• DOLAR 34.242
  • EURO 37.297
  • ALTIN 2947.156
  • ...
Kan Davalı Aileler Kur`an`la Barıştırıldı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞANLIURFA - Şanlıurfa`da bir kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davası Dr. Feridun Öncel`in çabasıyla son buldu.

Şanlıurfa`nın Eyyubi`ye semtinde 3 ay önce `Naimi Aşireti` mensupları ile `Kermeli` ailesi fertleri arasında kavga çıktı. Olayda Naimi aşireti üyesi Ahmet Karataş öldü, Mustafa Kermeli ise, tutuklandı. Bu olayın ardından iki aile arasında başlayan kan davasının başka ölümlere yol açmasının önlenmesi için Dr. Feridun Öncel, Mustafa Arslan ve Abbas Tumbul, iki aile arasına `elçi` olarak girdi. Yapılan görüşmelerin ardından iki ailenin de barışmayı kabul etmesi üzerine, dün Şehitlik Çamlık Düğün Salonu`nda barış yemeği düzenlendi. Barış yemeğine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Emniyet Müdürü Mehmet Likoğlu ile iki aileye mensup çok sayıda kişi katıldı. 2 aile üyeleri düğün salonu girişinde tokalaştı.

Konu ile ilgili bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Bakanı Faruk Çelik "2.5 ay önceki bir olaydan dolayı husumetlerin daha da büyümesi ve gerginleşmesi ihtimali varken, aile büyükleri insana yaraşır şekilde bu husumeti ayakaltına aldınız ve bu salonu doldurdunuz. Keşke dünyada olumsuzluk, yanlışlık, haksızlıklar olmasa. Keşke dünya günah yeri olmasa. Ama insan zayıf yaratılmıştır. Tüm çabalarımız bu zaafiyet eksikliğimizi tamamlamak içindir. Bunun için okuyup çalışırız. Niye? Mükemmel insan olalım diye. Kuran`da da insan; `Varlıkların en şereflisi` olarak tasvir edilir. Yanlışların içine hepimiz düşebiliriz. Bakan, vali, yaşlı, genç herkes yapabilir. Yani bunun ayrımı yok. Yanlış, doğru, güzel her şey bizim için. Mühim olan yanlışı azaltıp, güzelliği çoğaltmaktır. Onun için sabırlı olmalıyız, ani kararlar ile yanlış yapmamalıyız. Bu çerçevede insanlarımızın kan davasına son vermeleri ve barışmaları hepimizi mutlu ediyor. Bu ailelerimizin davranışının diğer kan davasını sürdürenler tarafından da örnek alınmasını arzu ediyorum."

Vali Celalettin Güvenç de, konuşmasında İslam dininin barışı emrettiğini vurgulayarak, kan davasına son veren aileleri barışmalarından dolayı kutladı.

Daha sonra barışta emeği geçen Dr. Feridun Öncel şunları söyledi: değerli konuklar Hz.Eyüp`ün şifa bulduğu Hz.Âdem`in tövbesinin kabul olduğu Hz.Yakup`un gözlerinin açıldığı Hz.Yusuf`un kuyudan çıkarıldığı Hz.Musa`nınKızıldeniz`den geçtiği hazİbrahim`in dünyaya geldiği ve ateşten korunduğu bu mübarek aydaHz. peygamber efendimizin ciğerparesi olan Hz. Hüseyin`in soyundan gelen ve seyitler ailesinden bir fert bir kaza sonucu aramızdan ayrılmıştır. İlim ve irfan sahibi olan bu aile Yaradan`ımızAllah dinimiz İslam kitabımız kuran önderimiz kainatın efendiHz.Muhammed (a.s.v) fani dünyada gayesi ebedi saadet ve cennet olan bu müminler birbirleri ile barış ve kardeşçe yaşama yolunda adım attılar. İşte bu toplantımızın sebebi kini husumeti bir tarafa bırakarak kendi soy ve asaletine yakışır bir davranış sergileyerek birbirleri ile hesaplaşmak için değil helalleşmek için buraya geldiler.

Öncel, cenabı Allah bu gök kubbesinin altında meleklerin şahitliğinde sizlerin huzurunda bir araya gelmeye çalışan bu ailelerden Allah binlerce kez razı olsun.

Konuşmaların ardından `Barış elçisi` olan Bakan Çelik`e yöresel aba kıyafeti giydirildi. Kıyafetini giyen Bakan Çelik, salonda bulunanların birlikte dua etmesi ardından kan davalı ailelerin ileri gelenleri Bozan Kermeli ve Mehmet Seyitoğlu`nu tokalaştırdı. Barışa aracılık edenler daha sonra beyaz beze sarılı 2 Kuran-ı Kerim`i, kan davasına son veren 2 ailenin temsilcilerine verdi. Kan davasının barışla sonuçlanmasının ardından iki aile fertleri ve törene katılanlar birlikte yemek yedi.

Ali Durmaz-İLKHA
http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/30513.jpg

 

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/30514.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/30515.jpg

Bu haberler de ilginizi çekebilir