• DOLAR 35.519
  • EURO 36.623
  • ALTIN 3055.02
  • ...
Bomba imha uzmanı mesleğini anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MAVİ-KIRMIZI KABLO İŞİ FANTEZİ
Milliyet gazetesinden Gizem Çoşkunarda'nın sorularını yanıtlayan Özdemir, mavi-kırmızı kablo işinin biraz fantezi olduğunu söyledi.

"ELİNDE VARSA HEPSİNİ AYNI RENK YAPAR"
Özdemir mavi-kırmızı kablo yorumlarına ilişkin şunları söyledi; "Kablo işine girersek o biraz fantezi. Sonuçta adam elinde hangi kablo varsa onu kullanıyor. Elinde hepsi aynı renk kablo varsa hepsini aynı renk yapar. O filme heyecan katmak için işin fantezisi. Mesela zaman ayarlı bombaların da ne zaman patlayacağını bilemezsiniz. Her elektronik sistemli bombada zamanı gösteren dijital bir ekran yok."

Röportadan öne çıkan kısımlar;

Kaç yıldır bu mesleği yapıyorsunuz ve nasıl tercih ettiniz?

Ben bomba şubeye polis okulundan direkt geldim. 1.5 sene normal memur olarak çalıştım. Temel kurs açıldı ve hemen hemen her şeyi öğrenmiş oldum. Daha sonra bomba uzmanlığına geçtim. Üç ay daha kurs gördüm. O günden beri de bomba imha uzmanı olarak görev yapıyorum. Bu arada dört yılım Şark görevinde, Diyarbakır`da geçti. Onun dışında hep merkezdeydim. Tüm Türkiye`nin eğitimi, malzeme ihtiyacı, personel planlaması, her şey merkezden dönüyor. Artık burada tüm bu işleri bomba imha uzmanı emniyet amiri olarak yürütüyorum.

Şu an Emniyet`te kaç bomba imha uzmanı görev alıyor ve bu sayı yeterli mi?

Zamanın şartlarına göre değişiyor bu durum. Bir sene önce sormuş olsaydınız bu soruyu şu anki sayımız fazla bile derdim. Şu an 358 kişi uzman olarak görev yapıyor. Ama ortam bir anda değişince ihtiyaç artıyor ve bu sayı az kalıyor. Bu yıl ortalığın çok karışık olmasından dolayı müracaat eden polis memuru sayısı da düşük. 572 başvuru aldık. Bunların içinde dört kadın polis var. 524 kişinin müracaatı kabul edildi. Daha önce yapılan başvuruların sayısı 1.500-2.000`i buluyordu.

BOMBA İMHA UZMANI SÜRESİ

Eğitimler ne kadar sürüyor?

Prosedürü tamamlayıp aşamaları geçmek üç-dört ay alıyor. Ardından en az 12 hafta olmak kaydıyla temel kurs dönemi var. Yedi-sekiz ay içinde ancak bir dönemi tamamlamış oluyorsunuz.

Eğitim devam ederken kendi isteğiyle vazgeçenler oluyor mu?

Oluyor tabii. Geçen dönem kursun son haftası bırakıp “Ben gelemeyeceğim” diyen olmuştu.

Eğitim bittikten sonra hemen sahaya çıkabiliyorlar mı?

Çıkıyorlar fakat kesinlikle tek çalışmıyorlar. Tecrübeli personelle belli bir süre çalışıp sonra müdahalelere başlıyorlar. Bir yıl sonra da daha riskli bölgelerde görevlendiriyoruz.

"BOMBAYA ELLE MÜDAHALE ETMEYE KARŞIYIZ"

Bombalara elle müdahale etmek prosedüre uygun mu?

Elle müdahale etmeye karşıyız. Yönetmeliğimizde de var bu. A, B, C diye gruplandırma var. A kategorisindekiler elle müdahaleyi gerektiren olaylardır. Uzman orada kendi hayatını ortaya koyup elle müdahale etmek zorundadır. Bir insanın üzerine bağlıdır ya da sanayi bölgesinde patladığında çok insana zarar verecektir. Telafisi mümkün olmayan olaylar olacaksa bomba uzmanı elle müdahale eder. Amacı anahtar sistemini etkisiz hale getirmek, patlayıcının patlamasını sağlayacak maddeyi oradan ayırmaktır. Elle müdahalede mutlaka röntgen çekiyoruz ve anahtar sistemini anlıyoruz. İçinde ne olduğunu bilmediğiniz bir bombaya rastgele müdahale edilmez. Onun dışında yaptığımız uzaktan müdahaledir.

CANLI BOMBAYA YAKLAŞIM

Peki ya canlı bomba? Bir insanın üzerindeki bombaya nasıl müdahale ediyorsunuz?

Aslında etmiyoruz. Eğer zorla birisinin üzerine bomba bağladılarsa ve “Beni kurtarın” diyorsa ben ona gidip elle müdahale ederim. O başka bir durum. Ama bir kişi intihar saldırısı yapmak üzere üstüne bomba bağladıysa, ona müdahale etmem çünkü müdahale etmek için yanına yaklaştığımda zaten patlatır. Şüpheli durumlarda ise uzaktan sesli ikazla kontrol ederiz. Polisler tarafından etrafı çevrilir, uyarılar yapılır. Komutlarla üzerindekileri çıkarmasını sağlarsınız. Komutlara uyuyorsa beklersiniz, uymazsa ve eylemi yapmak için uğraşırsa üzerinde bomba olduğundan yüzde 100 eminseniz o adamı vurmak zorundasınız. Bunun başka yolu yok.

BOMBAYA ELLE MÜDAHALE

Elle müdahale etmek zorunda kaldığınızda ne hissediyorsunuz, aklınızdan neler geçiyor?

Hep derler ki “Hayatım film şeridi gibi gözümün önünden geçti”. Aslında o anda öyle bir şey hissedilmiyor; o anda tek düşündüğün o bombayı etkisiz hale getirebilmek. Odaklanmak zorundasın. Başka bir şeyi düşünme imkanın olamaz. Bombayla karşı karşıyasın, içinde ne olacağını bilmiyorsun. Başka bir şey düşünemezsin ki.

KARŞILAŞTIĞI EN İLGİNÇ BOMBA

Bugüne kadar karşılaştığınız en ilginç bomba nasıldı?

Hapishanede yapılan bombalar çok ilginç oluyor. Bir de çocukların yaptıklarına hayret ediyorum.

GİYİLEN ÖZEL ELBİSELER

Özel elbiseler sizi ne kadar koruyor?

O giysilerin belli bir miktardaki patlayıcıdan ve belli bir mesafede basınçtan koruma özelliği var. Şu an kullanılan bombalarda, 200-300 kilo miktardaki patlayıcılarda işe yaramazlar.

Önlem alarak riskleri sıfıra indirmek mümkün mü?

İstediğiniz önlemi alın, yapılması gereken her şeyi yapın, yine de risk vardır. Sıfıra indirmeniz mümkün değil.

MAVİ-KIRMIZI KABLO

Mavi kablo mu kırmızı mı?

Kablo işine girersek o biraz fantezi. Sonuçta adam elinde hangi kablo varsa onu kullanıyor. Elinde hepsi aynı renk kablo varsa hepsini aynı renk yapar. O filme heyecan katmak için işin fantezisi. Mesela zaman ayarlı bombaların da ne zaman patlayacağını bilemezsiniz. Her elektronik sistemli bombada zamanı gösteren dijital bir ekran yok.

milliyet

Bu haberler de ilginizi çekebilir