• DOLAR 35.468
  • EURO 36.66
  • ALTIN 3058.14
  • ...
`Atılan bir adım 10 fayda sağlıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

3-4 Ekim Dünya Yürüyüş Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan uzmanlar, düzenli olarak yapılan yürüyüşlerin kasların kuvvetlenmesi, şişmanlık ve stresin azalması, yaşlanmanın gecikmesi gibi birçok fayda sağladığını belirtti.

Düzenli yapılan yürüyüşlerin önemi hakkında bilgi veren Memorial Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümünden Doç. Dr. Haldun Orhun, düzenli yürüyüşlerin, vücudun oksijeni kullanma kapasitesini arttıran, büyük kas grupların dinamik ve ritmik olarak çalışmasını sağlayan aktiviteler olduğunu söyledi.

Orhun, “Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yapılan düzenli yürüyüşler dakikada 6 kalori harcanmasını sağlamaktadır. Kilo almayı engelleyerek, vücutta yağ oranının azalmasına yardımcı olur. Yürüyüş; kemiklerinizin güçlenmesini, kilonun korunmasını, kalp ve akciğer sağlığının kontrol altına alınmasını kolaylaştıracak bir egzersizdir.” dedi.

1 adımın 10 faydası

Atılan her adımın 10 fayda sağladığını ifade eden Orhun, faydaları ise şöyle sıraladı: “Uykusuzluğu azaltır. Sindirimi kolaylaştırır. Kan basıncını düzenler. Yorgunluk hissini engeller. Solunum kapasitesini artırır. Kemiklerin sertleşmesini ve kuvvetlenmesini sağlar. Vücutta doğal keyif verici hormonların (Endorfin) salınımı sağlar. Eklem ve kasların esnekliğini artırarak, bel ve boyun ağrılarını hafifletir. Beyne oksijen sağlanmasını artırarak, zihinsel keskinlik ve yaratıcı düşünce potansiyelini yükseltir. HDL/LDL (İyi huylu-kötü huylu kolesterol) dengesini düzenler. Kan yağlarının (Trigliserid) düzeyini düşürür.”

Yürüyüşe ısınma hareketleriyle yavaş yavaş başlanılması tavsiyesinde bulanan Orhun, “Saniyede bir adım atarak dakikada 2-6 kalori, iki adım ile dakikada 5-7 kalori harcanabilir. Aynı şekilde yine yavaş yavaş yürüyüş sonlandırılmalıdır. Bu yürüyüş programı düzenli bir beslenme planı ile yılda 5-6 kilo verilmesini sağlayabilmektedir. Gün içerisinde yürürken, otururken, kalça kaslarının en az 30 kez kasıp, gevşetmek de oldukça faydalıdır.” şeklinde konuştu.

Sağlıklı yürüyüş için önerilerde bulunan Orhun, yürüyüşün kan akımını ve kan damarlarının miktarını artırarak, dolaşımı iyileştirdiğini ve kalp-damar, beyin gibi damarsal hastalıkların riskini de azaltmaya yardımcı olduğunun altını çizdi.

40 yaş ve üstü kişilerin mutlaka doktor kontrolünde yürüyüş programlarına başlamasını gerektiğini belirten Orhun, “Hipertansiyon, diyabet gibi hastalıkları olan kişilerin doktor kontrollerini ihmal etmemelidir.” ifadelerin kullandı.

Orhun son olarak, “Yürüyüş, hafif bir yemekten en az iki saat sonra yapılmalı, yürüyüş öncesi ve sonrasında bol su tüketilmelidir. Ağır bir yemek sonrası hızlı ve yorucu yürüyüşlerden kaçınılmalıdır. Yürüyüşler için ince tabanlı ve makosen ayakkabılar doğru tercihtir. Eğer yürüyüşler açık alanda yapılacaksa sabah erken saatler seçilmelidir. Çok sıcak havalarda yürüyüş yapmak ve yürüyüş sırasında herhangi bir sıkıntı hissedildiğinde yine de yürüyüşe devam etmek doğru değildir. Yine kilo vermek amacıyla yürüyüş yaparken vücuda naylon, muşamba ve benzeri maddelerin sarılmasının bir faydası yoktur.” diyerek önerilerde bulundu. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir