Çalışan için hazırlanabilecek kahvaltı önerileri
Sağlıklı beslenmenin, çocukların büyüme ve gelişmesi için önemli olduğu kadar okul başarısında da büyük rol oynadığını belirten uzmanlar kahvaltının önemi hakkında bilgi verdi ve çalışan annelere önerilerde bulundu.
Sağlıklı beslenmenin, çocukların büyüme ve gelişmesi için önemli olduğu kadar okul başarısında da büyük rol oynadığını belirten uzmanlar özellikle çalışan anneler için akşamdan hazırlanabilecek besleyici yiyecekler sayesinde çocuklarının güne güzel bir başlangıç yapmalarını sağlayabileceğini söylüyor.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim, okul çağındaki çocuklar için kahvaltının önemi hakkında bilgi verdi ve çalışan annelere önerilerde bulundu.
Kahvaltı hafızayı destekliyor ve konsantrasyonu artırıyor
Okul döneminde sabahları anneleri en çok zorlayan konulardan birinin de kahvaltı olduğunu söyleyen Dr. Yonca Sevim, “Çocuklar sabahları uyanmak, okula gitmek özellikle de kahvaltı yapmak istemeyebilirler. Ancak kahvaltı; beyin fonksiyonları, konsantrasyon, hafıza ve dikkat süresinde artışa yardımcı olur. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan, okula gidebilmek için trafikte uzun süreler harcayan, yoğun ders ve ödev programları olan çocuklar için kahvaltı çok önemlidir. Ancak akşamdan ya da daha önceden hazırlanacak pratik ve sağlıklı kahvaltılıklarla çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırılabilir.” önerilerinde bulundu.
Dondurucudan faydalanın
Tam tahıllı ev yapımı poğaçalar: Önceden hazırlanabilecek, tam buğday unu ve tereyağı ile yapılmış peynirli ve maydanozlu ya da peynirli ve dereotlu poğaçalar dondurucuya konulabilir. Çocukların da seveceği bu yiyeceklerin sabah ısıtılması yeterli olacaktır.
Meyveli ve yemişli muffinler: Tam buğday unu, süt, yoğurt ve pekmez ile hazırlanmış bir avuç büyüklüğündeki kekler; havuç-ceviz, elma-fındık veya incir-badem eklenerek önceden hazırlanıp, dondurucuda bekletilebilir. Bu kekler, şeker ile hazırlanmamalı, kabartma tozu yerine de maya kullanılmalıdır.
Sebzeli ve peynirli kekler: Tam buğday unu, süt ve yoğurt ile hazırlanmış bir avuç büyüklüğündeki az tuzlu kekleri; peynir-dereotu, ıspanak veya kaşar peyniri-kabak, dereotu veya bezelye, havuç-lor peyniri eklenerek önceden hazırlanabilir ve dondurucuda saklanabilir. Kekin üzerine çörek otu veya susam eklenerek lezzeti artırılabilir.
Krep dürümler: Bir akşam önceden, tam buğday unu ve yumurta ile hazırlanacak krep hamuru, sabah teflon veya seramik bir tavada pişirilebilir. Bu işlem sadece 1 dakika alacaktır. Pişirilmiş krep, sürülebilen taze peynirler ve biraz çiğ sebze ile servis edilebilir ya da içine tarçın eklenip, pişirilerek tereyağı ve mevsim meyveleri ile sağlıklı bir waffle şeklinde hazırlanabilir.
Tatlandırılmamış kahvaltılık gevrekler: İçerisinde glikoz veya fruktoz şurubu, şeker içermeyen, yulaf ve çavdar ağırlıklı kahvaltılık müslilerin bir bardak kefir veya süt ile karıştırılması yeterli olacaktır.
Kahvaltı tabağı: Birkaç bölmesi olan, kapaklı kahvaltı tabağına; peynir, zeytin, domates püresi, reçel ya da pekmez yerleştirilebilir. Ufak boyda renkli biberler veya küçük salatalıklar yıkanıp ve dolapta bekletilebilir. Sabah tek yapılması gereken, bölmeli kahvaltılık tabağını ve çiğ biberleri masaya koymak ve ekmek dilimlerini ısıtmak olacaktır.
Tostlar veya sandviçler: Akşamdan hazırlanacak Akdeniz tipi sandviçler dolaba konulabilir. Bu sandviçler beyaz peynir, dil peyniri, kaşar peyniri ve domates, biber, maydanoz ile hazırlanabilir. Sandviçlerde avokado, zeytin ezmesi ve sotelenmiş sebzeler de kullanılabilir. Şarküteri ürünlerinden uzak durulmalıdır. Bu sandviçler sabah tost makinasında ısıtılabilir ya da tost haline getirilip zamandan kazanılabilir. (İLKHA)