`Hamileliğin ilk üç ayında diş tedavisinden kaçınılmalı`
Hamilelik döneminde diş bakımı ve diş hastalıkları hakkında bilgi veren uzmanlar, hamileliğin ilk 3 ayında etkili diş tedavisinden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Hamilelik döneminde diş bakımı ve diş hastalıkları hakkında bilgi veren Diş Hekimi Dr. Tuncay Vural, hamilelikte diş bakımı ve diş hastalıkları hakkında açıklamalarda bulundu.
Hamilelik döneminde diş bakımına dikkat edilmesi gerektiğini aktaran Vural, gebelik sırasında annenin iyi beslenmesi ve yeterli diş bakımı yapıldığı taktirde, hamilelik döneminde farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmayacağını belirtti.
Gebelik döneminde diş bakımına dikkat edilmemesi halinde ise, ağız içinde bazı zararlı değişimlerin olabileceğini ifade eden Vural, “Gebelik sırasında anne iyi beslenirse ve yeterli diş bakımı yapılırsa, hamilelik döneminde normal dönemden farklı bir diş sorunu ile karşılaşılmaz. Fakat diş bakımına dikkat edilmezse, gebelikte hormonal etkiler sonucunda ağız içinde bazı zararlı değişimler olur.” dedi.
“ ‘Her bebek anneye bir diş kaybettirir` inancı doğru değil”
Dr. Vural, toplumda yaygın olan her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancının doğruyu yansıtmadığını kaydederek, “Halk arasında inanıldığı gibi hamilelik döneminde annenin dişlerinden kalsiyum çekildiği ve bu nedenle her bebeğin anneye bir diş kaybettireceği inancı kesinlikle doğru değildir. Hamilelik döneminde dişlerin çürümelerinin nedenleri şunlar olabilir: İlk aylarda görülen kusmalardan sonra annenin ağız bakımına yeterince özen göstermemesi. Gebelik hormonlarının (östojen, progertron) etkisi ile diş etleri daha çabuk kanayan anne, dişlerini fırçalamaktan kaçınır. Dengeli ve düzenli beslenememe sonucu da dişler kaybedilir.” şeklinde konuştu.
“Hamileliğin ilk üç ayında diş tedavisinden kaçınılmalı”
Hamileliğin ilk üç ayında etkili diş tedavisinden kaçınılması tavsiyesinde bulunan Dr.Vural, “Hamilelik sırasında bebeğin organ gelişim evresi olan ilk üç ayda, etkili diş tedavisinden kaçınılmalıdır. Tedaviler ikinci üç aya ertelenmelidir. Diş tedavileri için en uygun dönem, bu dönemdir. Gebeliğin son üç ayı da ilk üç ay gibi hassas bir dönemdir ve acil olmayan diş tedavileri doğum sonrasına bırakılmalıdır. Diş ya da diş eti iltihabı gibi acil durumlarda bir jinekoloğun önerileri doğrultusunda diş tedavisi yapılmalıdır.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)