Uzun süren ses kısıklığı kanser belirtisi olabilir
Ses kısıklığının nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi veren uzmanlar, uzun süreli ses kısıklıklarının gırtlak kanseri habercisi olabileceğini belirtti.
Ses kısıklığı, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi veren uzmanlar, basit bir enfeksiyonu olan ses kısıklığının uzun süre devam etmesinin gırtlak kanseri riski olabileceği uyarısında bulundu.
Diyarbakır Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü`nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, yaklaşık 2 haftayı aşan ses kısıklıklarında mutlaka uzman bir doktora başvurulması gerektiğine vurgu yaptı.
Ses kısıklığı birçok nedene bağlı
Enfeksiyon, alerji, sigara, reflü, öksürük, yüksek ses ile konuşma gibi etkenlerin ses kısıklığına neden olabileceğini kaydeden Akdağ, Guatr, kalp ve göğüs cerrahisi gibi ameliyatlar sonrası ses kısıklığının gelişmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Akdağ, ses kısıklığının bunların yanı sıra nörolojik bozukluklar, psikolojik hastalıklar, genetik sendromlar, ergenlik dönemi, hipotiroidi, gebelik, yaşlılık, hipertansiyon ilaçları, hormonlar, doğum kontrol hapları, nodüller, polipler ve kötü huylu tümörler de ses kısıklığına yol açabileceğini bildirdi.
İnatçı ve uzun sürüyorsa nedeni araştırılmalı
Ses kısıklığının başlangıcı ve süresi, daha önce ses kısıklığı olup olmadığı, sigara kullanımı gibi etkenlerin yanı sıra; hastanın mesleği, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, geçirdiği cerrahi girişimler ile psikolojik durumunun da değerlendirilmesi gerektiğini belirten Akdağ, seste değişikliğe neden olabilecek burun tıkanıklığı, bademciklerde büyüklük, farenjit, sinüzit, alerjik rinit gibi hastalıkların varlığının araştırılması gerektiğine vurgu yaptı.
Akdağ, poliklinik şartlarında endoskopik yöntemle ses tellerinde nodül, polip ya da reflü olup olmadığına bakılması gerektiğini söyledi.
Ses kısıklığının tedavisinde ses istirahatinin oldukça önemli olduğunun altını çizen Akdağ, Enfeksiyon, alerji, reflü gibi durumlarda ilaç tedavisi verilebileceğini kaydetti.
Ses telinde oluşan nodül ve polibin tedavisinde, tek taraflı ses telinin çalışmadığı durumlarda, nörolojik ses kısıklıklarında, ses teli cerrahisi öncesinde ve sonrasında ses terapisi egzersizlerin hastaya fayda sağlayabileceğini ifade eden Akdağ, bu egzersizlerin özellikle polip, nodül ve fonsiyonel ses hastalıkları tedavisinde uygulandığında bazen ameliyata bile gerek kalmayacağını ifade etti.
Hastalığın durumuna göre botoks tedavisinin de seçenekler arasında olduğunu hatırlatan Akdağ, ses teline cerrahi işlemin gerekli olması halinde geciktirilmemesi gerektiği konusunda uyardı.
Son dönemlerde kadınlarda giderek artan sigara kullanımı nedeniyle yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda gırtlak kanseri erkeklere göre kadınlarda yaklaşık 7 kat arttığına dikkat çeken Akdağ, erken evre gırtlak kanseri tedavisinde trakeotomi denilen boğazda kalıcı delik gerektirmeyen ameliyat yapılırken ileri evrelerde trakeotomi ile birlikte gırtlağın alınmasının gerekebileceği uyarısında bulundu.
Ses kısıklığına karşı önlem alın!
Hastanın durumuna göre radyoterapi ve kemoterapinin tedavi seçenekleri arasında olduğunu hatırlatan Akdağ, bu yüzden erken tanı ve tedavinin oldukça önemli olduğunu ve şikayetler oluştuğunda hemen doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Akdağ, ses kısıklığına karşı alınan önlemleri şöyle sıraladı: “Ses kısıklığı ortaya çıktığında konuşmaktan kaçının. Sigara içmeyin. Bol su tüketin. Acılı, baharatlı, ekşi gıdalardan ve asitli içeceklerden kaçının. Yüksek ses ile uzun sureli konuşmalar yapmamaya çalışın. Alkollü ve kafeinli gıdalardan uzak durun. Tok olarak uyumayın.” (İLKHA)