• DOLAR 34.658
  • EURO 36.356
  • ALTIN 2930.707
  • ...
SDAM ilk analizini yayınladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul merkezli Strateji Düşünce ve Analiz Merkezi, bugün yayına giren “stratejidusunce.org” internet sitesi üzerinden ilk analizini yayınladı.

14 sayfalık “1 Kasım genel seçim analizi” başlıklı analizde, 7 Haziran 2015 Genel Seçim sonuçları ile 1 Kasım 2015 Genel Seçim sonuçları arasındaki değişimin nedenlerinin irdelendiği görüldü.

Analizde ayrıca, 1 Kasım Genel Seçim sonuçları, hem kazanan hem kaybedenler açısından; hem bütüncül hem de 7 Haziran-1 Kasım seçim sonuçları farklı odaklı değerlendirilmesi dikkat çekti.

1 Kasım seçimlerinin ardından oluşan temsil problemine de işaret edilen analizde, “HÜDA PAR`ın Seçime Girmemesinin AK Parti Oylarına Etkisi” başlığı altında şu değerlendirmelere yer verildi:

"HÜDA PAR seçmenlerinin önemli bir bölümü AK Parti`ye oy verdi"

“HÜDA PAR seçime katılmadı ancak seçimi boykot da etmedi. Nitekim seçim gününde başta Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu olmak üzere parti yöneticileri sandık başına gitti, tercihini yaptı. HÜDA PAR`a yakın bir kesim daha önce de, özellikle HÜDA PAR`ın seçime katılmadığı yerlerde tercihini AK Parti`den yana yapıyordu. 1 Kasım seçimlerinde ise, HÜDA PAR seçmenlerinin ve HÜDA PAR`a yakınlık duyanların önemli bir bölümünün AK Parti`ye oy verdiği düşünülebilir.

Bu durum, Batman`daki seçim sonuçlarında açıkça izlenebilmektedir: 7 Haziran`da Batman`da %18, 2 oranında oy alan AK Parti, 1 Kasım`da bunu yaklaşık 10 puanlık bir artışla %28,4`e çıkardı. Bunun HDP`den geldiği söylenemez. Çünkü, 7 Haziran`da Batman`dan %72, 6 oranında oy alan HDP, 1 Kasım`da sadece %4`lük bir farkla %68,2 aldı. Aradaki fark, 8

AK Parti`nin oylarındaki artışı açıklamıyor. Bu fark ancak HÜDA PAR`ın bağımsız adayı Aydın Gök`ün %6 civarındaki oyuyla birlikte açıklanabiliyor.

HÜDA PAR`ın seçime katılmamasıyla AK Parti`nin oylarının Batman, Diyarbakır, Mardin gibi kritik illerde yeniden %20`nin üstüne çıkması AK Parti`nin Türkiye`nin partisi olma söyleminin 1 Haziran`da aldığı yarayı büyük ölçüde kapattı. AK Parti`nin Türkiye geneli resmindeki dengesizliği azaltmasına katkıda bulundu.”

"Dindar Kürt seçmen için temsil problemi oluştu"

CHP, MHP ve HDP açısından 1 Kasım seçim sonuçlarının da değerlendirmeye tabi tutulan analizin sonuç bölümünde şu hususlara dikkat çekildi:

“1 Kasım Milletvekili Genel Seçimlerinde AK Parti, Demokrat Parti geleneğinin devamı olarak aslî seçmen kitlesinin yanında tercihini süreçlere bağlı olarak değiştiren seçmenlerden aldığı destekle 7 Haziran 2015 seçimleri öncesindeki siyasi ağırlığına yeniden ulaştı.

“Laik çağdaş” bir kimlikle modern Türkiye siyasetinin ilk gününden bu yana varlığını sürdüren CHP`nin bir elit kesim partisi olduğu bir kez daha görüldü. MHP`nin varlığının anlamlılığı tartışmaya açıldı. HDP de güç kaybına uğradı. Ona yönelen oyların bir bölümünün geçici olduğu anlaşıldı.

1 Kasım seçimleri ile Türkiye, 7 Haziran sonrasında yüz yüze kaldığı siyasi belirsizlikten çıktı. Ancak hiçbir partinin milletvekili sayısının Anayasa değişikliğini 15

halkoyuna götürecek orana ulaşmaması ve bu konuda partiler arasında bir uzlaşmanın da şu an için görülmemesi, Anayasal değişiklik gerektiren konularda toplumun beklentisinin karşılık bulma ihtimalini azalttı.

Bunun yanında Hakkâri, Şırnak, Mardin, Diyarbakır, Batman gibi illerde HDP ve AK Parti`den seçilen milletvekillerinin, seçmen yapısıyla uyumlu olmaması da bu illerdeki dindar seçmen kitleleri için bir temsil problemi oluşturdu.”

İçinde çarpıcı tespitlerin yer aldığı analizin tamamını erişmek için tıklayın...

Hürseda Haber

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir