• DOLAR 32.523
  • EURO 34.905
  • ALTIN 2454.5
  • ...
Cezaevlerinde kişi sayısının artması tartışılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye İstatistik Kurumu`nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, ceza infaz kurumunda 31 Aralık 2014 tarihindeki kişi sayısı, 2013 yılının aynı tarihine göre yüzde 10,1 artarak 158 bin 690 oldu.

Hükümlü, Tutuklu ve Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Yusufi-Der) Başkanı Mirhan Özbekli, cezaevlerinde kişi sayısının artmasını İlke Haber Ajansına (İLKHA) değerlendirdi.

Toplumun bütün kesimlerinin özellikle de mütedeyyin kişilerin bu artışı kendi aralarında tartışması gerektiğini söyleyen Özbekli, açıklanan rakamların aslında gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Haklarında mahkeme kararı kesinleşen ama hâlâ cezaevine alınmamış 30 ya da 40 bin kişinin daha mevcut olduğunu dile getiren Özbekli, “Bütün bu rakamlar bir araya getirildiğinde ürkütücü bir tablo önümüze çıkıyor. Toplumun bütün kesimleri, özellikle toplumun dindar kesimi bunu kendi içinde tartışmalıdır. Bunun ciddi anlamda tartışılması, konuşulması ve buna çözüm üretilmesi gerekmektedir.” dedi.

“Ekonomik suçlar son 20-25 yıldır hızla artıyor”

Son 15 yıldır Türkiye`de suç işleme oranının her gün biraz daha arttığına işaret eden Özbekli, şunları söyledi: “Bunun küresel, Türkiye`nin kendi iç şartlarından, toplum değerlerinden, toplumsal yozlaşmadan kaynaklanan birçok nedeni var. Maalesef hemen hemen bütün coğrafyalarda, ekonomik olarak gelişmiş bir kısım Avrupa ülkeleri dışında, suç işleme oranı artıyor. Özellikle ekonomik suçlar son 20-25 yıldır hızla artıyor. Bunun dışında İslam dünyasında maalesef suç işleme, ekonomik suçların işlenme oranı hızla artıyor. Muhakkak, bütün dünya, bütün insanlık bizi ilgilendiriyor ama konunun bu boyutuyla tartışılması ve irdelenmesi gerekiyor. Ve sonuçlarını ortaya koymak zorundayız.”

“En başta tartışılması gereken toplumun dini yaşantıdan uzaklaşmasıdır”

Bu konuda en başta tartışılması gereken konunun, toplumun ve bireyin dini yaşantıdan uzaklaşması olduğunu aktaran Özbekli, “Belki en başta tartışılması gereken toplumun ve bireyin dini yaşantıdan ve dini düşünceden uzaklaşması ve değer yargılarındaki zayıflama. Çünkü son 20-25 yıldır her ne kadar Ortadoğu`da dine yönelim gözle görülse de genel manada toplum ve birey dini yaşantı ve din değerlerinden uzaklaşmaktadır. Bu, ciddi bir problem olarak karşımızda duruyor.” ifadelerini kullandı.

“Bu noktada AK Parti`nin ciddi bir şekilde düşünmesi gerekiyor”

Özbekli, hükümetin, cezaevlerindeki artış konusunda üzerine düşeni yapmadığına işaret ederek, “Medya faktörü, televizyon faktörü gençlerimizi, çocuklarımızı bu suçu işlemeye itiyor. Göz ardı edilmemesi gereken bir etken daha var. İnsanlarımızın çaba sarf etmeden, fazla uğraş vermeden biraz daha lüks bir yaşantı özlemi içinde olması bu coğrafyada insanların bu suçu işlemesinde neden oluyor. Türkiye`deki, ailedeki eğitim ve eğitim sistemi, sokak kültürü de bu suçun işlemesinde ciddi rol oynuyor. Fakat iktidar, kanaatimce bu konuda üzerine düşeni yapmıyor. Bu noktada AK Parti`nin üzerinde ciddi bir şekilde düşünmesi, tartışması gerekiyor.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman - İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir