• DOLAR 34.264
  • EURO 37.614
  • ALTIN 2870.612
  • ...
Adana`da Aşura Etkinliğine Yoğun İlgi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA- Peygamber Sevdalıları Platformu, Aşura günü münasebetiyle `Aşura ve Kerbela` konulu bir program düzenledi. Seyhan Kültür Merkezi`nde gerçekleşen etkinliği, bay ve bayanlar ayrı bölümlerde izlerken, program için ayrılan 1 numaralı salon dar gelince ikinci salon da açılmak zorunda kaldı. Buna rağmen salonlara sığmayan katılımcılar programı kapı önünde ve dışarıdan takip ettiler.

19.30`da Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan program, Grup Vuslat (Bilal) ile Grup Rahmet`in Hz Hüseyin üzerine söylediği Türkçe-Kürtçe ilahi ve ezgilerle devam etti.

Programa konuşmacı olarak Araştırmacı Yazar Mehmet Emre, Hz. Hüseyin`in hayatından kesitler sundu. Kerbela olayının ahiretini az bir paraya satan ve nefsine yenik düşen kişilerin insanlığını kaybetmesi sonucu meydana geldiğini söyledi.

Zalimlere Karşı Durmak Hüseyni Bir Kıyamdır
Hz. Hüseyin`in kıyamının haklılığına dikkat çeken Emre, Hz. Peygamber efendimizin: `Kim Allah`ın haram saydığını helal sayan ve zulmeden bir sultan görür de karşı çıkmazsa Allah, sessiz kalanları da o zalim sultanla birlikte cehenneme yollar` buyurduğunu ve zalimlere karşı durmanın Hüseyni bir kıyam olduğunu dile getirdi.

Hz Hüseyin`e 18 bin kişinin biat ettiğini ancak biatlerinin arkasında durmayarak İmam`ı Kerbela`da yalnız bıraktığını ifade eden Emre; "İmam`ı yaklaşık bin kişilik bir ordu karşılıyor, Kerbela`da yolunu kesiyorlar. Rivayetlere göre 140 ile 145 kişilik kafilenin ne bir adım ileri gitmesine de geri dönmesine izin verilmiyor. Bununla birlikte su almalarına da izin verilmeyerek susuz bırakıyorlar. Ancak ne hikmetse İmam Hüseyin namaza durunca Yezid`in askerleri de O`nun arkasında saf tutup namazlarını kılıyorlar. Yine aynı askerler, Peygamber torunlarına kılıç çekiyor, katlediyor, çadırları yağmalıyorlar" dedi.

Kerbela, İzzetli Ölümü, Zillete Tercih Etmektir
Hz. Hüseyin`in kıyam ve şehadeti ile insanlığa eşi ve benzeri olmayan bir ders verdiğini söyleyen Emre, "Hz. Hüseyin kendi mektebinde, kıyamıyla ve şahadetiyle insanlığa öyle bir ders vermiştir ki, bu ders dünya döndükçe insanlığına kalbine ok gibi saplanacaktır. Kerbela, zulme karşı başkaldırıdır, Kerbela, izzetli ölümü, zillete tercih etmektir" dedi.

Hz Hüseyin ve ailesinden şehit olma anlarından bazı tablolar da sunan Emre`nin konuşması esnasında bazı izleyiciler, hüzünlenip ağlarken, gece de sık sık tekbirler getirildi

Program; sohbetin ardından ilahi ve ezgilerle devam etti, Selahaddin Yeniay tarafından okunan dua ile son buldu. Salonu dolduran izleyiciler, yaklaşık 3 saat süren etkinliği son anına kadar ilgiyle izledi.

Programın sonunda Aşura ve Kerbela Etkinliği`nin amacına ulaştığını ve gecenin oldukça güzel geçtiğini belirten Peygamber Sevdalıları Platformu yetkilileri, organizasyonda emeği geçenler ile katılan izleyicilere teşekkür ettiler. Platform olarak geçen Cumartesi ve Pazar günleri; Mustazaf Der Adana Şubesi, Adana Umut Der, İhya Der, Şura Der, Mekteb Der, Akid Der ve Anadolu Der binalarında Aşura programları düzenlediklerini belirttiler.

Ayhan Kaya-İLKHA

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir