• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Turunçgil üreticisi pazarlama sorununun çözümünü istiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaşanan uçak krizi sonrası Rusya’nın turunçgil ithalatını durdurmasının ardından Türkiye hükümeti tarafından alınan önlemlerin yetersiz olduğunu savunan Adana Turunçgil Üreticileri Birliği (ADATÜB) Başkanı Rifat Karabucak, sektöre verilen desteklerin biraz nefes aldırsa da üreticinin ateşini söndürmeye yetmediğini belirterek, “Dış ve iç pazara yönelik acil pratik çözümler üretilmesini bekliyoruz.” dedi.

Turunçgil ürünlerinin, Türkiye’nin yıllık 2 milyon ton olan yaş sebze ve meyve ihracatının yarısını oluşturduğuna dikkati çeken ADATÜB Başkanı Karabucak, bu nedenle Rusya krizinden en çok olumsuz etkilenen kesimin narenciye üreticisi olduğunu söyledi.

Yıllık bir milyon 150 bin ton civarında rekoltenin gerçekleştiği Adana’da üretimin henüz yüzde 30’unun hasat edildiği dönemde krizin baş gösterdiğini hatırlatan Karabucak, “Üretimin en can alıcı noktasında bu krize yakalanan biz üreticiler, şu an dalında olan meyvelerin satışı, hasadı ve tahsilatı ile ilgili ciddi endişeler taşımaktayız.” ifadelerini kullandı.

“İhracat durur, ağaçtaki üretim durmaz”

Ürünün dalda kalmaması için hükümete seslenen Karabucak, “Biz üreticiyiz, ihracat belli bir süre durabilir ya da küçülebilir ama ağaçtaki meyve üretimi duramaz. Bu sıkıntılı ortamda önümüzdeki yılın meyvesi için ağaçlarımızın bakım masrafları durmaksızın devam etmektedir. Üretimimizin devam edebilmesi için devletimizden direkt üreticiye yönelik acil çözümler beklemekteyiz.” dedi.

“Alternatif olarak sunulan pazarlar zayıf”

Sektörle ilgili desteklerin bugün için ihracattaki sıkıntılara biraz nefes aldırmış olsa da konunun asıl mağduru olan üreticilerin tedirginliğini gideremediğini ifade eden Karabucak, çözüm önerileri arasında sunulan alternatif pazarların ise Rusya’nın tüketiminin çok altında olduğunu savundu.

Yapılan turunçgil ihracatları hakkında bilgiler de paylaşan Karabucak, “2014 verilerine göre Adana’dan toplam 942 milyon dolarlık turunçgil ihracatı yapıldı. Rus pazarı ise bu alanda ihracatın vazgeçilmezi niteliğindedir. Alternatif olarak sunulan yeni pazarların açığı kapatacak büyüklükte olması çok önemlidir. Ayrıca iç pazar tüketimimiz de üretimin oldukça altında. Bu tüketimin artması için acil ve pratik çözümler üretilmeli. Pazarlanamayan ürünlerden dolayı üreticiler, üretim maliyetlerini karşılayamayacak ve kredi geri ödemelerinde sıkıntıya düşeceklerdir. Bu zor günlerde devletimizin, üreticisine elinden gelen tüm desteği vereceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.

ADATÜB Başkanı Karabucak, iç pazar tüketimini arttırmak için de hâl yasası yaptırımlarının gevşetilmesi, kamu spotu yayınlanması, kamu kuruluşlarında turunçgil tüketiminin teşvik edilmesi gibi önlemlerin çözüme geçici de olsa katkı sağlayacağını söyledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir