Güneydoğulu girişimcinin `Çözüm Süreci` beklentisi
PKK`nın saldırıları nedeniyle ekonomisi büyük zarar gören Güneydoğu`da iş çevresi, seçimin ardından Çözüm Süreci`ndeki huzur ortamına kavuşmayı bekliyor.
DİYARBAKIR: Son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle ekonomisi büyük zarar gören Güneydoğu'daki iş çevresi, Çözüm Süreci'ndeki huzur ortamını arıyor.
Çözüm Süreci sayesinde girişimcilerin fabrika kurmak için sıraya girdiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son aylardaki terörist saldırılar nedeniyle yatırımcılar, güvenlik endişesi yaşıyor. Çok sayıda girişimci projelerini askıya alırken, bölgedeki iş çevresi, 1 Kasım'daki Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından Çözüm Süreci'nin yeniden başlatılmasını istiyor.
Yaşanan terör olaylarının, toplumun tüm kesimini etkilediğine dikkati çeken girişimciler, barış, kardeşlik, huzur ve istikrar çağrısında bulundu.
Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, AA muhabirine, PKK'nın saldırıları nedeniyle Diyarbakır başta olmak üzere bölgede ticaretin durma noktasına geldiğini belirterek, "Çatışma sürecinin tekrar başlamasıyla 10 yıl geriye gittik" dedi.
Çözüm Süreci sayesinde sağlanan huzur ve güven ortamının iyileştiğini, bunun ardından batı illerindeki çok sayıda girişimcinin bölgeye yatırım yapmaya başladığını vurgulayan Azboy, "O dönemde işlerimiz açıldı, rahatlıkla ticaret ve üretim yapabildik. Diyarbakır'da hiç olmadığı kadar turizm hareketlenmişti, misafirlerimize otellerde yer bulamıyorduk. Çözüm Süreci'nin durması, PKK'nın tekrar saldırılara başlamasıyla bu hareketlilik kökten kesildi. Artık yatırımcı gelmez oldu, ticaret durma noktasına geldi" diye konuştu.
Azboy, Çözüm Süreci'nin tekrar başlamasını istediklerini dile getirerek, "Silahın kesin olarak devre dışı kalması lazım. İnşallah seçimden sonra tekrar Çözüm Süreci başlar. Artık çatışma istemiyoruz, huzur gelsin. Ondan sonra biz elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyarız" ifadelerini kullandı.
"Çözüm Süreci'ndeki olumlu ortamın sağlanmasını istiyoruz"
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Hasan Maral da Çözüm Süreci'nde bölgede çok uygun bir yatırım ortam olduğunu dile getirdi.
Çözüm Süreci'nde bölge insanının girişimcilik ruhunun da ortaya çıktığını belirten Maral, şöyle devam etti:
"Terör olayları yaşanmaması ve yöre potansiyellerinin tanıtılmasıyla bölgeye yatırımcıların ilgisi büyük oldu. Çözüm Süreci'nde Diyarbakır'da Organize Sanayi Bölgesi'ndeki boş olan parseller kısa sürede doldu. Bu talebi karşılamayınca ilave alan yapılması kararlaştırıldı. Çözüm Süreci'nde OSB'ye çok büyük firmalar geldi. Teşvik uygulamasının da katkısıyla büyük bir talep vardı."
Son yaşanan terör olayları sebebiyle bölgeye gelmeyi düşünen yatırımcıların beklemede olduğunu dile getiren Maral, "Bölgedeki yatırımlar için Çözüm Süreci'ndeki olumlu ortamın bir an önce sağlanmasını istiyoruz. Çözüm Süreci'ndeki ivme tekrar yakalandığı takdirde yatırımlarda kat kat artış olacak" dedi.
"En büyük zararı bölgemiz ve Kürtler yaşıyor"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şube Başkanı Nurettin Kassap ise Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini, terörün korkunç yüzünün tekrar sahneye çıktığını, kirli senaryolarla, sosyal, ekonomik ve siyasal istikrarsızlık amaçlandığını söyledi.
"Terörün, iyisi, kötüsü, haklısı, haksızı, ideolojisi, milleti, dini, mazereti olamaz. Biz terörizmin tümüne karşıyız" diyen Kassap, "Son iki yılda dördüncü kez seçime gitmemize ve 1,5 aydır, seçim hükümetiyle yönetilmemize rağmen ekonomimiz hala sağlam şekilde ayakta ve birilerini şaşırtarak büyümeye devam etmektedir. Son süreçte en büyük zararı bölgemiz ve Kürtler yaşıyor. Turizm sektörü durma noktasına geldi, ticaret büyük darbe aldı, üretim sekteye uğradı, lojistik sektörü zor şartlar altında yapılıyor. Bölgemize yapılacak en büyük yatırım huzur ve güven projesidir."
"Umudumuz seçimde tek başına bir iktidarın çıkmasıdır"
Mardinli girişimci Gazi Yıldız ise terör olaylarından çok etkilendiklerini, bölgeye yönelik bazı projelerin iptal olduğunu ifade etti.
Yöre insanının yatırımını Batı'ya kaydırmayı düşündüğünü ifade eden Yıldız, "Yaşanan olaylar girişimcileri tedirgin ediyor. Şu an umudumuz 1 Kasım'daki seçimde tek başına bir iktidarın çıkmasıdır. Bununla beraber Çözüm Süreci'ne dönülmesidir" diye konuştu.
"Kapanan şirketler oldu"
Batman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Abdulkadir Demir, Çözüm Süreci içerisinde Batman ve bölgede çok güzel gelişmeler olduğunu aktardı.
O dönemde Batman OSB'de doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını, bu nedenle ikinci OSB'nin kurulmasına başlandığını vurgulayan Demir, "Fakat yaşanan çatışmalar nedeniyle yatırımlar neredeyse durdu, bunun yanında kapanan şirketler oldu. Umarım tekrar Çözüm Süreci'ne yeniden dönülür. Çünkü bölgenin buna ciddi manada ihtiyacı var. Aksi durumda ticaret durma noktasına gelir. Bu da ilimizde ve bölgede büyük rahatsızlıklara yol açar" ifadelerini kullandı.
İş adamı Abdulkerim Kaymaz da Çözüm Süreci'nin akamete uğraması nedeniyle bölgede huzur ve güven ortamında büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.
Yaşanan olayların girişimci ve esnafa büyük sıkıntı verdiğini aktaran Kaymaz, "Devletimizin HDP ve onun temsil ettiği örgütlerle değil halkla yeniden Çözüm Süreci'nin başlamasını istiyoruz. Bir yandan Çözüm Süreci devam ederken diğer yandan da terörle mücadelenin de sürdürülmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
15 milyonluk yatırımı askıya aldı
Mardinli girişimci Mehmet Dinç ise ekonomik gelişme ve işsizlik sorununun çözümü için huzur ortamına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, yaşanan olaylar nedeniyle insanların akşamları erkenden evine çekildiğini söyledi.
Mevcut 75 yataklı hastanesinin yatak kapasitesini 150'ye çıkartmayı planladıklarını belirten Dinç, yaşanan olaylardan dolayı 15 milyon lira tutarındaki bu projeyi hayata geçiremediklerini anlattı.
Hastanesine 2-3 ay öncesine kadar bölge illerinden ve hatta komşu ülkelerden hastaların geldiğini vurgulayan Dinç, yaşanan olaylardan dolayı bölge ve yurt dışından gelen hasta sayısının çok azaldığını kaydetti.