• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
TÜİK'in kurumsal imajına zarar veriliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya İstatistik Günü nedeniyle İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) açıklamalarda bulunan TÜİK Van Bölge Müdürü Özer Coşğun, medyada yer alan TÜİK’in verilerinin doğruyu yansıtmadığı, siyasi iradeye göre hareket ettiği yönündeki eleştirilerin TÜİK’in kurumsal imajına zarar vermeyi hedeflediğini ifade etti.

1926 yılında kurulan TÜİK’in, Cumhuriyet tarihiyle yaşıt ve köklü bir geleneğe sahip olduğunu aktaran Coşğun, “TÜİK, üretilen verilerin doğruyu yansıtmadığı ve siyasi iradeye göre hareket ettiği yönde eleştirilmektedir. Bu da TÜİK’in kurumsal imajına çok zarar vermektedir. Çünkü insanlar, olumsuz haberlere daha çabuk inanma yönünde eğilim göstermektedir. Öyle görünüyor ki, olumlu bir habere gösterilen eleştirel yaklaşım, olumsuz haberler için pek gösterilmemektedir. Olumsuz bir imajı düzeltmek de çok zaman ve emek gerektirmektedir.” dedi.

Enflasyon oranı yüksek açıklandığı durumunda herkesçe kabul görüldüğünü belirten Coşğun, biraz düşük açıklandığında ise “TÜİK bilerek düşük gösterdi” şeklindeki eleştirilerle karşılaştıklarını dile getirdi.

Coşğun, “Toplumda halen ‘siz pinpon topu ile enflasyon hesaplıyorsunuz’ diyen insanlarla karşılaşmaktayım. Zamanında yayılan olumsuz ve karalayıcı bir haberin etkisinin ne kadar uzun sürdüğüne dair çok önemli bir kanıt niteliğindedir. TÜİK, 5429 sayılı Kanun’ca belirlenmiş bireysel verilerde gizlilik ilkelerine riayet etmek kaydıyla oldukça şeffaf çalışan bir kurumdur. Üretilen tüm istatistikler, kullanılan yöntemleriyle birlikte resmi web sitesinde açıklanmaktadır. Her ay, enflasyon sepetine dahil olan ürünler, aylık fiyatlarıyla ve ağırlıklarıyla birlikte web sitemizde yer almaktadır. İstatistiksel hesaplama yöntemlerinden anlayan herkes, buradan enflasyonu kendisi de hesaplayabilir.” şeklinde konuştu.

TÜİK’in işsiz sayısıyla ilgili yayınladığı rakamlarla ilgili de bilgi veren Coşğun, “Son günlerde, özürlü bakım parası alan 500 bin işsiz, kişiyi TÜİK’in istihdamda gösterdiğine ve böylelikle işsizlik oranını düşük gösterdiğine ilişkin haberlerle karşılaşmaktayım. Bu durum bizi oldukça üzmektedir. Uluslararası tanım gereği, bir kişi engelli, hasta, yaşlı gibi bakıma muhtaç bir yakınına bakıyor ve bu hizmeti karşılığında bir ücret alıyor ise bu kişi istihdamda gösterilmektedir. Kaldı ki, istihdamda sayılmasalardı bile bu kişilerin işsiz sayılabilmeleri için; referans dönemde hiç gelir getirici işle uğraşmamış, son dört hafta içinde aktif iş aramış ve iş bulduğu takdirde 15 gün içerisinde işbaşı yapabilecek durumda olmaları gerekir.” dedi.

TÜİK’in uluslararası istatistik camiasında saygın bir yeri olduğunu da sözlerine ekleyen Coşğun “TÜİK, Avrupa standartlarında karşılaştırılabilir nitelikte, AB müktesebatlarına uyumlu yöntemler kullanarak istatistikler üreten bir kurumdur. Uygulamaya yönelik kritik karar aşamalarında, Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (EUROSTAT), Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve konunun uzmanı akademisyenlerle değerlendirme yaparak nihai kararı vermektedir. Bu bağlamda, uluslararası metodolojiye ters düşecek hiçbir uygulama yapılmamaktadır. Ayrıca TÜİK, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu’nun (UNECE) Avrupa İstatistikçiler Konferansı ile OECD İstatistik ve İstatistik Politikası Komitesi (CSSP) Yönetim Kurulu üyeliklerini başarı ile yürütmektedir.” diye konuştu.

“İstatistiğe hepimizin ihtiyacı var”

TÜİK’in önemini vurgulayan Coşğun, “Bu kurum hepimizin. İstatistiğe hepimizin ihtiyacı var. Doğru istatistik demek, doğru kararlar alınması demek ve doğru yatırımlar yapılması demektir. Hizmetin etkin ve verimli bir şekilde yönlendirilebilmesi, doğru bilgi ile doğru istatistik ile olmaktadır. Emin olunmalıdır ki, TÜİK bu konuda her türlü yönlendirmeden uzak bir şekilde görevini yapmaya gayret göstermektedir.” dedi. (Murat Dalgın-İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir