"Van`da öğretmen sirkülasyonu çok fazla"
Van`da `Ortaokul ve Lise Öğrencilerinin Başarı Durumlarının Araştırılması Projesi` tanıtım toplantısında konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, ilde öğretmen sirkülasyonunun çok fazla olduğunu, bunun dezavantajlar yanı sıra avantajlar da oluşturduğunu söyledi.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu`nda düzenlenen toplantıya Vali İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, ilçe milli eğitim müdürleri ve AR-GE birimi uzmanları katıldı.
Projenin tanıtımını yapan Doç. Dr. Hasan Basri Memduhoğlu, 12 Şubat 2015 tarihinde başlayan proje kapsamında, ildeki ortaokul ve lise öğrencilerinin özellikle merkezi sınav başarısının istenilen düzeye ulaşmamış olması nedeniyle mevcut durum analizinin yapıldığını ifade ederek, konuya bilimsel ve akademik bir bakışla yaklaşma amaçlı stratejiler belirlendiğini söyledi. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE birimi uzmanları, ilde bulunan eğitimle ilgili tüm paydaşlarla 5 temel faaliyet üzerine planlama yaparak kalkınma ajansına sunduklarını ifade eden Memduhoğlu, başarının istenilen düzeyde olmamasının sebepleri ve çözümleri konusunda bilgilendirmede bulundu.
Başarısızlığın temelinde öğretmen sirkülasyonu mu var?
Projenin tanıtımının ardından konuşan Van Valisi İbrahim Taşyapan, ülkedeki 81 ilin eğitimde bir yarış halinde olduğunu ifade ederek, “Eğitimin temel direği öğretmendir. İlimizde öğretmen sirkülasyonu çok fazla. Gelen öğretmen arkadaşlarımız da tecrübesiz. Bunun dezavantajları olduğu gibi avantajları da var. Öğretmenlerimiz öncelikle dinamik. Öğretmenlerimizi ne kadar kaliteli, yetkili yetiştirebilirsek, olayın büyük kısmını çözmüş oluruz. Kısa vadeli çalışmalarda okullarımızı, öğretmenlerimizi bu işe motive etmek önemlidir. Dış faktörlerin iyileştirilmesi de önemlidir. Bunun için de gayretlerimiz olacak. Eğitim faaliyetlerine tüm toplumun destek vermesi lazım. Bu projenin hayata geçirilmesinde, uygulanmasında paralı kuruluşlarımızdan parasal destek, parası olmayan kuruluşlarımızdan da manevi destek bekliyoruz. Hedeflerin üzerine iyi kilitlenebilirsek, onları iyi takip edebilirsek ve o iş için gönüllü çalışabilirsek, bu başarının artacağına inanıyor, bu duygularla projenin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra konuşan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise eğitimle ilgili sıkıntıların olduğu gibi, güzel gelişmeler de olduğunu belirterek, “Eğitim fakültemizin çok özverili çalışmalarıyla beraber şu anda Türkiye genelinde üniversite düzeyinde yapılan KPSS sınavında biz Türkiye sıralamasının ilk beşi arasındayız. Bu da şunu gösteriyor; demek ki doğru adımlar doğru bir şekilde atıldığı zaman, başaracağımızdan endişem yoktur” şeklinde konuştu. (Murat Dalgın- İLKHA)