• DOLAR 34.363
  • EURO 37.01
  • ALTIN 2971.597
  • ...
"Kayıt dışı Suriyeliler kayıt altındakilerden daha fazla"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana Kent Konseyi tarafından düzenlenen ‘Göçle Gelenler’ çalıştayında; Suriyeli sığınmacıların yasal statüleri, barınma, çalışma ve eğitim hakları konularında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı.

Adana Kent Konseyi Eğitim Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Adnan Gümüş moderatörlüğünde gerçekleşen çalıştaya akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum, kuruluş temsilcileri de katıldı. Çalıştayın ilk oturumunda, mültecilerin yasal statüleri ve güvenlilik durumları ele alınırken ikinci  oturumunda eğitim, barınma ve çalışma koşulları tartışıldı.

“Mevcut düzenlemeler yetersiz”

Suriyeli mültecilerin yasal statüsü ve kabul koşulları hakkında bilgi veren Çağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tevfik Odman, Türkiye’de mülteciler ile ilgili yasal düzenlemeler konusuna değindi.

Ülkesinden zorla kitlesel halde kaçan yoğun nüfus hareketine yönelik olarak yeni hazırlanan yasa hakkında bilgi veren Odman, “Yasada barınma merkezlerinden bahsedilmesine rağmen, geçici koruma merkezlerinden hiçbir şekilde bahsedilmemektedir. Kayıt dışı Suriyelilerin sayısı, kayıtlı olanlardan daha fazla. Kayıt dışı olanların nasıl bir sisteme tabi tutulacağı, kamplara sevk edileceği yasada belirtilmiş olmakla beraber kampların yetersizliğine ilişkin geçici koruma merkezlerinin kurulma yetkisinin yerel yönetimlere bırakılması gerekmektedir.” dedi.

“Mültecilerin nasıl yaşayacağına dair boşluk var”

Mülteci hukuku ve mültecilerin haklarının korunması, Türkiye'de uygulanması konusunda bilgi veren İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi Başkanı Metin Çorabatır, Suriye'den gelen mültecilerin sadece kamplar düzeyinde ele alınmasının oluşturacağı sorunlara dikkat çekti.

Suriye ve diğer ülkelerden gelen mülteci sayısının çok fazla olduğuna işaret eden Çorabatır, “Bu sığınmacıları 3'üncü bir ülkeye yerleştirmek söz konusu değil. Türkiye'de bu insanların nasıl yaşayacağına dair hukuki bir boşluk var. Türkiye,  2014’te devreye giren genel müdürlükle bu sorunu hızla gidermeye çalışıyor. Ayrıca kaçak yollarla oluşan bir nüfus hareketinin önlenememesi, Avrupa ülkelerinin Suriye kaynaklı nüfus hareketine olan yaklaşımları ve özellikle de coğrafi kısıtlama en önemli sorunlar olarak karşımızda durmakta.” ifadelerine yer verdi.

“Mevcut kayıt sistemi, araştırmalara engel” 

Mültecilerin kayıt altına alınmasında yaşanan sorunlara değinen ve Güvenlik Stratejileri Araştırmaları Merkezi adına konuşan Tahsin Şensoy, “Kamp dışında yaşayan Suriyelilerin kayıt altına alınmasında erişim zorluğu, kayıtların beyana dayalı oluşturulması ve mükerrer kayıt sorunu var. Kayıt altına alınanlarda da en önemli sorun ise demografik ayrıntıların olmaması. Bunlarda sorunların çözümü için yapılacak olan araştırmalara engel teşkil ediyor.” dedi.  (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir