• DOLAR 34.596
  • EURO 36.301
  • ALTIN 2985.114
  • ...
"Diyarbakır'da 10 bin öğrenci okula gidemiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır ve ilçelerinde yaşanan çatışma ve PKK’lilerin yaktığı okullardan dolayı eğitim ve öğretimde ciddi aksakların olduğunu belirten Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, PKK’nin 90’lı yıllardaki okul yakma saldırılarına devam ettiğini söyledi.

Yaşanan çatışmalardan dolayı öğrencilerin eğitim ve öğretim göremediğini, birçok öğretmenin tayin istediğini belirten Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, Milli Eğitim Bakanlığının acilen tedbir alması gerektiğini ifade etti.

Yaşanan çatışmalardan dolayı birçok okulda eğitim ve öğretimin verilemediğini belirten Memiş, “Sur ilçemizde yaklaşık 12 okulda eğitim öğretim verilemiyor. Silvan’da da 3 okul yakıldı, toplamında ise  7 okulda eğitim öğretim verilmiyordu. Bu sayı bir ara 11’e çıkmıştı. Silvan Kız İmam Hatip Lisesinde eğitim verilemediği için öğrenciler başka okullara nakil edilerek eğitim veriliyor. Bismil’de 2 okulumuz yakıldığı için eğitim ve öğretimden yoksun bırakıldı. Bağlar ve Kayapınar’da da birer okul yakıldı ama eğitime devam ediliyor. Yakılan ve tahrip edilen okullarda şuanda hızlı bir şekilde tadilat yapılmakta onarıldıktan sonra faaliyete geçecektir.” dedi.

“PKK 90’lı yıllardaki gibi okul yakmaya devam ediyor”

PKK’nini Kürt gençleri cahilleştirmek için okul yaktığına dikkat çeken Memiş, “Sur’da ciddi sıkıntı var. Buradaki öğrenciler eğitim öğretim göremiyor. Bu da 10 bin öğrenciye tekamül ediyor. PKK özelikle Kürt gençlerini cahilleştirerek 90’lı yılardaki gibi okul yakmaya devam ediyor. Bu öğrenciler, muhafazakar yapılarından uzaklaştırmak isteniyor. PKK’nin hedeflerinden biri de kendi eğitim destek evlerinde, Marksist, Leninist ideolojisini çocuklar üzerinden yayarak örgüte hem şehir içinde hem de dağ kadrosuna eleman kazandırmak istiyor. Okul yakmalarının temel sebeplerinden biride kaos ortamı oluşturmaktır.” ifadelerini kullandı.

“Çocukların eğitimsizliğine yol açacak davranışlar sergilememelidir”

Bürokratların eğitim konusunda hassas olması gerektiğine vurgu yapan Memiş, daha sonra şu ifadeleri kaydetti:

“Bürokratların ciddi bir şekilde önlemler alamadığı, hükümetin halkın can ve mal güvenliği sağlama noktasında göstermiş olduğu hassasiyeti sağlayamadığını ve boşluk bıraktığını hissediyoruz. Dolayısıyla eğitim konusunda bürokratlar devreye girerek çocukların eğitim alabilmeler için önemli bir fırsat olduğuna inanıyorum. Hiç kimse çocukların eğitimsizliğine yol açacak davranışlar sergilememelidir ve bundan kaçmalıdır.”

“Milli Eğitim Bakanının acilen tedbir alması gerekiyor”

Çatışmalardan dolayı tayin isteyen öğretmenlere de değinen Memiş, “Diyarbakırlı olup da batı tarafından evlenen öğretmenlerin yüzde doksanı gitmişler. Geri kalanlar ise bölgede yaşanan çatışmalardan ve oluşan zor şartlardan dolayı maalesef bölgeyi terk etmek zorunda kalıyorlar.  Bununla ilgili acil önlemler alınmalıdır. Bu bölgeye ayrıca bir uygulama getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde bölgede ücretli öğretmen alınması gerekecek bu da Diyarbakır eğitimine vurulabilecek en büyük darbelerden biridir. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanının acilen tedbir alması gerekiyor.”(Mustafa Kaynak- İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir