• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
KOAH düzenli egzersiz ile kontrol altına alınabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memorial Şişli Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü`nden Uz. Dr. Füsun Soysal, “19 Kasım Dünya KOAH Günü” öncesinde, KOAH hastalarına kaliteli yaşam önerilerinde bulundu.

KOAH`ın akciğerlerin en küçük birimi olan hava keseciklerine ulaşan havayollarının zarar görmesi şeklinde ortaya çıktığını söyleyen Dr. Soysal, bu hastalığın ortaya çıkmasında sadece sigaranın değil, mesleki faktörlerin de etkili olduğunu ifade etti.

Dr. Soysal, KOAH`ı tetikleyen nedenleri şöyle sıraladı: “Maden ve metal işçiliği, ulaşım sektörü, odun ve kağıt üretimi, çimento ve tekstil üretiminde çalışma ile tahıl işçiliği gibi meslek gruplarında; toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalma. Kapalı ortamlarda ısınma amacıyla çalı çırpı, odun ya da tezek yakılması ve bunların dumanından etkilenme.”

KOAH oluşumunda en önemli nedenin sigara olduğuna dikkati çeken Dr, Soysal, pasif sigara içiciliği, erkek cinsiyet, düşük sosyoekonomik durum, büyük kentlerdeki hava kirliliği, A,C,E vitaminleri eksikliği ve alkol kullanımının da KOAH`a neden olduğunu söyledi.

KOAH`ın erken dönem ve ileri evre belirtilerine dikkat!

Hastalığın ilk ortaya çıktığı dönemlerde hiçbir belirtinin olmayabileceğini kaydeden Soysal, “Bazı hastalarda başlangıçta yalnızca sabahları olan ve daha sonra gün boyu süren öksürük, balgam çıkarma olabilir. Erken dönemde efora bağlı olarak nefes darlığı, rahat nefes alamama, bacaklarda güçsüzlük ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Solunum yolu enfeksiyonları uzun sürebilir ve hışırtılı nefes alınabilir. İlerlemiş vakalarda, oksijenlenmenin yetersiz oluşu nedeniyle morarmalar ve baş ağrıları ile kilo kaybı oluşabilir. Bazı hastalarda gece horlama ve gündüzleri de uyuklama sorunu bulunur.” dedi.

KOAH hastaları belirtileri önemsemiyor

Dr. Soysal sözlerini şöyle sürdürdü: “KOAH hastalarının yalnızca onda biri, hastalığının farkındadır. KOAH`a ait belirtiler 50`li yaşlara gelmeden fark edilmeyebilir. Bu da hastaların; yaşadıkları belirtileri doktora başvurmaları için yeterli bulmamaları, daha çok sigara ile ilişkilendirmeleri ya da obezite ve yaşlılığa bağlamalarından kaynaklanmaktadır. Oysa hastalık erken dönemde belirlenirse, risk faktörlerinden kaçınmak ve böylece hastalığın ilerlemesini durdurmak mümkün olacaktır.

Dr. Soysal, KOAH ile mücadelede; “Sigara içmeyin bırakın. Grip ve zatürre aşılarınızı yaptırın. KOAH ilaçlarını doğru şekilde alın. Enerjinizi iyi kullanın ve stresten uzak durun. Oksijen tedavinizi kullanın. Ataklarınızı azaltıcı tedbirler alın ve atağa girdiğinizi fark edin.” tavsiyelerinde bulundu.

Günlük egzersiz önemli

KOAH hastalarının daha rahat nefes almaları için günlük yaşam alışkanlıklarını düzenlemelerinin yanı sıra en egzersize de önem vermeleri gerektiğine vurgu yapan Soysal, “KOAH gibi uzun süreli solunum hastalığı için özel olarak uygulanan “pulmoner rehabilitasyon” programları, nefes darlığı ile başa çıkmayı, kişinin kendini daha güçlü ve sağlıklı hissetmesine yardımcı olmaktadır. Nefessizlik hasta için korkutucu olabilir. Bu da nefes darlığını daha da artırır. Hareket etmekten korkan hasta, yorgun ve bitkin düşer. Pulmoner rehabilitasyon bu kısır döngünün kırılmasını sağlamaktadır. Pulmoner rehabilitasyonda; kişiye özel egzersiz programı, akciğer sağlığı için hasta ve aile eğitimi, nefes darlığı ile baş etmenin yolları, beslenme tedavisi ve hastaya destekleyici bir ortam sunulmaktadır.” diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir