Zamlar asgari ücret artışını gölgede bıraktı
Hükümetin asgari ücreti arttırmasıyla sevinen Şanlıurfalılar, yeni yılda birçok alanda yapılan zamlarla hayal kırıklığı yaşadıklarını söyledi.
Türkiye, yeni yıla yeni zamlarla girdi. Yeni yılın ilk gününe elektrik zammıyla uyanan Türkiye, asgari ücrete yapılan 300 liralık zamma sevinemedi. Çünkü ulaşımdan cep telefonuna, pasaporttan sigaraya neredeyse her şeye zam geldi.
Yeni yılın ilk zammı elektriğe yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ocak 2016'dan geçerli olmak üzere sanayi elektriğine yüzde 6,68, konut elektriğine ise yüzde 3,8 oranında zam yaptı. EPDK zammı, petrol ve doğalgaz fiyatlarının rekor düzeyde düştüğü bir dönemde yaptı.
Yeni yıla zamlarla girmeyi beklemediklerini söyleyen üniversite öğrencisi Hüseyin Yetmiş, “Başta bunu söylemek gerekiyor ki devlet askeri ücreti bin 300 TL yaptı ama buna karşılık olarak elektrik, ulaşım, sigara vb. birçok şeye zam yaptı. Devlet kaşıkla verdi kepçe ile topluyor. Asgari ücret ile çalışan birinin geçimi çok zor olur. Biz 2016 ile zamla girmek istemiyorduk maalesef zamlarla girdik. Devlet buna bir çare bulması lazım. Çünkü bu ücretle geçim çok zor olur. Özelikle ulaşıma yüzde 50 zam gelmesi çok ciddi bir sıkıntıdır. Eskiden Şanlıurfa`da şehir içi 1 TL iken şimdi 1,5 TL oldu. Asgari ücret arttı ama halkın giderini karşılamıyor. Halk bu konuda çok mağdurdur ve bu mağduriyetin giderilmesini istiyor.” ifadelerine yer verdi.
“Devletin farklı bir ekonomik paket çıkartması lazımdır”
Asgari ücrete yapılan zammın diğer zamları karşılamadığını söyleyen esnaf Nihat Esmer, “Sigaraya yapılan zammı olumlu buluyorum. Çünkü millet en azından sigara içmeyi bırakabilir hem çevredekilerine hem de kendine zararı olmaz. Fakat bunun akabinde diğer zamları olumlu bulmuyorum. Çünkü asgari ücrete yapılan zam bu diğer zamları karşılamıyor. Devlet buna bir çare bulması lazım. Bunun yanında esnafı etkilediği yönler de vardır. Esnaf olarak biz de işçi çalıştırıyoruz bunlara fazla ücret vermek istiyoruz fakat bunun yanında öyle görünüyor ki bunlar hepsi halkın ya da esnafın cebinden çıkacaktır. Yani devletin farklı bir ekonomik paketi çıkartması lazımdır. Asgari ücrete yapılan zam beklentileri karşılamıyor.” şeklinde konuştu.
Zamların, halkı olumsuz etkilediğini söyleyen esnaf Müslüm Yıldız, “Yapılan bu zamlar halkı olumsuz etkiliyor. Sigaraya yapılan zam, içen için caydırıcı bir yöntem gibi görünüyor ama kesinlikle öyle değildir. Özelikle ulaşıma yapılan yüzde 50 zam çok ciddi bir sıkıntıdır. Yani hiçbir şehirde biranda bu kadar zam yapılmamış. Daha sonra elektriğe yapılan zam büyük bir zordur. Son olarak asgari ücrete zam geldi ama halkın beklentilerini karşılamıyor. Buna derhal bir çözüm bulunması lazımdır.” diye belirtti.
“Devlet kaşık ile verdi, kepçe ile alıyor” diyen esnaf Hüseyin Bilir, “Devlet asgari ücreti bin 300 TL yaptı ama bunu bize kaşıkla verdi kepçe ile geri alıyor. Çünkü 2016 girer girmez zamla girdik. Özelikle ulaşıma yüzde 50 zam geldi. Hiçbir yerde ulaşıma yüzde 50 zam gelmedi ama Urfa`ya zam geldi. Ulaşımın yanı sıra elektrik, sigara vb. zamlar geldi. Ben asgari ücretle ailemin geçimini yapamıyorum. Devlet buna bir çare bulması lazım. Asgari ücrete yapılan zamlar bu diğer zamları karşılamıyor.” şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk- İLKHA)