6. Helal Expo Fuarına 10 gün kaldı
G20'den sonra Türkiye'deki en büyük ekonomi zirvesi olacak olan 6. Helal Expo Helal ve Tayyip Ürünler fuarına sayılı günler kaldı
Türkiye’ de helal Sertifikalı ürünlerde kamuoyunda farkındalığı artırmak için her yıl konferanslar ve fuarlar düzenleyen, Gıda ve İhtiyaç Maddelerini Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kâmi Büyüközer ve Dıscover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete fuar hakkında açıklama yaptılar.
GIMDES’ in, Türkiye’de önde gelen Helal sertifikalandırma Kurumu, helal Sertifikalı ürünlerin kamuoyunda farkındalığını artırmak için her yıl konferanslar ve fuarlar düzenlediğini ifade eden Dr. Büyüközer, “Biz bu gururla, bu yıl uluslararası Helal ve Tayyib çalıştay organize ediyoruz.
Helal ve Tayyib çalıştalar 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecektir. İlk çalıştay Tıp, Eczacılık ve Kozmetik hakkında olacaktır. Bugüne kadar 450 olan sertifikalı firma sayımız 1000’e, sertifikalanmış ürün sayısı da 8 bine ulaşmış bulunmaktadır. Hedefimiz 2023 yılına kadar ülkemizde üretilen ürünlerin yüzde 70’nin Helal ve Tayyib sertifikalı olmasını gerçekleştirmektir.” dedi. .” İfadelerini kullandı.
“G20’den sonra Türkiye’deki en büyük ekonomi zirvesi olacak”
Dünyada güvenilir sertifika verenlerin Dünya Helal Konseyi'ne akredite olmasının önemine değinen Dıscover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete ise, “Her yıl yüzde 100 büyüyen helal gıda pazarı, bu yıl Dıscover Events organizasyonu ile 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında, İstanbul Kongre Merkezi’nde (ICC) iş potansiyelini artıracak. G20’den sonra Türkiye’deki en büyük ekonomi zirvesi olması planlanan fuar, Dünya Helal Konseyi'ni de aynı tarihlerde ülkemizde ağırlayacak.” İfadelerini kullandı.
“Helal pazarı potansiyeli 2,5 trilyon doları aştı”
Başkan Ete son olarak, “Gıdadan giyime, ilaçtan turizme kadar geniş bir sektörü barındıran helal pazarı potansiyelinin, dünyadaki büyüklüğü 2,5 trilyon doları aştı. 2 milyar Müslüman'ın yaşadığı dünyada hacmin önümüzdeki 10 yılda 3-3,5 trilyon doları bulması beklenmektedir. Türkiye'nin bu pazardan pay sahibi olması için hiç bir engel bulunmuyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70'i bulacağı öngörülüyor.” dedi.
“Helal ve Tayyib pasta ürünleri yarışması düzenlenecek”
Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak bir ilk yaşanıyor. Bu organizasyonda İstanbul Kongre Merkezindeki Helal ve Tayyib Fuar ve Çalıştaylar eşliğinde 24 Ekim günü Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu Başkanlığının (TAŞPAKON) 20 üyesinin iştiraki ile 1. Türkiye Helal Gıda Pastacılar Şampiyonasını gerçekleştirecek.
“Şüpheli ham maddelerin fütursuzca kullanılıyor”
Pastacılık sektöründe haram ve şüpheli hammaddelerin fütursuzca ve bilinçsizce yoğun bir şekilde kullanıldığı pastane ürünlerinde, helal ve tayyib şartlarda ürün bulmanın zorluğu herkes tarafından bilinen bir gerçek olduğunu belirten Büyüközer, “Pazarda, pastanelerde satılan ürünlerde unlar, margarinler, emilgatörler, sisteinler, jelatinler, krem şantiler, peynir altı suyu tozları, suni tatlandırıcılar, parlatıcılar, soslar, jöleler, aromalar, karameller çoğunlukla kullanılan ham maddelerdir. Bu maddelerin helal ve tayyiblik şartları garantilenmeden kullanılması bir Müslüman için önemli bir risktir.” dedi.
TAŞPAKON Kurumu GİMDES’in çalışmaları sonucu ortaya çıkan Helal pastacılık hammaddelerini, maharetli ustaların elleri ile kullanılarak, 20 ayrı kurumun pastacılarını yarıştırarak 20 çeşit pasta ürününü jüri önünde üretmek için yarıştıracak. (M. Zeki Aygur –İLKHA)