• DOLAR 34.103
  • EURO 38.146
  • ALTIN 2875.028
  • ...
Van`ın Köyleri YARDIM Bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Basın aracıyla köylerde bulunan sorunları ve sıkıntıları sürekli dile getirmemize rağmen sıkıntılar devam ediyor. Van genelinde birçok yere gittiklerini belirten yetkililerin söylemlerine Merkez Değirmen Özü Köyü sakinlerinden yalanlama geldi. Merkez değirmen köyünde yaşayan köylüler "depremden bu yana yardımların yapılmadığını vurgulayarak, yetkililere dahi sesimizi duyuramıyoruz" diye belirtiler.

 

Çadır ve Konteynır Sıkıntımız Var
Köyde 45 hanenin olduğunu ve bu hanelere deprem nedeniyle giremediklerini belirten köylüler, "Deprem nedeniyle 45 hanelik köyün tüm evleri hasarlı iken, bazı evler ise yıkılmış durumda. Tüm köylüler kendi imkânlarıyla yaptıkları çadırlarda kalmak zorunda kalıyor. Şu ana dek devlet tarafından en ufak bir yardım yapılmış değil. Çadır ve konteynır sıkıntımız çok. Evlerimize giremediğimiz gibi, dışarıda da kalacak yer bulamıyoruz" diye belirtiler.

 

Şu an da tek sorunlarının barınma sorunu olduğunu belirten köylüler, "Köylerde sorun üstüne sorun yaşıyoruz. 45 hanelik her bir ev de 8 kişilik aileler kalıyor. Köyde bulunan hemen hemen her evde hasar bulmak mevcut. Yaşanan artçı depremler nedeniyle tedirgin oluyoruz. Bu sebeple evlere girme cesaretini kendimizde bulamıyoruz. Eve giremediğimiz vakitte dışarıda kalacak barınak bulamıyoruz. Yetkililerden tek isteğimiz sorunlarımıza karşın kulaklarını tıkamasınlar ve bizlere bir an önce barınacağımız konteynırlar bulsunlar" dedi.

 

Köyümüz Yetkililer Tarafından Sanki Unutulmuş Durumda
Köylerine yönelik sadece STK`lar tarafından yardımların yapıldığını belirten köylüler, "Devlet tarafından herhangi bir yardım almadık, alamıyoruz. Nedenini bizde bilmiyoruz ama köyümüz yetkililer tarafından sanki unutulmuş durumda. Bazen STK`lar tarafından yardımlar yapılıyor. Ancak o da bizlere yetmiyor. Onlar bizim istediğimiz olanakları sunamıyorlar. Kime danışacağımızı bizler de şaşırdık" diye tepkilerini dile getirdiler.

 

Bizi Bu Sefalet İçerisinde Bırakamazlar
Köyde sorunların bir türlü bitmediğini, her taraftan sorunlar yaşadıklarını söyleyen köy sakinleri, "Köyümüzde sorunlar bir türlü bitmiyor. Barınma sorunundan gıda sorununa, gıda sorunundan ısınma sorununa hatta yer kaymasına kadar sorunlarla hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Devlet yetkililerinin bunlara karşı duyarsız olmamaları gerekir. Bizi bu sefalet içerisinde bırakamazlar. Köyün her tarafında tehlike yaşıyoruz. Özellikle köyümüzün yer değiştirmesi bizi en çok tedirgin eden tehlikelerden bir tanesi. Bundan çok korkuyoruz. Sürekli köyümüz yer değiştiriyor" dedi.

 

Bu Şekilde Ailelerimiz Tehlikede
Kendi imkânlarıyla kurdukları çadırlarda da sorunlar yaşadıklarını belirten köylüler "En büyük sorunu çadırların yanmasında yaşıyoruz. En ufak bir ihmal sonucunda çadırlara yaktığımız sobalar sonucunda çadırlarda yangınlar çıkabiliyor. Bu şekilde ailelerimiz tehlikede… Ayrıca havaların soğuk olmasından dolayı hastalıklar baş gösterebiliyor. Yetkililerden barınma sorunun çözüme kavuşması istiyoruz" dedi.

 

Ayrıca yolların çamurlu olmasından yakınan köylüler, "Ulaşımda birçok sorunumuz var. Bir yere gidip gelemiyoruz. Köyümüze yakın olan birçok köyde asfalt çalışmaları yürütülürken şu ana dek köyümüze asfalt dökülmüş değil" diye konuşturlar.
 
Burhan Teke - İLKHA
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir