• DOLAR 32.443
  • EURO 34.849
  • ALTIN 2452.516
  • ...
Myanmar`da Rohingyasız seçim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkede yaklaşık 30 milyon seçmen, 91 partinin yarıştığı sandıkta 6 bin aday için oy kullanıyor. Genel seçimin ilk sonuçlarının 10 Kasım'da açıklanması bekleniyor. Beş yıllığına seçilecek adaylar, 664'ü parlamentonun alt ve üst kanadı olmak üzere eyalet ve bölge meclislerindeki bin 100 sandalye için yarışacak.

Milletvekillerinin yüzde 75`ini halk belirleyecek, kalan yüzde 25`i ordu tarafından atanacak. Seçimi yaklaşık 11 bin Myanmarlı ve yabancı gözlemci izliyor. Ülkede Müslümanların aday olmasına ve oy kullanmasına izin verilmemesi seçimlerin özgür bir ortamda yapılmayacağının göstergesi olarak kabul ediliyor. Başta Demokrasi İçin Ulusal Birlik Partisi (NLD) olmak üzere çeşitli kesimler, iktidardaki Dayanışma ve Kalkınma Partisi'nin (USDP) oy hırsızlığı yapabileceğinden endişe ediyor. Seçim öncesi, ölmüş kişilerin kayda alındığının ortaya çıkması da seçmen veri tabanından kaynaklı hataların meydana gelebileceği kaygılarına neden oluyor.

Seçimin iki favorisi, ülkeyi bağımsızlığa götüren milliyetçi liderlerden Aung San'ın kızı, Nobel ödüllü muhalif lider Aung San Suu Kyii'nin liderliğindeki NLD ve emekli bir General olan Devlet Başkanı Thein Sein'in kurucusu olduğu iktidardaki USDP.

Suu Kyi'nin partisi NLD'den, Arakan Müslümanları konusundaki sessizliği ve diğer etnik halkların siyasi hak ve özgürlükleriyle ilgili duruşu nedeniyle oy patlaması beklenmiyor.

Müslümanlara sandık hakkı yok
Ülkede 300 seçim bölgesinde güvenlik nedeniyle sandık kurulamadı. Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Arakan eyaletinde de halk seçme ve seçilme hakkından faydalanamıyor. Kuşaklar önce Bangladeş'ten Myanmar'a gelen Müslümanlar, devlet tarafından resmen tanınan etnik gruplardan biri değil. Nüfusunun çoğunluğu Budist olan Myanmar'da hükümet ve Myanmarlıların çoğu, Bangladeş'in güneyinde konuşulana benzer bir Bengali lehçesi ile konuşan Rohingya Müslümanlarını 'kaçak göçmen' olarak görüyor. BM'ye göre ise bu grup, dünyada en fazla 'zulme uğrayan' etnik azınlıklar arasında.

Al Jazeera'nin Myanmar'daki muhabiri Wayne Hay, Arakan eyaletinde ziyaret ettiği Müslümanların sandıkdışı kaldıkları için hayal kırıkılığı yaşadığını belirtirken, izlenimlerini şöyle aktardı:

"Konuştuğum insanlar eğer oy kullanabilseydiler, Rohingya Müslümanlarına karşı işlenen suçlara hiç sesinin çıkarmamış olsa da Aung San Suu Kyi'nin partisine oy vereceklerini söylüyorlar. Değişimin iyi olacağı görüşündeler. Çünkü hiçbir yönetimin mevcut hükümetten daha kötü olamayacağını söylüyorlar."

Kaynak: AA, Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir