"Soğuk havalar göz sağlığını tehdit ediyor"
Uzmanlar, havaların soğumasıyla beraber ortaya çıkan ve solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin, göz sağlığını da olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.
Havaların soğumasıyla beraber ortaya çıkan ve solunum yolu hastalıklarına neden olan virüslerin, göz sağlığını da olumsuz yönde etkileyebileceğini belirten uzmanlar, Soğuk algınlığı ve boğaz enfeksiyonlarının yol açtığı adenovirüslerin göze kolayca bulaşıp enfeksiyon gelişimine zemin hazırladığını belirtti.
Soğuk havalarda göz sağlığını olumsuz etkileyen nedenler ve enfeksiyonlardan korunma önerileri hakkında uyarılarda bulunan Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Belgin Ekmekçiler, “Soğuk havalarda ortaya çıkan viral enfeksiyonlar, gözün kornea tabakasına etki ederek görme bozuklukları riskini artırmaktadır. Adenoviral göz enfeksiyonları olarak adlandırılan bu durum gözlerde sulanma, kızarıklık, çapaklanma, sulu ve beyaz bir akıntıya neden olacağı gibi ışıktan rahatsızlığa da yol açabilir.” ifadesini kullandı.
Kış mevsimi boyunca yeterince havalandırılmayan kapalı alanların, aşırı sıcak, kuru ve klimalı ortam havasının da göz şikâyetlerinin en önemli sebeplerinden biri olduğuna dikkat çeken Ekmekçiler, “Özellikle bu alanlarda bilgisayar kullanımı, göz kuruluğu şikâyetlerini artırmaktadır. Konsantrasyon ve dikkat gerektiren mesleklerde çalışanlar, bilgisayar ekranına uzun süre baktıkları ve yeterli sayıda göz kırpma işlemi gerçekleştiremedikleri için gözlerde batma ve kızarıklık şeklinde sorunlar ortaya çıkmaktadır.” dedi.
“Göz sağlığı için el temizliğine önem verilmeli”
Gözlerde enfeksiyonlara bağlı oluşan sorunları önlemek için öncelikle hijyene önem vermek gerektiğini belirten Ekmekçiler, sürekli tokalaşmaktan kaçınılması ve ellerin sık sık yıkanması gerektiğine işaret ederek, “Gözleri mümkün olduğunca kaşımamak, bir başkasının kişisel eşyasını ve makyaj malzemesini kullanmamaya dikkat etmek gerekir. Gözlerde herhangi bir rahatsızlık hissedildiğinde vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmak önemlidir. Kapalı ortamlarda çalışanlar için de ortamın havalandırılması, nemlendirilmesi ve doktorun önerisine göre suni gözyaşı damlalarının kullanılması, göz kuruluğunu gidermek için alınması gereken önlemlerdir.” uyarılarında bulundu.
“Soğuk ve karlı havalarda güneş gözlüğü kullanılmalı”
Ekmekçiler, “Özellikle karlı havalarda göz sağlığı için dikkat edilmesi gereken önemli bir konu da gözleri güneşin zararlı ışınları olan, ultraviyole ışınlarından korumaktır. Bu ışınlar yalnızca yazın değil, kışın da etkili olmakta ve koruyucu önlem almayı gerektirmektedir. Ultraviyole ışınlarından korunmak için güneş gözlükleri kullanılmalıdır. Çünkü kardan yansıyan güneş ışınları; gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Göz kapağı ve çevresindeki cilt ince ve kırışmaya en yatkın bölge olduğu için rüzgârlı, güneşli, soğuk ve karlı ortamlarda mutlaka ultraviyole korumalı güneş gözlüğü kullanılması gerekir. (İLKHA)