• DOLAR 32.444
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2441.401
  • ...
Dünya 1 Kasım seçimini nasıl gördü?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER HABER MERKEZİ

1 Kasım seçimlerinde AK Parti'nin yeniden tek başına iktidar olması dış basında büyük bir zafer olarak duyuruduldu. ABD basını, Türkiye'deki 1 Kasım genel seçim sonuçlarıyla ilgili haberlerinde AK Parti'nin elde ettiği oy oranının tek başına iktidar için yeterli göründüğünü, iktidar partisinin konumunu pekiştirdiğini belirterek, "çarpıcı zafer" ve "müthiş geri dönüş" gibi ifadeler kullandı.

KAYDA DEĞER GELİŞME

Sonucun "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına kayda değer bir siyasi darbe" olduğu değerlendirmesini yapan Washington Post, Erdoğan ve AK Parti'nin istikrar söyleminin hem milliyetçi hem de Kürt vatandaşların oylarını geri kazandığını görüldüğünü belirterek, "Sonuçlar, Kürt nüfus ağırlıklı güneydoğuda iktidar partisi için kayda değer bir gelişme olduğuna işaret ediyor" ifadesini kullandı.

SEÇMENİN YARISI

Bloomberg haber ajansında yer alan haberde ise AK Parti'nin haziran ayında kaybettiği oyları geri aldığı ve 13 yıllık iktidarını pekiştirdiğinin görüldüğü belirtildi. Associated Press haber ajansı da 1 Kasım seçimleriyle ilgili haberlerinde "İlk sonuçlar iktidar partisinin çarpıcı bir zaferle çoğunluğu geri kazandığını gösteriyor" ifadesine yer verdi. Wall Street Journal gazetesi, seçimlere ilişkin haberinde AK Parti'nin seçmenlerin yarısının oyunu alarak parlamentoda çoğunluğu sağladığı belirtildi. New York Times gazetesinde de ilk sonuçlara göre, AK Parti'nin mecliste çoğunluğu sağladığı kaydetti. Türkiye'deki 1 Kasım genel seçiminin ilk sonuçları da Alman basınında geniş yer buldu.

FLAŞ OLARAK DUYURDU

Bild gazetesi HDP'nin düşüsünü haberleştirdi. Spiegel dergisinin internet sayfası ise "Erdoğan'ın AK Parti'si açık bir şekilde kazandı" başlığını kullandı. "Tahminler AK Parti'nin salt çoğunluğu alacağını gösteriyor" başlığıyla haberi veren Die Welt gazetesi de, sandıkların büyük bölümünün sayılmasının ardından AK Parti'nin oylarını geri aldığı belirtildi.Fransız resmi haber ajansı AFP genel seçim sonuçlarını, "AK Parti tek başına iktidar" flaşıyla duyurdu.

MUTLAK ÇOĞUNLUK

Fransız basını "AK Parti mutlak çoğunluğun sahibi" manşetlerini atarken, 7 Haziran'dan bu yana Türkiye'nin ağır ve kasvetli bir seçim havasına büründüğünü yazdı. Fransız Le Monde gazetesi ise Türkiye'deki seçimleri Diyarbakır'a gönderdiği muhabirle izledi. Gün boyu sandık başında seçmenlerle yaptığı röportajları ve fotoğrafları paylaşan gazete, seçim sonuçlarını "AK Parti yeniden mutlak çoğunluğa ulaştı" ifadesiyle duyurdu. Haberde AK Parti'nin seçimde kazandığı yüksek oranda oyla tek başına iktidarı garantilediği kaydedildi.

TEK BAŞINA İKTİDAR

İngiliz yayın kurumu BBC, "AK Parti çoğunluğa doğru ilerliyor" başlıklı haberinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin genel seçimin ilk sonuçlarına göre parlamentoda çoğunluğu elde etmiş göründüğünü bildirdi. İngiliz Financial Times (FT) gazetesi ise genel seçimin ilk sonuçlarını "Erdoğan zaferin eşiğinde" başlığı ile okuyucularına duyurdu. İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian ise genel seçimin ilk sonuçlarını okurlarına "Erdoğan'ın AK Parti'si çoğunluğu elde edecek" başlığı ile duyurdu. Reuters haber ajansı ise mevcut seçim sonuçlarına ilişkin olarak "AK Parti tek parti iktidarına doğru ilerliyor" başlığını kullandı.

ZORLANMADAN KAZANDI

Hollanda medyası da Türkiye'de yapılan genel seçim sonuçlarına geniş yer verdi. Yunan medyası, Türkiye'de bugün yapılan genel seçim sonuçlarını AK Parti'nin kendisini yeniden tek başına iktidara taşıyacak önemli bir başarısı olarak nitelendirdi. Belçika'nın en büyük gazetesi Le Soir, AK Parti'nin tek başına iktidara geldiğini internet sitesinde manşetten okuyucularına duyurdu. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu AK Parti'nin yaklaşık yüzde 50 oy alarak hiç zorlanmadan seçimi kazandığı ifade edildi. Türkiye'deki genel seçimi çok yakında izleyen İspanyol medyası, seçimi AK Parti'nin kazandığını duyurdu.

İLK HABER OLDU

İtalyan basınında da AK Parti'nin seçim zaferi geniş yankı buldu ve bültenlerin ilk sırasında yer aldı. Seçime katılım oranındaki rekor seviyeye dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ve onun siyasi hareketinin seçimi kazandığı ifade edildi. Avusturya devlet televizyonu ORF Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını, "Türkiye'de seçim: Erdoğan'ın AK Partisi önde" başlığıyla verdi.

BALKANLAR

Bosna Hersek'teki Hayat Televizyonunun haber sitesinde "Türkiye'deki genel seçimde AK Parti'nin büyük zaferi" başlığıyla yayınlanan haberde, resmi olmayan ilk sonuçlara göre, AK Parti'nin oyların yarıya yakınını alarak seçimleri kazandığı ifade edildi.

Ülkedeki gazetelerden Dnevni Avaz da "AK Parti'nin emin zaferi" başlığıyla yayınladığı haberde, yeni dönemde 4 siyasi partinin mecliste olacağı ve oyların 49,36'sını alan AK Parti'nin 316 milletvekiliyle tek başına iktidar olduğu kaydedildi.

Oslobodjenje gazetesi ise "Oyların yüzde 50'ye yakınını alan AK Parti, tek başına iktidar" başlıklı haberinde, AK Parti'nin bugünkü genel seçimde oyların yüzde 49,5'ini alarak seçimlerden galibiyetle çıktığını belirtti.

AZERBAYCAN BASINI

Türkiye ile aynı gün milletvekili seçimi yapılan Azerbaycan'da da kardeş ülkedeki seçim sonuçları basında geniş yer aldı.

Sabah saatlerinden itibaren Türkiye'deki seçimin her aşamasını yansıtan Azerbaycan basını sonuçları son dakika olarak verdi.

Ülkenin önemli haber sitelerinden musavat.com, seçim sonuçlarıyla ilgili "MHP çöktü, HDP eridi, CHP yerinde saydı" ifadelerini kullanırken AK Partinin zafer kazandığını yazdı.

APA haber ajansı, "AK Parti parlak bir zafer kazandı" başlığıyla duyurduğu haberinde, partilerin oy oranlarını okuyucularıyla paylaştı. Haberde, AK Parti'nin yeniden tek başına hükümet kuracak oy oranını yakaladığı belirtildi.

Seçim sonuçlarıyla ilgili haberlerinde Anadolu Ajansı'nı kaynak gösteren Trend haber ajansı, 26. Dönem Parlamentosunun belirlendiği seçimde, AK Parti'nin oyların yüzde 50'ye yakınını alarak tek başına iktidar olmayı garantilediğini vurguladı.

qafqazinfo.az sitesi, "Bir millet, iki seçim" başlıklı haberinde Türkiye'deki seçimle ilgili ayrıntılı bilgi verildi. Seçim sonucunu "AK Parti yeniden tek başına iktidar" başlığıyla duyuran site, gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oy kullanmasını ve vatandaşların Cumhurbaşkanı'na ilgisini de haberleştirdi.

RUS BASINI

Rus basını, Türkiye'deki milletvekili seçimi sürecini yakından takip etti.

Haber ajansı Ria, açılan sandık sonuçlarına göre sık sık yenilediği haberlerinde, "İktidar partisi Meclis'te çoğunluğu elde etti" başlığını kullandı.

Ajans abonelerine geçtiği haberlerde, "İktidarda olan Adalet ve Kalkınma Partisi, erken seçimlerde zafer kazanarak, mecliste çoğunluğu elde ediyor" ifadelerine yer verdi.

Ajans haberlerinde, Türkiye'deki seçim sistemi hakkında detaylı bilgi paylaştı.

TASS haber ajansı da geniş bir haber yayımlayarak, "Davutoğlu sonuçları, demokrasinin zaferi olarak nitelendirdi" başlığını tercih etti.

Rus haber kanalı Rossiya-24, seçim sonuçlarını "Davutoğlu'nun partisi iktidarda kalmaya devam ediyor" spotuyla ekrana taşıdı.

Rossiyskaya Gazeta, "Adalet ve Kalkınma Partisi seçimlerden lider çıktı" başlığını kullandığı haberde, "seçimlerin sonuçlarına göre AK Parti yarışı önde tamamladı. Bu rakamlar tek başına iktidar anlamına geliyor" gibi ifadelerini kullandı.

Moskovskiy Komsomolets gazetesi haberi , "AK Parti, seçimlerde tek başına iktidar olabilecek oy oranını elde etti" ifadesiyle gördü.

Komsomolskaya Pravda gazetesi, "Türkiye'de iktidar partisi kazandı" başlığını kullandı.

Ekho Moskvı Radyosu ise AK Parti'nin 1 Haziran seçimlerine göre oy oranını artırdığını, tek başına iktidar olduğunu ifade etti.

ORTADOĞU BASININDA 1 KASIM SEÇİMİ 

Seçim sonuçları, Ortadoğu ve Arap basınında da geniş yer buldu.

Lübnan, Tunus, Mısır ve İsrail basınında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmeler öne çıktı.

TARİHİ ZAFER

Katar'da Arapça yayın yapan Eş-Şark gazetesi, "Erdoğan'ın partisi tarihi bir zafere imza attı. Türkler kutlama için toplanıyor" değerlendirmesinde bulundu. Dubai merkezli yayın yapan haber kuruluşu El Arabiya, Türkiye'deki seçimleri internet sitesinde "Erdoğan'ın partisi sonuçlarda önde görünüyor" manşetiyle yayınladı. Londra'dan Arapça yayınlanan el-Arap el-Cedid gazetesi, "İlk sonuçlar AK Parti'nin büyük zaferine işaret ediyor" manşetiyle seçimleri okuyucularına duyurdu.

El Cezire, "Seçim sonuçlarına göre Kürtlerin yaşadığı doğu bölgesi dahil AK Parti tüm Türkiye'de oylarını büyük ölçüde yükselterek tek başına iktidar olma yolunda ilerliyor" ifadesini kullanırken, el-Arap el-Cedid gazetesi, sonuçları okuyucularına "İlk sonuçlar AK Parti'nin büyük zaferine işaret ediyor" manşetiyle duyurdu.

SURİYE'NİN YANGINI YAKMADI

Lübnan Es-Safir gazetesi "Suriye'deki yangın Erdoğan'ın seçimlerini yakmadı" başlığıyla haber geçerken, Daily Star gazetesi "Seçim sonuçlarına göre Ak Parti tek başına iktidar. HDP'nin barajını geçtiği kesinleşti" başlığı ile sonuçları okuyucularına duyurdu. El-Cumhuriyye gazetesi ''Esed'ın muhaliflerine yeni Türk müttefik'' başlığını verdiği haberde seçim sonuçlarının Suriye'deki durumu kötü yönde etkileyebileceği savunuldu.

İSTİKRARA DÖNÜYOR

Lübnan El-Akhbar gazetesi "Türkiye'deki seçim sonuçları ülkenin eski istikrarlı günlere dönmesine ışık yakıyor" değerlendirmesinde bulundu. Tunus'ta yayın yapan Al-Bavvaba yayın organı başlığında "İlk sonuçlara göre (AK Parti) çok rahat bir şekilde seçimleri alıyor" şeklinde yer verildi.

Londra'dan Arapça yayınlanan el-Şark el-Avsat gazetesi de "İlk sonuçlar 5 ay önce tek başına iktidar olamayan Erdoğan'ın partisinin çoğunluğu sağlayarak tek başına iktidar olacağını gösteriyor" ifadesini kullandı.

MISIR BASINI

Mısır'da özel kanallarda ve devlet televizyonlarında seçim sonuçlarına fazla yer verilmezken, Mısırlılar El-Cezire ve El-Arabia gibi kanallardan Türkiye'yi takip etti. Mısır'ın yarı resmi yayın organı El Ahram, internet sitesinde "Seçimlerin ilk sonuçları; AK Parti çoğunluğu elde etmeye doğru ilerliyor" başlığını kullandı.

İSRAİL BASINI

İsrail basını da Türkiye'deki seçim sonuçlarını genel olarak okurlarına "tek parti iktidarına dönüş" şeklinde duyurdu. İsrail'in sağcı Jerusalem Post gazetesi seçim sonuçlarını verirken, "Erdoğan'ın İslamcı kökenli hareketi Türkiye'deki seçimlerde tek başına iktidara geliyor" başlığını kullanmayı tercih etti.

Yediot Ahronot, sonuçları, "İlk seçim sonuçlarına göre Türkiye yeniden tek parti iktidarına dönüyor", İsrail'in sol eğilimli Haaretz gazetesi de "AK Parti tek başına hükümeti kurmaya doğru ilerliyor" başlıklarıyla duyurdu. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir