• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Suriyeli sığınmacılar ve Türkiye`ye etkileri konuşuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye`ye sığınan yaklaşık 2 milyon Suriyeli sığınmacının genel durumu ve Türkiye`ye etkileri Adana Barosu tarafından düzenlenen seminerde ele alındı. Özel bir otelde gerçekleşen programın açılış konuşmasını yapan Adana Baro Başkan Yardımcısı Avukat Murat Loğoğlu, Türkiye`nin tarihteki en büyük mülteci sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

İki milyonu aşan Suriyeli`nin adeta yağmur gibi Türkiye'ye yağdığını dile getiren Loğoğlu, “Suriyeli sığınmacıların çok az bir bölümü birikimli, yine az bir kısmının ise hayatını idame ettirecek bir mesleği var. Gerisi kadın, çocuk ve işsiz-mesleksiz kişilerdir. Ezici çoğunluk savaştan canını zor kurtarmış, malını mülkünü orada bırakmış insanlardır. Böylesine çaresiz ve muhtaç insanlardan oluşan bir göç her ülkeyi zora sokar." dedi

"Bölge istihbaratçı kaynıyor"

Avrupa ülkeleri ile ABD'nin mülteci akınına karşı kapılarına kapattığına dikkat çeken Loğoğlu, 'Kritik eşik' denilen 100 bin mülteci sınırının Türkiye için çoktan aşıldığını ve sayının 2 milyonu aştığını söyledi.

Türkiye`nin yükünün çok ağır olduğuna işaret eden Loğoğlu, “Dolayısıyla bu ağır yük Türkiye, Ürdün, Lübnan, Irak ve kısmen Mısır'ın üzerine kalıyor. Mülteci sorunu kanayan bir yara gibi büyüyor. Bu sorun diğer devletler açısından bakıldığında, Türkiye'nin önemli bir zayıf halkası haline de gelmiştir. Unutulmamalı ki, bugün dünyada en çok istihbaratçıların olduğu yerler Irak, Suriye ve Türkiye'dir. Bölgede istihbaratçı kaynıyor.”şeklinde konuştu.

“Dünyada 210 milyonun üzerinde göçmen var”

Kapitalizmin bir yandan göçmenliğin koşullarını hazırlarken,, diğer yandan da göçmen işçilerin ucuz emeğinin iştahla sömürüldüğünü belirten Av. Loğoğlu, "Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre bugün dünyada 210 milyonun üzerinde göçmen var. 30 milyonun üzerinde kaçak ve 50 milyonun üzerinde de mülteci yaşamakta. Her yıl bu rakamlara milyonlarcası ekleniyor. 30 yıl içerisinde göçmen sayısının 400 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir" ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmasının ardından geçilen "Uluslararası Hukuk Düzeninde Suriyeli Sığınmacıların Genel Durumu ve Türkiye'ye Etkileri" konulu seminerin oturum başkanlığını Adana Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Adli Yardım Komisyonu Koordinatörü Av. Selen Berna Ünlüatlı yaptı.

Seminerde ilk söz alan UNHCR - BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Güneydoğu Ofisi Mülteci Koruma Sorumlusu Başak Cansın Boyoğlu  "BMMYK ve Uluslararası Koruma" konulu sunumunu yaptı. Ardından, BMMYK Güneydoğu Ofisi Uluslararası Koruma Sorumlusu Gizem Üliç ise "Türkiye'deki Suriyelilerin Durumuna Genel Bakış ve Geçici Koruma Yönetmeliği" ile "Kayıt-Sağlığa Erişim ve Eğitime Erişim" konularında sunumlarını gerçekleştirdi.

Seminerde Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi-Adana Barosu Göç ve Mülteci Komisyon Hukuku Başkanı Prof. Dr. M. Tevfik Odman de "Mülteci Hukukunda Son Gelişmeler" konularına değindi. (İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir