• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kızıltepe`de Hepatit hastalarına konferans
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe Devlet Hastanesi konferans salonunda  Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr.Berivan Tunca tarafından Hepatit B hastalarına yönelik konferans verdi.

Verilen konferans hakkında açıklamalarda bulunan Kızıltepe Devlet Hastanesi Dr.  Tunca, hastaları bilgilendirmek amacıyla yılda en az iki kere konferans verdiklerini söyleyerek, kendisinin takip ettiği bin 500 hasta olduğunu ilçe genelinde ise 40 bin Hepatit B hastasının bulunduğunu düşündüklerini söyledi.

Hepatit B ile ilgili olarak düzenli halk toplantıları düzenlediklerini belirten Tunca, “Bu toplantıları Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalından Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen ile beraber yapıyoruz. Bu gün kendisi toplantıya katılamadı. Genel olarak hastalıkla ilgili bilgi paylaşımı yapıyoruz. Soru cevap şeklinde ilerliyoruz. Bu toplantıların verimli olduğunu düşünüyoruz.  Düzenli olarak yılda en az iki kere yapıyoruz.  Bir de elimizde Sağlık Müdürlüğü çerçevesinde Hepatit B ile mücadele komisyonu kurduk. Bununla ilgili çalışmalarımızı tamamladık.  Gerekli kurumlara risk altında popülasyon eğitimleri verdik. Tarama programlarının yapılmasını sağladık. Aşılama ile ilgili düzenlemelere gittik, herkes aşılara ulaşabiliyor. Bununla ilgili bir kitap da basacağız. Bu şekilde çalışmalara devam ediyoruz.” diye konuştu.

Berber ile diş hekimlerinin denetimsiz olmasından dolayı hastalığın yaygınlaştırdığına dikkat çeken Tunca, “ Bu bölgede Hepatit B çok yaygın, batıda yüzde 3 iken burada yüzde 10`ları buluyor. Bununla ilgili belli önlemleri almalıyız ki, hastalığı kontrol altına alabilelim. Bu bölgede yaygın olmasının nedeni kalabalık yaşam, berber-kuaförlerin denetimsiz olması, diş hekimlerinin denetimsiz olması, ortak tıraş malzemesi diş fırçası tarzı kanla bulaşan malzemelerin  kullanılması bu hastalığın yaygınlaşmasını sağlıyor. Tabi bilinç te çok önemli, çünkü en önemli bulaşıcı olanlardan birisi anneden bebeğe geçiş. Bunu engellemek adına da bir çok şey yapılması lazım. Gebelerin takip altında olması lazım. Bunu aile hekimleri ile sağladık. Umarım daha yararlı çalışmalarla devam edeceğiz.” dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir