• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
`Boykot Yok, Çatışma Var`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır'da yeni eğitim öğretim yılı açılışı Yenişehir İlköğretim Okulu'nda yapıldı.
Yeni Eğitim-Öğretim Yılı`nın ilk gününde boykot çağrılarına karşın öğrenci ve öğretmenler okullarına giderken, Diyarbakır`ın Sur, Şırnak`ın Cizre ve Hakkari`nin Yüksekova ilçeleri gibi çatışma riski bulunan yerlerde bazı okullar açılmadı. Diyarbakır`ın Sur ilçesinde öğretmenler ve öğrenciler silah seslerinin yükseldiği semtlerdeki okullarına gitmediler.

DTK`nın bir hafta önce yaptığı toplantıda konuşan HDP Milletvekili Kadri Yıldırım, "Kürt halkı anadiline sahip çıkmalıdır. Halkımız anadilleri ile aydınlanmalı ve anadili ile konuşmalıdır" diyerek, herkesi 28 Eylül'de açılacak okulları boykot etmeye çağırmıştı. Çağrının ardından “Hüseyin Ali” mahlasıyla Yeni Özgür Politika gazetesinde yazan PKK'nın Kandil'deki liderlerinden Mustafa Karasu, Kürtlerin anadilde eğitim için bir hafta okulları boykot edeceğini belirtmiş, "Okul boykotunun bir hafta yapılması iyi bir uyarıdır. Kürtler her eylemden ve her siyasi tutumdan önce bu boykotu yapmalıdırlar. Bu boykota katılmayanın bırakalım yurtseverliğinden, Kürtlüğünden bile şüphe edilmelidir" ifadelerini kullanmıştı. Çağrıya Eğitim Sen`de destek vererek boykot çağrısını yinelemişti.

2015-2016 Eğitim Öğretim yılının ilk gününde bölgede boykot çağrıları öğrenci ve velilerde karşılık bulmadı. Sabah erkenden öğrenciler okullarına gittiler. Pek çok veli çocuklarına okula kadar eşlik etti.


Sur ilçesinde silahlar patlayınca okulların büyük bölümü açılmadı.

Boykot değil çatışma
Diyarbakır`da son bir ayda sıkıntılı günler geçiren Sur ilçesinde bu sabah yeniden silah sesleri duyuldu. İlçe içerisinde çukur kazarak yol kapatan PKK ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Sur bölgesindeki dört okula çatışmalar ve güvenlik riski nedeniyle öğrenciler ve öğretmenler gitmediler. Diyarbakır`ın Silvan ilçesinde de sekiz okul benzer nedenlerle açılamadı. Dün çatışmalar nedeniyle sokağa çıkma yasağının olduğu Bismil ilçesinde de bu gün okulların yarısına yakını açılmadı. Kentin diğer ilçelerinde güvenlik riski bulunan bazı okullar ilk gün açılmadı. Açık olan okullardaysa boykota katılım yok denecek kadar az gerçekleşti.

Mardin, Şırnak, Hakkâri
Diyarbakır`ın dışında Mardin, Şırnak ve Hakkâri`de de boykota katılım az oldu. Şırnak`ın Cizre ve Hakkâri`nin Yüksekova ilçelerinde pek çok okul çatışma olacağı endişesiyle açılmadı. Açılan okullarda ise öğrencilerin az bir bölümü ders başı yaptı.


Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Memiş, çocuklar ve eğitim üzerinden risk yaratılmasına karşı çıkıyor.

‘Boykot kararı meşru zemin`
Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca okul boykot kararlarının meşru bir zemin olduğunu belirtti.  Yeni eğitim döneminin pek çok sıkıntının yanı sıra anadilde eğitim hakkından yoksun başladığı için boykot kararı aldıklarını söyleyen Karaca taleplerini, kamuoyu yaratma ve siyasal boyuta çekme çabası olarak değerlendirdi.

“Eğitim dönemi yine pek çok sorunla başladı. Yeterli okul, öğretmen ve donanım yok. Ayrıca ana dilde eğitim hakkı olmaksızın başlıyor. Eğitim Sen olarak bu sıkıntılarla ilgili açıklamalar, toplantılar ve eylemler yapıyoruz. Boykot kararı bu minvalde değerlendirilebilir. Meşru bir zemin ve demokratik etkinliklerle kamuoyu yaratmaya yönelik bir girişim. Meselenin siyasal alanlarda çözümü için eylemlerimiz devam edecektir. Bütün demokratik ve meşru etkinliklerimizle kamuoyu yaratmaya çalışıyoruz. Artık ana dilde eğitim sorun olmaktan çıkarılmalıdır.”

Kamuran Karaca, boykot çağrılarına katılımın düşük olmasıyla ilgili soruya yanıt vermek istemedi.

‘Eğitimden ellerini çeksinler`
Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş ise, boykot çağrılarının çocuklar ve eğitim üzerinden yapılmasını doğru bulmadıklarını belirterek, şunları söyledi:
“İnsanlar fikirlerini özgür ve demokratik ortamda dile getirmelidir. Eğitim noktasında çocukları kullanarak yapılan boykot çağrılarını doğru bulmuyoruz. Bölgemizde son zamanlarda çukur açmalar, halkı ve esnafı bezdirecek eylemleri eğitime sıçratma çabaları yanlıştır. Çocukların eğitimi üzerinde kimsenin oyun oynama ve o alanı risk altına sokma, engelleme hakkı yoktur.”


‘Boykota katılım yok`
Yunus Memiş, çağrılara karşın boykota katılımın yok denecek kadar az olduğunu belirtti.
“Diyarbakır ve bölgedeki eğitimci arkadaşlarımızla konuştuk. Boykota katılım neredeyse yok. Sadece güvenlik riski bulunan bazı bölgelerde okullar kapalı kaldı.

Diyarbakır`da Sur ilçesinde dört, Silvan ilçesinde 8 okul kapalı. Diğer ilçelerde de birer ikişer okul kapalı. Diyarbakır dışındaki yerlerde de boykota katılım yok denecek kadar az. Ancak kapalı olan okullarda da güvenlik güçlerinin tedbirlerini arttırmaları gerekiyor. Devletin eğitimin düzenli devam edebilmesi için her türlü tedbiri alması gerekiyor.”


Milli Eğitim Müdürü Adnan Hürata, yeni atanan öğretmenlerin çoğunun göreve başladıklarını söyledi.

‘Atanan öğretmenler işbaşı yaptı`
Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hürata, yeni eğitim öğretim dönemi için yaptığı açıklamada kentte boykota ilişkin bir sıkıntının bulunmadığını belirterek 11 bin 317 derslik, bin 568 okul ve 19 bin 452 öğretmen ile hizmet verdiklerini söyledi. Hürata, yeni atanan bin 990 öğretmenin çoğunun da göreve başladığını belirtti. Milli Eğitim Müdürü Hürata, geriye kalan öğretmenlerin de 1 Ekim tarihine kadar sürelerinin bulunduğunu ve bir sıkıntı yaşamadıklarını söyledi. Kesin rakamın o tarihte belirleneceğini ifade eden Milli Eğitim Müdürü tamamının göreve başlayacaklarını düşündüklerini kaydetti.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir