• DOLAR 35.499
  • EURO 36.272
  • ALTIN 3046.47
  • ...
YYÜ'de el sanatları beğeniye sunuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Meslek Yüksek Okulu (MYO) öğrencileri ellerinden çıkan el sanatları çalışmalarını açtığı sergiyle beğeniye sundu.

Sergi açılışına, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, Prof. Dr. Ahmet Kazankaya, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Genel Sekreter Doç. Dr. Yusuf Uzun, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

“Kilim demek ilim demektir”

Sergi açılışı sırasında kısa bir konuşma yapan MYO Müdürü Doç. Dr. Hasan Çiçek, “Kilim demek ilim demektir, bu geleneksel el sanatları da bunu ifade etmektedir. Aynı zamanda geleneksel el sanatları insanın ruhsal durumunu, duygularını biraz daha güzelleştirmek ve anlamlandırmak için ortaya çıkan eserlerdir. Dolayısıyla bugün sergilemiş olduğumuz eserler, sanatın ve bilimin buluştuğu eserlerdir. Bu vesileyle sergimizin herkese hayırlı olmasını diliyor ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” diye konuştu.

Daha sonra bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, “Öğrencilerimizin emekleriyle ortaya çıkardıkları sanat eserlerini birazdan gezip göreceğiz. Türkiye genelinde üniversitemiz el sanatlarında oldukça iyi bir noktadadır. El sanatları noktasında bugün çok iyi bir noktaya geldiğimize inanıyorum. Bizim insanımız duygularını dokumuş olduğu kilimlere yansıtmaktadır. İşte bunlar el sanatlarını daha anlamlı kılıyor. Dolayısıyla sergide emeği geçen başta MYO müdürüne ve bütün arkadaşlara teşekkür ediyor ve kendilerini kutluyorum.” şeklinde konuştu.

“Çeyiz amaçlı sergi değildir”

Sergi açıldıktan sonra sanat ürünleri hakkında bilgi veren, Geleneksel El Sanatları Programı’nda öğretim görevlisi Zübeyde Tapan Aydın ise “Bu işleri yaparken esas gayemiz, bir şeyleri örtmek değildir. 200 yıl önce çalışılarak ortaya çıkarılmış desenleri modelize ve sterilize ederek günümüze kazandırıp 100-150 yıl daha ömür kazandırmaktır. Yani tek amacımız, geçmiş ile gelecek arasında bir kültür köprüsü oluşturmak, kültür ve sanatımızın kaybolmasının önüne geçmektir. Ayrıca şunu da belirtmek isterim; bu sergi çeyiz amaçlı bir sergi değildir. Çeyiz amaçlı sergiler genellikle pazarlarda ve daha çok sanayiye yönelik çalışmalarda olur. Bunlar sanatsal ürünlerdir, yani Picasso'nun tablosuna sahip olabilmek gibi bir şeydir.” dedi.

Daha sonra tasarlanan eserler hakkında bilgi veren bölüm temsilcisi Canan Aksu, “Bu ürünleri yapmaya 6 ay önce başladık. Kilim bölümü ve geleneksel el sanatları bölümü olarak ürünler çıkardık. Bazı ürünleri burada satmaktayız, zaten şu an sergilemiş olduğumuz ürünlerin üstünde fiyatları vardır. Tabi ileride isteğe bağlı siparişlerde alabiliriz.  Ayrıca ileriye dönük bu sanat ürünleriyle ilgili bir iş sektörü açmayı da düşünüyoruz. Tabi bu ilerleyen zamanlarda belli olacaktır.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir