Davutoğlu: Rus pilotun cenazesi bize teslim edildi
Başbakan Davutoğlu, Suriye sınırında düşürülen Rus uçağın pilotunun dün gece geç saatlerde kendilerine teslim edildiğini açıkladı. Pilotun cenazesi Rusya`ya gönderilecek.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel`de yapılacak AB zirvesine gitmeden önce Ankara Esenboğa Havalimanı`nda açıklama yaptı ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Başbakan, Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyle ilgili son bir gelişmeyi de paylaştı. Davutoğlu şunları söyledi:
"Hava sahası ihlâli esnasında hayatını kaybeden Rus pilot, dün gece saat 01.45 itibariyle sınırımızdan tarafımıza teslim edildi, alındı. Gece Hatay'da bulunan Ortodoks din adamları tarafından da yürütülen katkılarla kendi dini geleneği çerçevesinde, cenaze işlemleri dini tören açısından da yapıldı. Silahlı kuvvetlerden bir temsilcimizle Rus ateşe Hatay'a gidecekler ve cenaze Rusya'nın talebi üzerine yaptığımız girişimler sonucu Rusya'ya teslim edilecek."
"Kasıt ve hedef Rusya değil"
Türkiye'nin Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'ye misilleme niteliğinde ekonomik kararlar içeren bir kararname imzalamıştı.
Türkiye'den bazı ürünlerin ithalatına ve bazı Türkiyeli şirketlerin Rusya'daki faaliyetlerine kısıtlamalar getirilmişti. Davutoğlu bununla ilgili sorular üzerine şöyle konuştu:
"Bu ihlâl Türkiye`nin sadece kendi sahasını savunma amaçlı yaptığı bir eylemdir, Türkiye açısından bir görevdir. Kasıt ve hedef Rusya değil. Hangi uçak olursa olsun aynı tavır sergilenirdi. Sorumluluğu, Türkiye tarafına atmaya dönük çabalar hem uluslararası hukuk açısından geçersizdir, gayrimeşrudur hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları açısından da doğru değildir. Eğer bir sorumlu aranacaksa Türkiye hava sahasını daha önce de defaatlerce ihlâl eden taraf da öncelikle kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan son dönemde gelen açıklamalar komşu ülke ilişkileri bakımından kabul edilebilecek açıklamalar değildir.
"Karşılıklı çıkar ilişkisine dayanıyor"
"Türkiye - Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkisine dayanıyor. Rusya yetkililerinin tüm bunları göze alıp soğukkanlı biçimde bir tavır sergilemesini beklemek en doğal hakkımız. Önceliğimiz Rusya ile iletişim kanallarını açık tutmak ve benzer olayların yaşanmaması için Suriye`deki operasyonlarda koordinasyon sağlanmasıdır. İki farklı koalisyonun operasyonlarında böyle bir kaza olabileceğini de bu olay ortaya koydu. ABD öncülüğündeki koalisyon ve Rusya. Eğer DEAŞ`a karşı mücadele ediliyorsa, iki koalisyon da ortak tavırda buluşmalı."
"Elek gibi bir hava sahası olmasını kimse istemez"
"Silahlı Kuvvetlerimiz, meşru, hukuki bir tutum içinde, aldığı talimatın gereğini yapmıştır. Ama bu talimat, bir ülkeye dönük bir talimat değildir. Bu ateş çemberinin içinde herhalde hava sahamızın elek gibi, süzgeç gibi geçilen bir hava sahası olmasını kimse arzu etmez."
"11 yıl sonra ilk"
Başabakan Davutoğlu, Brüksel'deki zirvenin hem Türkiye`nin AB sürecine ivme katacağını hem de mülteci sorunuyla ilgili ortak bir tavır alınacağını da ifade etti.
Zirvenin sonuç bildirgesiyle ilgili sorulara, "Müzakereler genelde son dakikaya kadar sürer. Ama sonunda makul bir noktada buluşulur. Muhatabımız bir taraf değil. Onlar da 28 ülke ile müzakere ediyor. Önemli olan alınan netice. 11 yıl sonra ilk defa Türkiye – AB zirvesi gerçekleşiyor. Bu 64. Hükümetimizin de dünyaya verdiği en önemli mesajdır" diye yanıt verdi.
Kaynak: Al Jazeera