• DOLAR 34.263
  • EURO 37.646
  • ALTIN 2880.859
  • ...
Mültecilerin Sarayiçi`nde bekleyişleri devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa ülkelerine gitme umuduyla yaklaşık bir haftadır Edirne'ye gelerek Kırkpınar yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Sarayiçi'nde kalan yaklaşık bin 500 kadar Suriyeli ve Iraklı mültecilere Sarayiçi`ni terk etmeleri için verilen süre bugün dolarken sığınmacılar, kendilerini ikna etmek için alana gelerek bir konuşma yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'i sloganlarla protesto etti.

Konuşmasında; şu ana kadar hiçbir Avrupa ülkesinden mülteciler kabul etmeye yönelik bir talep gelmediği belirtilen Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, bu süre zarfında Yunanistan ve Bulgaristan sınırlarını güçlendirdiği bilgisi de paylaşıldı.

Sarayiçi'nde bekleyen sığınmacıların bölgede çıkarılması yönünde talimat verdiği belirtilen Edirne Valisi Şahin bu gün mültecilere yaptığı ziyarette, kendilerine; şu ana kadar hiçbir Avrupa ülkesinden mültecileri kabul etmeye yönelik bir talebin gelmediğini, aksine Yunanistan ve Bulgaristan`ın mültecilerin geçişlerini engellemeye yönelik sınırlarını güçlendirdiğini belirtti.

Vali Şahin, “Gelin, kendinize acımıyorsanız çocuklarınıza acıyın. Dünden bu yana bin 500 sığınmacıyı istedikleri kente gönderdik. Gitmek isteyenlerden evi olanı evlerine kadar götüreceğiz, evi olmayanları da geçici olarak otellere yerleştireceğiz. Avrupa ülkelerinden talep gelsin ilk sizi göndereceğiz.” dedi.

Valinin konuşmasına mukabil sık sık Arapça " Gitmek istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz" sloganları atması ise dikkatlerde kaçmadı.

Alanda ayrıca İngilizce, “Hepimiz Aylanız, Denizde ölmek istemiyoruz, AB bizi kabul et” pankartları taşındı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Edirne Belediyesi AFAD, UMKE ve diğer kurumlarla müşterek çalışmaları ile Sarayiçi spor tesislerinde bekletilen mülteciler kendilerine günübirlik bazı gıda malzemeleri verildiğini ve kendilerine battaniye verildiğini belirterek, ancak kendilerinin Avrupa`ya gitmeleri için gerekli duyarlılığın sağlanmasını istediler.

Mültecilerin bulunduğu alanda ve Türkiye – Yunanistan arasında geçişin sağlandığı köprübaşında polisler gerekli güvenlik önlemlerini alırken, sınırı geçmeye çalışarak yürüyüş yapan gruplar ise polis tarafından engellenmeye devam ediyor.

Yaşadıkları ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Suriye Hasekeli Muhammed Nur isimli Kürd mülteci geri dönmek istemediklerini, bundan dolayı oturma eylemi yaptıklarını ve Avrupa`ya gidene kadar da bu alandan ayrılamayacaklarını söyledi.

Nur, “Biz buradan geri dönmeyeceğiz. Ya Avrupa`ya gideceğiz, ya da burada öleceğiz.” şeklinde konuştu.

Taleplerinin kabul edilene kadar oturma eylemlerini devam ettireceklerini belirterek, Edirne valisinin kendilerini zorla geri göndermesi talebine sert tepki gösteren Nur, “2 yıl önce Suriye`den kaçarak Adana`ya geldim. 2 yıldır Adana`dayım ve çok büyük sıkıntılar içerisinde yaşıyoruz. Bizlerde insanca yaşamak istiyoruz. Kimseden bir şey beklemiyoruz. Benim de ailemden 2 kişi katledildi ve bizler canımızı kurtarmak için gidiyoruz. Bize yardım etsinler ve yolumuzu açsınlar.” talebinde bulundu. (İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir