• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
"Cebinde interneti olan gençlerin zihin dünyası dağınıktır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gençlerin sosyal medya kullanımına dikkat etmesi gerektiğini belirten Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Tahsin Kula, cebinde interneti olan gençlerin zihin dünyası dağınık olduğunu belirtti.

Son yıllarda çok hızlı bir şekilde yaygınlaşan sosyal medyanın faydaları olduğu kadar zararları da azımsanamayacak kadar çoktur.  Yaygınlaşan internetle beraber yanlış kullanımın da arttığını belirten uzmanlar ebeveynleri sosyal medya kullanımı konusunda uyardı.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Tahsin Kula, İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunarak, yaşamın bir parçası haline gelen sosyal medyanın gençler üzerindeki olumsuz yönlerini anlattı.

Sanal alemin bireyi değerlerden uzaklaştırdığını belirten Kula, "Bireylerin yaşamış olduğu değerleri bakımından en çok etkileyen şüphesiz ki sosyal medya veya sanal alem dediğimiz olaylardır. Özelikle 20-25 yıldır dünya üzerinde, gençler üzerinde oldukça etkili olan aynı zamanda gençlerin kimlik ve kişiliklerinin oluşumunda yaralayıcı izler bırakan bir takım programlar, film ve dizilerin olduğuna hepimiz şahidiz. Bu tür sanal alemler bireyin yaşamış olduğu toplumdan, aileden ve değerlerden uzaklaştırarak farklı bir yapıya sürüklemektedir.  Bu da İslam'ın veya Müslümanların en önemli değerlerinden biri olan aileyi parçalıyor." dedi.

"Sanal alem gençlerin olmazsa olmazı haline gelmiştir"

Sosyal medyanın gençlerin olmazsa olmazı haline geldiğini ifade eden Kula, daha sonra şunları kaydetti:

"Sanal alemi kullanırken gençlere bir takım bilgiler, donanımlar doğru verilmezse geçler sadece başkalarına değil kendilerini de, geleceklerini de yaralar. Son yapılan araştırmalarda bütün gençlerde şunu görüyoruz. Sosyal medyada veya sanal alem, hayatlarının olmazsa olmaz bir parçası haline gelmiştir. Yaptığımız araştırmalarda gençlere sorduğumuz zaman dünyada ıssız bir adaya düştüğünüzde yanınıza neyi almak istersiniz?  'Telefon ve internet' diyorlar.  Bireyin hayatında sosyal medya öyle bir duruma gelmiş ki sanki dünyanın en önemli objesiymiş gibi. Bu tür kontrolsüz ağlar düşünülürse gençleri sosyalleştirmiyor tam tersine içine kapanık hale getiriyor."

"Sanal alemde gençler vaatlere kanıyor"

Kula konuşmasına şöyle devam etti

"Gençlere en çok neye önem verilmesi gerekir diye soruyorum, bana 'Telefon ve internet' diyorlar." Diyen: "Gençler internette görsel olarak istedikleri zaman istedikleri gibi görüşebiliyorlar. Bu tabi ki gençleri savunmasız hale getiriyor. Gençlerimizi internet ortamına bıraktığımız zaman kimlerle karşılaştıklarını, kimlerle konuştuklarını, kimlerle anlaştıklarını denetleyemiyoruz. Gençlere verilen vaatlere bakarak rahat bir şekilde başkaları da tuzağına düşebilir. İnternet ortamında önce arkadaşlık başlıyor sonra devam eden ilişki evliliğe doğru gittiğini düşünüyor. Halbuki bu ilişkiler uzun süre devam etmiyor"

"Sanal alemde yaşanan uygunsuz görüşmeler koz olarak kullanılabilir"

Gençlerin sanal alemde yaşadıkları uygunsuz görüşmeler neticesinde intiharlar yaşandığını söyleyen Kula, "Gençler sanal alemde tanıştıkları kişilerle beli bir süre sohbet ettikten sonra bu sohbet farklı konulara giriyor. Birbirlerine resim göndermeler, daha sonra bu ilerleyerek uygunsuz resim göndermelere kadar ilerliyor. Daha sonra bu kişilerin araları bozulunca da bu resimleri ellerinde silah olarak kullanabiliyorlar. Bu da gençlerin zararını tahmin etmeden yaşamış oldukları sosyal hayatın sonraki hayatlarına büyük bir sorun ve problem olarak karşılaşabiliyor. Bu sorunu çözmeyenlerin intihar ettiklerini duymaktayız. Gençler bazı şeylere ‘hakkım` diyerek ve aileyi katmayarak bunu fütursuzca kullanıyor."ifadelerini kullandı.

"Gençlerin sosyal medya kullanımını aile takip etmelidir"

Son olarak ebeveynlere de görev düştüğünü ifade eden Kula, "Elinde cep telefonu, interneti olan gençlerin zihin dünyası dağınıktır. Olayları algılaması bozuktur. Dolayısıyla olayları algılarken sanal alemdeki gibi kendi kişileri de sanal aleme dönüşür. Ailelerin yapması gereken en önemli şey çocuklarıyla konuşmaları gerekiyor. Çocuk cep telefonu kullanacaksa ailenin bulunduğu yerde kullanmalıdır. Yalnız başına bir oda da telefon kullanmasına müsaade edilmemelidir.  Sanal alemde gördüğümüz olumsuzlukları oturup çocuklarımızla konuşmamız gerekiyor. En önemlisi babalar çocuklarına telefon kullanmasında kendini örnek göstererek çocuğuna kendi kullandığı gibi kullanmasını tavsiye etmelidir." diye konuştu. (Mustafa Kaynak / M. Hüseyin Temel - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir