• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
'Kurban etleri en az bir gün buzdolabında dinlendirilmeli'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban bayramında kesilen kurbanların etlerini tüketme konusunda uyarılarda bulunan Diyetisyen Uzm. Ceylan Özateş, sindirim sorunuyla karşılaşılmaması için kurban etlerinin en az bir gün buzdolabında bekletilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kurban etinden yapılan kavurmanın kuyruk yağı ve tereyağı eklemleri ile kısık ateşte yapılması gerektiğine dikkat çeken Özateş, yoğun et tüketiminin vücutta meydana getireceği toksin etkisini azaltmak için bol miktarda C vitamini zengin taze meyve sebze tüketilmesi uyarısında bulundu.

Et yerken kanser olmayın!

Kurban etlerinin kurban kesildikten hemen sonra kahvaltıda tüketilmemesi gerektiğine vurgu yapan Özateş, etin hem içinin hem de dışının iyi pişmiş olmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Uzm. Özateş, “Etin çiğ veya az pişmiş olması tüketim kalitesi düşürür ve bayram programınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Etin ateşe yakın pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur, hem de B1, B12 folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal planımız var ise; etler ateşten 15 santimetre uzakta ve kömürler kor halini aldıktan sonra pişirilmelidir.” dedi.

Yağlı et tüketimi ile birlikte kan yağlarında ürik asit düzeyinde artış yaşanabileceği uyarısında bulunan Özateş, “Bu nedenle kırmızı et tüketimi sıklık ve azaltıp haşlanma öncelikli olma kaydıyla fırınlama veya ızgara veya sebzelerle birlikte tencerede pişirme yöntemleri ile kullanılarak pişirilmesi daha uygundur.” İfadelerini kullandı.

“Şerbetli tatlılar yerine meyve veya sütlü tatlıları tercih edin”

Bayramların vazgeçilmezi arasında yer alan tatlıların tüketimi hakkında da uyarılarda bulunan Özateş sözlerine devamla, “Şerbetli tatlılar bayramlarda daha çok tüketilmektedir. Ancak bu tatlılar yerine meyve ve sütlü tatlıların tercih edilmesi daha uygun olacaktır. Şerbetli tatlı tüketilmek isteniyorsa; gün aşırı 1-2 dilim baklava tercih edilebilir.” tavsiyelerinde bulundu. (M. Hüseyin Temel / Mustafa Kaynak – İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir