• DOLAR 34.402
  • EURO 37.545
  • ALTIN 2928.218
  • ...
Okullarda Mescid Açmak Devletin Görevi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İzmit İnsan Hakları Parkı Özgürlük Meydanında yapılan 346. başörtüsüne özgürlük basın açıklamasında bu hafta, okullara ibadet odası açmanın, sosyal devletin görevi olduğuna dikkat çekildi.

Kocaeli (Kartepe) İnsan Hakları Derneği üyesi, Mukayeseli Hukuk doktoru, Dr. M. Abdülmecit Karaaslan tarafından yapılan basın açıklamasında, okullara ibadet odası açmanın sosyal devletin görevi olduğunu bildiren pankartlar açıldı.

Dr. M. Abdülmecit Karaaslan, basın açıklamasında şu görüşleri dile getirdi: “Bugün burada yıllardır bir kangren olan bir yaranın tedavisi içini bulunuyoruz! Nedir bu yara? Kamu ve Özel kurumlarda İbadet Özgürlüğü. Nasıl ki iş saatleri arasında yemek-içmek nasıl bir bedenî ihtiyaçsa, bunlara yasalar izin veriyorsa, namaz da bir ruhsal ihtiyaçtır, buna da kanun ve onun uygulayıcıları olanlar açıkça izin verip imkân tanımalıdır.

Namazların ne zaman kazaya bırakılıp bırakılamayacağına hukuk ve kanunlar değil, din âlimleri karar verir. Ve hukuk da bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığımızın Din İşleri Yüksek Kurulunu görevlendirmiştir. Anayasamızın Madde 24’ü din ve inanç hürriyetini yasalaştırmıştır. Şöyle ki: 1) Herkes din ve inanç hürriyetine sahiptir. Bu hak, tek başına veya topluca, alenen veya özel olarak ibadet, öğretim, uygulama ve ayin yapmak suretiyle dinini veya inancını açıklama hürriyetini içerir.

Bu maddeye göre kamu kurumlarında ve özellikle de okullarda ibadet edilebileceğine, buna imkân tanınmasına dair izin vardır. Cami uzak olduğu veya iş yoğunluğu sebebiyle gidip gelinceye kadar iş aksayacağı için ibadet etmek zordur. İbadet odası da bu konuda açık bir yönetmelik hükmü olmadığı için sanki yasak gibi anlaşılmaktadır.

Çoğu yönetici anayasaya dayanması gerekirken, maalesef bu konuda cesaretli davranamamaktadır. Kamu kurumlarında ibadet odası laikliğe aykırı zannedilmektedir. Hâlbuki laiklik, din ve vicdan özgürlüğünün garantisidir, deniyor. Peki, soruyorum imkân verilmeyen yerde özgürlükten bahsedilebilir mi?"

Yeni anayasada, bu husus da düzenlensin

Dileğimiz sivil anayasa sürecinde bu hususun da açıkça düzenlenmesidir” diyen Dr. Karaaslan,” Şimdi biz talep ediyoruz, önce bize verin ibadet odası hakkımızı, ibadet hürriyeti değil, ibadet etme imkânı tanıyacaksın insan onuruna yakışır bir şekilde özel oda vereceksin. Eskiden bu sesler cılız çıkıyordu, ama bundan sonra daha kuvvetli çıkacak. İbadet odası hakkında birçok okulda, birçok öğrenci ve öğretmenin sözlü talebi var. İstediği halde, verilmiyor.

Ama maalesef halkımız göçebelikten tam çıkamadı. Yazılı müracaatı pek bilmiyor veya korkuyor. Hayır hakkını sözle değil yazılı isteyeceksin!

Aynı şekilde okullarda ve kamu kurumlarında memur olan vatandaşlarımızdan haklarını, özellikle ibadet odası hakkını, yöneticilerinden ısrarla, dilekçe üzerine dilekçe yazarak, yanlarına ayrı bir dilekçe ile başvuran arkadaşlarını da katarak istemelerini, sendikaların da bu hususta ön plana çıkmalarını istiyoruz.”

Yeni Asya

Bu haberler de ilginizi çekebilir