• DOLAR 32.585
  • EURO 35.049
  • ALTIN 2459.926
  • ...
Adana`da Yaya Hakları Hiçe Sayılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır; kaldırım, doğalgaz, internet ve benzeri altyapı çalışmalarının Adana`da yaya haklarını hiçe sayılarak yapıldığını savunarak bir açıklama yaptı.

 

Yerel Yönetimler, Kent Yaşantısını Araçlara Göre Değil İnsanlara Göre Düzenlemeli
Yaya Hakları Bildirgesi 1990 yılında düzenlendiğini belirten Bakır; "düzenlenmiş olan Yaya Hakları Bildirgesi kamuoyuyla paylaşılmıştır. Uluslararası normlara bağlı olarak hazırlanan metin o günden bu yana, kentli haklarının vazgeçilmezi arasında yer alan yaya haklarının korunması ve geliştirilmesinde baz alınmıştır. Bu metnin temel özelliği, kentlerin ve kaldırımların insanlar için olduğuna işaret etmesidir. Kent yaşantısının insanın ihtiyacı, güvenliği ve rahatı gözetilerek kurgulanmasını, yerel yönetimlerin kent yaşantısını araçlara göre değil insanlara göre düzenlenmesi çağrısında bulunmaktadır."dedi.

 

Yaya Hakları Bildirgesi Yok Sayılıyor
Yaya haklarına dikkat çeken Bakır; " Yayaların, yani kentlilerin hakları vardır ve bu haklardan herhangi bir nedenle vazgeçilmesi, taviz verilmesi mümkün değildir.
Ne yazık ki, Yaya Hakları Bildirgesi Adana`da ya hiç bilinmemekte ya da yok sayılmakta, kentli hakları çiğnenmekte, kentlerin insanların ihtiyacına göre düzenlenmesi doğrultusundaki evrensel ilke görmezden gelinmektedir.
 
Anlaşılan o ki, Adana`nın kendine has bir "bildirgesi" vardır ve bu metnin temel özelliği, insanlara nasıl işkence yapılacağının, kent yaşantısının nasıl çekilmez kılınacağının, nasıl zorlaştırılacağının yer almış olmasıdır. Aksi olsaydı, sokaklar böyle köstebek yuvası haline getirilmez, kaldırım çalışmaları bu kadar geniş zamana yayılmaz, insanlar, esnaf bu denli mağdur edilmez ve kaldırımlar işgal altında bırakılmazdı."dedi.
 
Bilinçsizce yapılan alt yapı çalışmalarını eleştiren Bakır; "Kaldırım, doğalgaz, internet vb. altyapı çalışmaları sokakları, caddeleri, kaldırımları alt üst etmekte, bozulan asfaltın ve parkelerin bir an önce yapılmasına özen gösterilmemekte ve yapım kurallarına hiç dikkat edilmemektedir. Kentimiz, insanlarımız için yaşanmaz hal almıştır. Bırakalım insanları, araçlarla bile kent içinde rahat hareket edebilmek mümkün olmaktan çıkmıştır."dedi.
Bakır; İnşaat mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak yerel yönetimleri, ilgili kuruluşları, kentli haklarını korumaya çağırdıklarını ifade etti. (Ayhan Kaya-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir