• DOLAR 32.571
  • EURO 34.993
  • ALTIN 2441.78
  • ...

1 Kasım seçimleri sonrası siyasi belirsizliğin kalkması ve kış sezonunun gelmesiyle halkın meyve, sebzeye yönelmesi  Van esnafını yüzünü güldürdü.

Konuyla ilgili konuşan esnaflar, 1 Kasım sonrası işlerinin umduğu gibi gittiğini söyledi. 

“İşlerimiz normale döndü”

Seçimlerden sonra işlerinin normale döndüğünü söyleyen Erdal Seleş isimli manav esnaf, “7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan olaylardan dolayı işlerimizde aşırı derecede bir durgunluk vardı. Biz esnaflar da işlerimizin seçimden sonra ilerleyeceğini ve satışların yeniden artacağını umuyorduk ki, öyle de oldu. Seçimlerden önce insanlar, tedirgin oldukları için para harcamaktan çekiniyordu. Seçimden sonra siyasi belirsizliğin bitmesiyle vatandaşa olumlu şekilde yansıdı ve yastık altındaki paralar da çıkmaya başladı. Kış sezonu geldiğinden insanlar, hastalıktan korunmak için özellikle kış sezonunda narenciyeye rağbet ediyor. Fiyatlar noktasında da müşterilerimiz memnun. Van geneli  manavlar anlaşmalı olduğu için de genellikle her yerde fiyatlar ortalama aynıdır. Fiyat noktasında esnaflar arasında rekabet olmaması satışlarımıza olumlu bir şekilde yansımaktadır. Allah`a şükür  seçimden sonra umduğumuzu bulduk işlerimiz normale döndü.” şeklinde konuştu.

Satışlarının beklenilenden daha az olduğunu söyleyen Yaşar Toprak isimli manav ise “Son birkaç ay önce bölgede malumunuz olaylar şiddetini artırmıştı. Bu süre zarfında Van halkında büyük bir tedirginlik vardı. Bu nedenle işlerimiz çok düşmüştü. Seçimden sonra ise işlerimizi daha iyi gideceğini sanıyorduk ama beklediğimizden daha az satış oldu. İşlerimiz her ne kadar beklediğimiz şekilde olmasa da insanlardaki tedirginlik sona ermesiyle esnaf olarak bu durumun ileride daha iyi olacağını umuyoruz. Olaylardan dolayı insanlar evlerine erken dönerdi her an ne olacağını bilmediğinden de meyve ve sebzeden de biraz kısmıştı. Fakat şuan bu durumun aksine vatandaş işlerine eskisi gibi gidiş-gelişleri normale döndü. Eve dönüş saatlerinde ise müşterilerimiz artmaktadır.” diye konuştu.

Bazı sebze ve meyvelerin fiyatları
Sebze ve meyve fiyatları hakkında bilgi veren Toprak, “Özellikle yemeklerde ve salatada kullanılan sebzelerin kilogram fiyatı geçen aya göre arttı. Buna göre; domates 2,50 lira, biber 2 lira, Patlıcan 1,70 lira, patates 1,69 lira ve kuru soğan 1,50 lira oldu. Kış sezonunun gelmesiyle beraber özellikle soğuk algınlığına önlem amacıyla alınan meyvelerin fiyatı ise düştü. Buna göre; elma, mandalina ve portakalın kilogram fiyatı 1,49 lira seviyesinde gerçekleşti.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)