• DOLAR 32.505
  • EURO 34.791
  • ALTIN 2441.532
  • ...
Arap Dünyasındaki Sorunların Çözümü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mulack, bu ülkelerdeki iktidar sahiplerini kendi halkı ile diyalog kurmaları için ikna edilmesi gerektiğini, ayrıca muhalif cephe ve gençlerle de diyaloga geçilerek sorunları barışçıl bir şekilde çözüme kavuşturulması gerektiğini belirtti.

Daha önce Almanya`nın Kuveyt, Bahreyn, Suriye ve Pakistan Büyükelçisi olarak da görev yapan Gunter Mulack, NATO`nun Libya operasyonu öncesi Türkiye ve Almanya`nın tavrını Cihan Haber Ajansı`na değerlendirdi. Mulack, "Almanya askeri müdahale konusunda tek batılı ülke olarak çekimser davrandığı için çok eleştiriye maruz kaldı. Ama strateji eksikliği ve ülkeye askeri müdahale yapılması durumunda oradan nasıl çıkılacağı gibi soruların cevapları verilmediğinden dolayı Almanya`nın tavrını doğru buluyorum. Türkiye de Almanya gibi tavır aldı Türkiye ve Almanya`nın Libya konusunda tarihi deneyimleri var. Libya Osmanlı`nın bir parçasıydı. Almanya ise Nazi döneminde Erwin Rommel`in deneyimlerinden biliyor, bu topraklara hâkim olmanın ne kadar zor olduğunu."

Libya`nın kendi coğrafyasındaki komşularına göre çok daha zor bir ülke olduğunun altını çizen Mulack, şöyle devam etti:" Tunus`ta başlayan barışçıl devrim daha sonra Mısır`a da ulaştı. Halk kendini ezdirmeye tahammülü kalmadığını, bundan böyle kendilerini ezdirmeyeceklerini dile getirerek iyi bir gelecek istediğini söyledi. Özellikle genç nesil aktif olduğunu, facebook, twitter ve Messenger gibi sanal sosyal ağların ne kadar etkin olduğunu gördük."

Dr. Mulack, dünyada barışı sağlamak için açık diyalog ortamı oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, "Bu ülkelerdeki iktidar sahipleri ile diyalog kurularak, kendi halkı ile diyalog kurmaları için ikna edilmeli. Ayrıca muhalefet cephe ve gençlerle de diyaloga geçilmeli ki sorunlar barışçıl bir şekilde çözüme kavuşsun. Bu tek doğru yol, silah, şiddet ve güçle buradaki sorunlar çözülemez. Bu sadece kaosu beraberinde getirir ve hiç kimseye faydası olmaz." ifadelerini kullandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir