• DOLAR 32.557
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2458.845
  • ...
Çukurova çiftçileri dört gözle yağmuru bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana'da uzun süredir yağış olmaması nedeniyle kuraklık yaşanırken özellikle çimlenme aşamasındaki buğday ve patateslerinin olumsuz etkilenmesinden endişe eden çiftçi, kara kara düşünmeye başladı.

Kuraklık nedeniyle ürünlerinde rekolte kaybından korkan bazı çiftçiler, üretim maliyetini arttırmasına karşın yağmurlama sulama yöntemiyle ekili tarlalarını sulamaya başladı. Kıraç alanlardaki üreticiler ile sulama sistemi olmayanlar ise yağmur duasına çıktı.

Kuraklığın çiftçiyi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir, yaşanan kuraklık nedeniyle özellikle patates ve buğday üreticilerinin yağmuru dört gözle beklediğini söyledi.

“Bu yıl Doğu Akdeniz`de yağışlar azaldı”

Doğu Akdeniz Havzası'nın uzun yıllar yağış ortalamasına göre yüzde 35, geçen yıla göre de yüzde 43.4 oranında daha az yağmur aldığını ifade eden Karademir, "Bugün itibariyle sebzeciliğin ve patates tarımının yapıldığı bir bölgedeyiz. Kuraklık nedeniyle marul ve lahana gibi sebzeler, patates ve buğdayın çimlenmesi için yağmurlama yöntemiyle sulama yapılıyor. Ama sulama imkanı bulunmayan kıraç arazilerde ne yazık ki yağmurun yağmasını bekliyoruz.” dedi.

Sulama maliyeti arttırıyor”

Yağmurlama yöntemiyle sulama yapan çiftçilerin üretim maliyetinin arttığına vurgu yapan Karademir, “Bu şekilde kuraklık devam edecek olursa, ekilen buğday ve patates çimlenmezse bunun yerine ayçiçeği gibi bitkilere dönülecek. Şu an kuraklıktan kaynaklı rekolte kaybından söz etmek için çok erken. Ekim yılı yağışlarını düşünerek aralık ayının ortalarından itibaren yağış bekliyoruz.” diye konuştu.

“Kuraklık tarımsal sigortalar kapsamına alınmalı”

Küresel iklim değişikliğinden kaynaklı kuraklığın her dönem çiftçinin karşısına çıkabileceğini dile getiren Karademir, “Bu nedenle kuraklık da tarımsal sigortalar kapsamına alınmalı. Türkiye'nin yıllık ortalama 22 milyon tonluk buğday üretiminin yüzde 7'si Çukurova Bölgesi'nden karşılanıyor. Türkiye'de ilk buğday hasadı Çukurova'da yapılıyor. Türkiye buğday piyasasını belirlemesi açısından da bu önemli." şeklinde belirtti.

Öte yandan, kuraklık nedeniyle önceki gün Ceyhan ilçesinde köylüler yağmur duasına çıkarken Cuma Namazında ise Adana Merkez Camii`nde de yağmur yağması için topluca dua edildi. (Ayhan Kaya - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir