• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Mısır`da  Seçim tiyatrosu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MEHMET ÖZCAN / DOĞRUHABER-RÖPORTAJ

Cuntacı Sisi`nin meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi`ye yaptığı darbe sonrası Mısır`da parlamento seçimlerinin ilk turu 27 vilayetin 14`ünde yapıldı. İlk tur sonuçlarına göre parti kontenjanı için ayrılan 60 milletvekilinin tamamını Sisi yanlısı Mısır Sevgisi İçin Koalisyonu`nun kazandığı açıklandı. Mısır Sevgisi İçin Koalisyon`u, Cumhurbaşkanı Sisi`ye yakınlığı ile bilinen, eski istihbaratçı Seyf el Yezel tarafından kuruldu. Mısır medyasının da itiraf ettiği iki günlük oy verme süreci boyunca katılım oranı oldukça düşük gerçekleşti. Seçimin en ibret verici tarafı ise seçimlere katılan ve darbecileri destekleyen selefi Nur Partisi`nin hezimeti oldu. Selefi Nur Partisi`nin hiçbir adayı seçilemediği gibi, genel sıralamada da Nur Partisi ancak yedinci sırayı alabildi.

Mısır`daki seçimi ve son gelişmeleri konuştuğumuz İhvan milletvekillerinden Dr. Adil Raşid, yapılan seçimlerin bir tiyatrodan ibaret olduğunu dile getirdi. Mısır`ın Akdeniz`de çok miktarda doğalgaz rezervi bulduğuna inanmadığını, bunun bir algı operasyonu olduğuna dikkat çeken Raşid, Suudi`nin değişen kralıyla birlikte Suudi yönetiminin tavrında değişiklikler olduğu izlenimi taşıdıklarını belirtti. İşte İhvan milletvekili Dr. Adil Raşid`le yaptığımız kısa söyleşi…

BU SEÇİMLER TAMAMEN BİR TİYATRO

Sayın Adil Raşid, Mısır`da Parlamento seçimleri çok düşük bir katılımla gerçekleşti. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu seçimler tamamen bir tiyatro. Hiçbir gerçekliği ve ciddiyeti yok, bunun sonucu da yok. Zaten katılım da bunu gösteriyor. Biz bunun bir senaryo, bir tiyatrodan ibaret olduğunu, darbecilerin kendilerine bu vesileyle bir meşruiyet kazandırmaya çalıştığını biliyoruz. Fakat bu gayretler ve teşebbüsler hiçbir netice vermeyecektir.

MISIR`IN AKDENİZDE ÇOK MİKTARDA DOĞALGAZ REZERVİ BULDUĞU; YALAN

Takip ettiğimiz kadarıyla Mısır`ın Akdeniz sahillerinde çok miktarda doğalgaz rezervlerinin bulunduğu açıklandı. Bu gelişmenin çöken Mısır ekonomisini kalkındırmaya yönelik bir etkisi olabilir mi? Darbeciler bu fırsatı değerlendirebilir mi?

Hayır, ben bunun Mısır ekonomisine hiçbir etkisinin olacağına inanmadığım gibi böyle bir haberin de doğru olduğuna inanmıyorum. Bunlar tamamen darbecilerin basın aracılığıyla yaptıkları bir algı operasyonudur, şovdur bunlar. Darbeciler hiçbir vaadi yerine getirmedi. Mısır`ın Nil nehrindeki hissesi bile şu anda azalmış durumda. Etiyopya Nil nehri üzerinde şu anda baraj yapıyor. Mısır`ın hissesi tehlikede. Bu konuda darbecilerin yaptıkları bir şey yok. Ayrıca onların daha önce ikinci başkent projesi şeklinde basına servis ettikleri haberlerin algı operasyonları olduğu ama bunların hiçbirisi tutmadı. Şu anda Mısır`ın eli zayıftır. Ve darbeciler bu tür algı haberlerle bir şey elde etmeleri zordur. Çünkü halk sıkıntıları doğrudan yaşıyor. Böyleyken halk kendi şartları biliyor, kalkıp darbecilerin iddialarına inanmaz. 

DARBECİLER DEVRİMİ ENGELLEYEMEYECEKLER

Şu anda Mısır devrimi devam ediyor mu, ne olacak bu işin sonu?

Tabi ki bu süreç devam ediyor. Elbette bazen gösterilerde ya da sokak hareketlerinde bir azalma bir artış görülebilir, bunlar işin tabiatı. Yani devrimcilerin kendi şartlarına göre belirledikleri durumlardır. Ama şunu söylemek istiyorum; Mısır devrimi kesinlikle sonuna kadar, sonuç alınana dek devam edecek. Bütün çaba ve baskılarına rağmen darbeciler devrimi engelleyememiştir ve engelleyemeyeceklerdir.

Darbecileri destekleyen bir Suudi yönetiminden değişen kralla birlikte darbecilere karşı pozisyon alan bir Suudi yönetimine doğru evrilen bir sürecin işlediğine dair duyumlar, ya da bu konuda çıkan haberler var. Doğru mu?

Suudiler, şu anda darbecileri desteklemiyor gibi görünseler de bize de destekleri yok. Ama en azından darbecilere karşı olan güvenleri bir ölçüde sarsıldı ve onlara destek vermiyorlar eskisi gibi. Bize karşı tavırlarında bir gevşeme olduysa da henüz biz bunun çok iyi olduğunu söyleyemeyiz.

İKİNCİ TURDA DA FARKLI BİR SONUÇ BEKLENMİYOR

Mısır Yüksek Seçim Kurulu`nun açıkladığı kesin olmayan resmi sonuçlara göre katılım yüzde 26.56 oranında oldu. Ancak bağımsız kaynaklara göre bu oran yüzde 5 civarında olduğu şeklinde. İhvan-ı Müslimin Hareketi`nin boykot ettiği seçimlerin ikinci turunda da ilkinden farklı bir tablo beklenmiyor. Seçimlerin ikinci aşaması 22 ve 23 Kasım`da başkent Kahire`nin de içinde bulunduğu diğer 13 vilayette yapılacak. 25 Ocak Devriminin ardından sandık ile tanışan Mısırlılar, “demokrasi düğünü” olarak isimlendirdikleri bu sürece destek vermiş ve saatlerce oy vermek için sıcağın altında sıra beklemişti.

YARI PARLAMENTER SİSTEM

Mısır`ın yeni anayasasına göre yetkiler Cumhurbaşkanı ve parlamento arasında dağıtılmış durumda. Parlamentoda üçte iki çoğunluk sağlanması durumunda Cumhurbaşkanının durumu kritikleşiyor. Çünkü üçte iki çoğunluk Cumhurbaşkanı`ndan güvenoyunu çekebiliyor ve hakkında referandum kararı alabiliyor. Bu nedenle bazı uzmanlar, katılımın yüksek olmaması ve Meclisin dörtte üçüne yakınının bağımsızlardan oluşacak olması nedeniyle yeni parlamentonun son derece zayıf ve etkisiz olacağını öngörüyor. Mısırlıların bir kısmı Mübarek dönemi figürlerinin daha çok aday olmasından dolayı bu seçimleri 2010 parlamento seçimlerine benzettiklerini ve yeni oluşacak parlamentonun uzun ömürlü olmayacağını söylüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir