• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
'İznik üzümünün kalitesi biyoteknik mücadele ile artacak'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İznik Kaymakamlığı ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere Çamdibi Köyü'nde biyoteknik mücadelenin ne olduğu, nasıl yapıldığı, nerelerde kullanıldığı ve avantajları konusunda bilgi verildi.

Bağ Salkım Güvesi ile mücadelede kullanılan yapay feromon kokusu yayıcı araçların bağın nerelerine, nasıl bağlanması gerektiğiyle ilgili ve etkililiğinin ne kadar sürdürdüğüyle ilgili çiftçiler uygulamalı olarak bilgilendirildi. 

Konuyla ilgili konuşan İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan, “Bağların en önemli zararlısı olan Bağ Salkım Güvesi'ne (Lobesia botrana) karşı kimyasal mücadeleye alternatif olarak geliştirilen biyoteknik mücadelede çiftçi katılım oranını arttırıp çiftçilerin eşgüdümlü hareket etmelerini sağlayarak İznik üzümündeki hem kimyasal oranını azaltacağız hem de kurt deliklerine bağlı kayıpları sıfıra indireceğiz.” dedi.

Bu teknik sayesinde Bağ Salkım Güvesi'ne karşı zaman içerisinde kimyasal ilaç uygulamasına gerek kalmayacağını ifade eden Pehlivan, “Kimyasal ilaçla teması kesilmiş üzüm ve diğer ürünleri üreterek vicdani bir sorumluluğumuzu da yerine getirmiş olacağız.” diye konuştu.

Üreticiler arasındaki işbirliğinin önemine vurgu yapan Pehlivan, "Tarım sektörü dünyanın en vazgeçilmez sektörlerinden bir tanesi.  Bundan önceki gözlem ve deneyimlerimiz ışığında ileriye yönelik atacağımız adımlar konusunda tarımsal faaliyetlerimizde bilimin ve teknolojinin gerekleri doğrultusunda bilinçli davranmamız gerekmektedir. Biyolojik ve biyoteknik mücadele ile kalitesi artan ürünlerimiz, organik ürünlere talebin gün geçtikçe arttığı günümüzde tercih edilen ürünler arasında yer alacaktır. Bunun hem maddi karşılığını görmek hem de daha sağlıklı ürün yetiştirmiş olmanın manevi hazzını yaşamış oluruz.” şeklinde konuştu.

Pehlivan, “Biyolojik ve biyoteknik mücadelenin ilçemizde yaygınlaşması için bizzat ve ilgili birimlerimiz aracılığıyla bu işin sürekli takipçisi olacağız ve çiftçilerimizin birlikte hareket etmelerini teşvik ederek bu konuda eğitim faaliyetleri düzenleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Levent Kurtaraner ise dekara 50 TL gibi bir maliyeti olan bu uygulamanın 35 TL’lik kısmının bakanlık tarafından desteklendiğini belirterek uygulamanın ilçede sadece bağ salkım güvesi biyoteknik mücadelesi ile kalmayıp, bakanlık tarafından desteklenen diğer ürünlerde de yaygınlaştırılması gerektiğini dile getirdi.  (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir