• DOLAR 32.488
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2420.46
  • ...

Bölgede yaşanan olaylar turizm başta olmak üzere ekonomiyi olumsuz etkiledi. Yaşanan olayların ekonomiye yansımalarını İLKHA’ya değerlendiren Mardin Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Nasır Duyan, özellikle Habur Gümrük Kapısı’nın giriş çıkışlara kapatılması sanayicileri çok zor durumda bıraktığını söyledi.

Bölgedeki olayların kendilerini olumsuz yönde etkilediğini kaydeden Duyan, biran önce silahların susmasını temenni ettiklerini ifade etti. Sorunların diyalogla çözülmesi gerektiğini dile getiren Duyan, “Sadece sanayici olarak değil bir vatandaş olarak da huzurlu yaşamak bizimde hakkımız. Tüm vatandaşın ve bölgenin ortak sesi olarak biz artık çatışma ortamını istemiyoruz. İnsanların ölmemesini istiyoruz, insanların insanca ve özgürce yaşamasını istiyoruz.” dedi.

Çok ciddi anlamda ekonomik kayıplarının olduğunun altını çizen Duyan, Cizre ve Silopi’de sokağa çıkma yasağının uygulanmasıyla birlikte Hamur Gümrük Kapısı’nın da kapandığını anımsattı. Duyan, “Hamur Gümrük Kapısı’nın kapanmasıyla fabrikalarımız da durdu. Yaklaşık10 gündür Habur Sınır Kapısı´nın kapanması ülkemiz ve bölgemiz için ekonomik olarak ciddi kayıplar verdiriyor. Irak üzerinden yıllık 12 milyar dolar ihracatın 1 milyar dolarını biz Mardin’den yapıyoruz. 10 gündür fabrikalar çalışmıyor, sanayicilerimiz taahhütlerini yerine getirmiyor. Yıllarca büyük emekler verilerek kazandığımız bir pazarımız var ve bu neredeyse yok olma noktasına geldi. Irak’taki iş adamları da başka bir pazar arayışı içerisinde. Türkiye’de artık huzurun olmadığı, istikrarın olmadığını en yakın yer olan yer yıllarca yaptığımız Irakla ticaretin bu sefer İran’a kayacağı korkusu ve tedirginliğini yaşıyoruz. Pazarımızı kaybetmek istemiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Fabrikaların şuan çalışmadığını, ancak kapanan fabrikalarının olmadığını belirten Duyan, ancak durumun böyle devam etmesi durumunda ekonomik manada çok ciddi sıkıntılar yaşayacaklarını sözlerine ekledi. (M. Salih Keskin – İLKHA)