• DOLAR 34.65
  • EURO 36.459
  • ALTIN 2931.587
  • ...
Kütahya`da `Bilginin İslamileştirilmesi` konferansı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rehber Öğrenci Topluluğu ‘Bilginin İslamileştirilmesi` konuiubir konferans düzenledi.

Programa konuşmacı olarak ve Stratejik Düşünce ve Araştırma Merkezi (SDAM) Başkanı Araştırmacı Yazar Abdülkadir Turan ve Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı Yrd.Doç. Selami Erdoğan katıldı.

Hasan Yazgılı`nın sunumuyla gerçekleşen program, Mesut Biçim Hoca`nın Kur`an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Rehber Öğrenci Topluluğu hakkında verilen kısa bilginin ardından araştırmacı yazar ve Stratejik Düşünce Ve Araştırma Merkezi (SDAM) Başkanı Abdülkadir Turan`ın konuşmasıyla program devam etti.

Toplum âlimlerin hocaların değil, Amerikalı bilim adamlarının sözlerine ilgi duyuyor

Konuşmasında âlimlerin konuşmalarının artık eskisi kadar toplum üzerinde etki etmediğini belirten Turan,  “ ‘Bir Amerikalı bilim adamı şöyle demişti` dendi mi, hepimizin kulakları açılıyor, tertibimizi düzenimizi alıyoruz. Hep beraber cami kürsüsündeki vaizi keyifle dinlemeye başlıyoruz. Çünkü artık muteber bir bilgi var karşımızda, ne de olsa bunu söyleyen Amerikalı bilim adamı, bu iş burada bitmiş deyip dinliyoruz. Aslında o saatten itibaren dinlediğimiz hocamız değil, dinlediğimiz Amerikalı bilim adamı olmuş oluyor.”dedi.

Batının filozofik bilgisine karşın bizde Peygamberi bilgi var

“Resulullah`ı (sav) methederken bile Prens Bismark`tan bahsetmeden veya ona benzer bir batılı şairden şahit getirmeden bahsedemiyoruz” diyen Turan, “Bizim bilgiyle ilişkimiz batının bilgiyle ilişkisinden çok farklı, malum batının bilgisi filozofik bilgidir. Filozof söyler ama söylediğinden mesul değil, söylediğini yaşamak zorunda değildir. Oysa bizdeki bilgi ise Peygamberî bilgidir. Bizde kişi bilgisini eylemiyle doğrulamak zorundadır. Kişinin eylemi, onun bilgisinin doğru olduğuna tanık olma durumundadır.”ifadelerini kullandı.

“Hakikat ile realite aynı şeyler değillerdir”

Daha sonra söz alan Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Bilim Dalı Yrd.Doç. Selami Erdoğan ise, hakikat ile İngilizcede bulunan realite arasındaki farkı anlattı. Hak kelimesini anlatan Erdoğan, “Hakika Arapçada Hak kelimesinden gelir ve kesinlikle İngilizcedeki karşılığı realite değildir.  Çünkü real 5 duyu organıyla algılanabilen somut maddelere indirgenmiş realdir. Realite ise bizdeki hakikat değildir. Hakikat hak kelimesinden gelir, Hakkın esmalarından esmadır ve o zuhur etme biçiminden bir tanesidir.Dolaysıyla kelimelerimize kadar yansıyan bir meselede bir örnek olarak vermek istedim.”ifadelerini kullandı.

Program yapılan konuşmaların ardından, konuşmacılara verilen teşekkür plaketlerinin ardından son buldu. (Zeki Aras –İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir