• DOLAR 32.536
  • EURO 34.95
  • ALTIN 2454.544
  • ...
Myanmar`da 1 milyon Müslüman`ın oyu kayıp
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar'da başlayan seçimlerde yaklaşık 4 milyon seçmen oy kullanamayacak.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya bölümü müdür yardımcısı Phil Robertson, "Ben hükümetin bütün Myanmar vatandaşlarına her yerde oy kullanma imkanı vermek için yapması gerekenleri yapmadığını düşünüyorum. Bu insanlar büyük ölçüde sisteme katılımlarını teşvik değil çünkü mahrum olacak." dedi.

Bangkok'un 45 kilometre güneybatısındaki Tay balıkçı limanı Mahaçai'de bulunan 300 bin göçmen işçinin çoğunun oy verme hakları engellendi. Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein bazı bölgelerde meydanagelen sel felaketi nedeniyle siyasi partilere seçimin ertelenmesi  önerisinde bulundu. Selden etkilenen bölgelerde binlerce kişinin büyük olasılıkla oy kullanması mümkün olmayacak. Gözlemciler kesin sayı olmamakla birlikte tahmini yaklaşık 4 milyon kişinin oy kullanamayacağını söyledi. Bölgedeki 800 bin Müslüman Arakanlı da, eskiden ellerinde bulunan geçici vatandaşlık belgelerinin iptal edilmesi sebebiyle oy kullanamayacak.

8 Kasım genel seçimleri, Myanmardaki 2011 yılında meydana gelen askeri cunta, yarı-sivil hükümete iktidarı devredilmesinden bu yana ilk seçim olacak.

Myanmar'da 1982'de kabul edilen yasayla vatandaşlık haklarını kaybeden Arakanlı Müslümanlar, "devletsiz" sayılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından "eziyet gören dini azınlık" olarak kabul edilen Arakanlı Müslümanlar, hem şiddet olaylarına hem de yasal, ekonomik ve toplumsal ayrımcılığa maruz kalıyor.

Ülkenin batısındaki Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında şiddet olayları çıkmıştı. Budistler tarafından düzenlenen saldırılarda çoğu Müslüman çok sayıda kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce ev ve iş yerinin ateşe verilmiş, 140 bin Arakan Müslümanı evlerini terk ederek derme çatma kamplarda yaşamak zorunda bırakılmıştı. (Dünya Bülteni)

Bu haberler de ilginizi çekebilir