart bir öğle arası verildiğini ancak Milli Eğitim Bakanlığı`na bağlı kurumlarda bu anlamda standart bulunmadığını belirten Kava, sözlerine şöyle devam etti: "Her bakanlık kendi çalışma sistematiğine göre genelgenin gereğini yerine getirecektir. Başbakanlık genelgesinin hayata geçmesiyle kamuda çalışan memurlar, Müslümanlar için farz olan bir ibadeti rahatça yerine getirebilecekleri esnekliği yakalamış olacaklar. Bu son derece önemlidir. Kamu görevlilerine ve milletimize hayırlı olsun. Bunun herhangi bir mesai kaybı oluşturması mümkün değildir. Kamu görevlilerinin haftada 40 saat çalışma zorunluluğu var. Dolayısıyla 5 günden 8 saat, haftada 40 saate denk geliyor.''

‘Karar gönül alma şeklinde değil kalıcı olmalıdır`

Konuya ilişkin bir değerlendirmede Bingöl Kalem-Der Başkanı İbrahim Dağılma`dan geldi. Alınan kararın gönül alma babında değil kalıcı olması gerektiğini belirten Dağılma, “Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından gündeme getirilen düzenlemeyi olumlu buluyoruz. Yalnız bu düzenlemelerin gönül alma babında değil kalıcı olmasını temenni ediyoruz.” dedi.

“Müslüman bir ülkede Cuma saatlerinde mesai olması büyük bir kusurdur”

Bu tip hayırlı çalışmaların kemale ermesini istediklerini belirten Dağılma, şunları söyledi: “Halkın özüne aykırı olan ve toplumu batıya endeksleyen uygulamaların yıllar sonra fark edilip bu uygulamaların yeniden düzenlenmesi ve yapılması yönünde adımlar atılması elbette önemlidir. Müslüman bir ülkede Cuma Namazı saatlerinde mesai olması büyük bir kusurdur. Müslüman ahlakını İslam`dan alır, yönünü ona göre belirler, ona göre ilkelerini çizer. Müslüman`ım diyen birinin bu saydığımız ilkeleri İslam`dan başka yerde araması ve ondan başkasından alması doğru değildir. Çünkü Allah Resulü`nün buyurduğu gibi bir kavme benzeyen onlardandır. Biz toplum olarak acaba idare şeklimizle, anayasamızla, eğitim, ekonomik politikamız ve sosyal yaşantımızla kendimize yani İslam`a mı daha çok benziyoruz yoksa gayr-i müslimlere mi? Bu bağlamda yapılan tüm olumlu düzenlemeleri takdir ediyor ve bunlara kör kesilmiyoruz. Fakat Müslüman toplumun beklentileriyle dört dönemdir iktidarda olan AK Parti hükümeti, İslami bir refleksle her alanda adımlar atmalıdır. Bunun zamanının geldiğine inanıyoruz. Aksi halde gönül alalım türünde ki düzenlemelerin ilerleyen zamanlar da bir sonuç vermeyeceği görülecektir.”

‘Doğrusu bu gecikmiş bir karardır`

Kararın gecikmiş olduğuna dikkat çeken Diyanet-Sen Bingöl Şube Başkanı Mücahit Çelik ise “Şimdiye kadar ertelenmesi ve ötelenmesi bir işkence ve zulümdü. Çünkü insanların anayasal hakkı olan ve teminat altında olan ibadetlerin rahatlıkla ifa edilebilmesi gerekir. Bu durum maalesef inançlı kesimden esirgendi ve bu insanlar bu haktan mahrum bırakıldı. Bu girişimi diğer haklar için bir başlangıç kabul ediyoruz. İnşallah bundan sonra ibadetin önünde bulunan bütün engeller aşılacaktır. Kamu görevlilerin ibadetlerini rahat ifa edebilme adına elde ettiğimiz Cuma tatili bizim için çok önem arz ediyor. Her ne kadar bölgemizde bir sıkıntı yaşamadıksa da zaman zaman bu sorunla karşı karşıya kalıyorduk. Dolayısıyla 2016`nın başlamasıyla bu hak elde edildi. İnşallah bundan sonra kamu çalışanları hiçbir sıkıntı yaşamadan ibadetlerini yapabileceklerdir.” diye konuştu.

Cuma namazı tatili ile birlikte mesai saatleri nasıl olacak

Cuma Namazı için hazırlanan genelgeyle ilgili detaylar da belli oldu. Cuma günleri, kamu çalışanları namaz öncesi öğle tatiline girecek, namaz bitiminden sonra mesaiye başlayacaklar. Başbakanlık tarafından Cuma Namazı için hazırlanan genelgenin bu hafta içinde yayımlanmasının planlandığı bildirildi. Edinilen bilgiye göre, Cuma Namazı için hazırlanan genelge ile kamu çalışanlarının Cuma günü mesaisi, Cuma Namazı öncesi öğle tatiline girecek, namazın bitiminden sonra tekrar mesaiye başlayacak şekilde düzenlenecek.

Saat belirtilmeyecek

Yayımlanacak genelgede belli saat aralığı belirtilmeyecek ve Cuma günleri namaza gidenlerin mesaiye dönüşlerinde makul çerçevede, "esneklik" sağlanması istenecek. Bazı devlet dairelerinde 12.00-13.00 bazılarında 12.30-13.30 olarak uygulanan mesai, Cuma Namazına göre düzenlenecek. Ağrı'da Cuma Namazı 11.20'de İstanbul'da 12.18'de kılınıyor. Bu nedenle her ilde valiliklerin kontrolünde kadın ve erkek ayırımı yapılmaksızın cuma saati için izin verilecek.  (Nihat Kanat-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir