• DOLAR 35.344
  • EURO 36.825
  • ALTIN 3001.98
  • ...
"Karma eğitim toplumu yozlaştırıyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları, ahlaki yozlaşmanın etkenlerinden biri olan karma eğitim sisteminden vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, bu modelin ideolojik bir dayatma olduğuna dikkat çektiler.

Karma eğitimle ilgili İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan sivil toplum kuruluş temsilcileri ve öğrenciler, daha kaliteli bir eğitim sistemi için kız ve erkeklerin ayrı okullarda okumalarının doğru olacağına vurgu yaptılar.

Din-Bir-Sen Diyarbakır İl Başkanı Cüneyt Özmen, karma eğitimin müminler için kanayan bir yara olduğunu belirterek, bu uygulamanın değişmesi gerektiğini söyledi.

İslam dinin ilk emrinin okumak olduğunu belirten Özmen, “Allah Teâla okumayı emrediyor. Maalesef müminlerin eğitim hakkını, istedikleri gibi yaşayamayacağını görüyoruz. Nüfusunun yüzde 99’u Müslüman olan bir ülkede, öğrenciler maalesef ehli imanın arzuladığı ve onların doğal bir hakları olan eğitimi alamıyorlar. Özelikle eğitim yuvalarında kız ve erkek öğrenciler iç içedir.  İç içe eğitim sisteminin zararlarını Avrupa ülkeleri görmüşler ki, bu sistemi kaldırmak için girişimlerde bulunmuşlar.  Yetkililer ve yetkili olan kurumlar bu konuda gerekeni yapmalıdır.” dedi.

“Karma eğitimin olmadığı okullarda başarının daha yüksek olduğunu görmekteyiz”

Okulların eğitim yuvası olduğunu, anne ve babaların çocuklarını bu eğitim yuvalarına teslim ettiğini belirten Özmen, sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim yuvalarımız görüyoruz ki kız ve erkek öğrencilerin buluşma noktasına dönüşmüştür. Bu yüzden mezun olduktan sonra herhangi bir üniversiteye yerleşemiyorlar. Okula gönderdiğimiz çocuklarımız, maalesef ahlaki olarak yozlaşıp geri dönüyorlar. Başarı oranlarına baktığımızda bile karma eğitim veren okulların başarısının çok cılız, karma eğitimin olmadığı okullarda ise başarının daha yüksek olduğunu görmekteyiz.”

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Recep Güneş de Türkiye’de en büyük sorunlardan birinin eğitimin sistemi olduğunu, karma eğitim gibi sorunlardan dolayı da bölgede ebeveynlerin kız çocuklarını okula göndermediğini belirtti.

Okullar da aile eğitiminin de sunulması gerektiğini söyleyen Güneş, “Seçimlerden sonra hükümetin yapması gereken en önemli işlerden biri de eğitimdeki yelpazeyi genişletmek olduğuna inanıyoruz. Eğitimde en azından bir çeşitlilik olarak aile eğitimini sunmalarını istiyoruz. Hükümet öncelikle bu işi diğer işlerin önüne alarak bu konuyu görüşüp çözüme bağlaması bizim isteğimizdir. Bu konuda hükümete çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

Diyanet -Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ömer Evsen ise modern eğitim sistemlerinde insanların karma eğitimden ve teknoloji destekli eğitimden bir şekilde uzaklaştığını ifade ederek, “Karma eğitim öğrencinin moral ve motivasyonunda ciddi manada sıkıntılar meydana getiriyor.  Bu sıkıntılar öğrenciler üzerinde farklı sonuçlar doğuruyor. Farklı sonuçların doğması da eğitimin aksamasına yol açıyor.” diye konuştu.

“Karma eğitim ne yazık ki toplumu yozlaştırıyor”

Karma eğitime son verilmesi ve ikili eğitim sistemime bir an önce geçilmesi gerektiğini dile getiren Evsen, şunları ifade etti: “Biz 20 yıl önce daha iyi, bilgi kapasitesi yüksek öğrenciler mezun ederken, bugün en yüksek kapasiteli öğrencide bile başarı seviyesinin düşük olduğunu görüyoruz.  Üniversite sınavlarında 60-70 bin insan sıfır çekebiliyorsa o zaman bu sistemin önce gözden geçirilmesi sonradan da rehabilite edilmesi gerekiyor. Bunun ilk adımı olarak da karma eğitimden bir an önce vazgeçilmesi ve erkekler ile kızların kendini daha rahat ifade edebileceği okulların açılmasıdır.  Bu yapılmadığı zaman sonuçta alamayacağız. Karma eğitim ne yazık ki toplumu yozlaştırıyor ve yozlaştırdığı sürece de eğitimde istenilen sonucun alınmamasına yol açıyor. Karma eğitime son verilmesi ve ikili eğitim sistemime bir an önce geçilmesi gerekiyor. ”

Karma eğitimi doğru bulmadıklarını söyleyen ortaokul öğrencisi Mahmut Özpınar da “ Kız ve erkeğin yan yana oturması haramdır. İmam hatip lisesinde bu sıkıntıları yaşıyoruz. Kız ve erkekler öğrenciler karma olduğu için ileriki dönemlerde ahlaki olarak bunun sıkıntısını yaşıyoruz. Kesinlikle karma eğitimin kaldırılmasını istiyoruz.” dedi.

Karma eğitim sebebiyle dolayı iyi bir eğitim alamadıklarına dikkat çeken bir diğer öğrenci Ali Çiçek ise “Karma eğitim öğrencilerde ahlaki yozlaşmaya neden oluyor. Bulunduğumuz durum bunu bize gösteriyor. Avrupa da dâhil olmak üzere birçok ülkede karma eğitimin olumsuz neticeleri görüldüğünden, eğitim sistemlerinde değişikliğe gidiyorlar.  Karma eğitimin sonlandırılmasıyla kalitenin yükseleceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Karma eğitim modelinden vazgeçilmesi gerektiğini söyleyen öğrenci Ömer Aktaş da “Karma eğitim kaldırılmalı kız ve erkekler ayrı sınıflarda veya okullarda ders almalıdır. Rahat bir şekilde ders işleyemiyoruz. Bir bayan ve erkeğin aynı sınıfta ders görmeleri ne kadar doğru ki. Eğitimde kalitenin yükselmesi için mutlaka karma eğitim kaldırılması gerekir.” diye ifade etti. (Emrah Deniz/M. Sıddık Bilge – İLKHA)



















Bu haberler de ilginizi çekebilir