• DOLAR 35.511
  • EURO 36.291
  • ALTIN 3032.89
  • ...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Bayram öncesi önemli uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak toplum ve çevre sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için gerekli tedbirler alındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından konu hakkında yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Kurban Bayramı süresince kurban satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğine sebep olabilecek faaliyetlerin kontrol altına alınarak toplum ve çevre sağlığının olumsuz yönde etkilenmemesi için tedbirler alındı. İl Müdürlüğü; denetim ekipleri ve oluşturulacak komisyon üyeleri ile birlikte Kurban Bayramı boyunca satış ve kesim yerlerinde denetim yapacak. İl Müdürlüğü, vatandaşların da bu konuda duyarlı olmasını isterken, kapı önlerinde kurban kesip çevreyi kirletenlerin alo 181 hatlı telefona ihbar edilmesini istedi. Kurban satışı ve kesimi, ilgili belediye tarafından gerekli alt ve üst yapının tesis edildiği veya ettirildiği yerlerde yapılacak. Kurban atık ve artıkları belediyeler tarafından toplanacak.“ ifadeleri kullanıldı.

Açıklamanın devamında, belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapmak ve kurban kesmenin yasak olduğu belirtilerek, “2872 sayılı Çevre Kanunu 20. maddesi gereğince; park, bahçe, cadde, sokak ile bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ve kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara 186 TL, konutlarda atıkları toprağa veren her konut ve bağımsız bölüm için bin 157 TL, kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren işletmelere ise 46 bin 501 TL idari para cezası uygulanacak.“ denildi.

İl Müdürlüklerinin uyarıları doğrultusunda belediyelerin de kurbanlık satış ve kesim yerlerinde çevre kirliliğini önleyici tedbirleri alması gerektiği belirtilerek, “Belediyeler, kurban alanlarında, su, elektrik, kanalizasyon veya fosseptik çukuru gibi altyapıları hazırlamalı, kurban kesim yerlerinin dezenfekte edilebilir, sağlık ve temizlik şartlarına uygun mekanlardan seçilmesi sağlanmalı, kesim yerlerinde tazyikli suyla yıkama imkanı bulunmalı, ayrıca kurbanlık hayvanlar, belediyelerden çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde Kasaplık Belgesi veya Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi” olanlar tarafından; köylerde ve belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmelidir.“ ifadeleri kullanıldı.

Kesimhaneden çıkan atıkların bertaraf edilmesi ile ilgili olarak da, “Kesimden çıkan işkembe ve hayvan dışkıları gibi atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara üçte iki  oranında konulmalı, gerektiğinde ikinci torba kullanılmalı, ağzı iyice kapatılıp bağlanarak ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınmalı, biriken gübre, çöp ve sakatat ile diğer atıklar, çevreye zarar vermeyecek şekilde üstü kapalı bir mahalde toplanıp, daha sonra hijyenik şartlara uygun olarak izale, bertaraf ve tahliyesi sağlanmalı, her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilmeli, kurban satış ve kesim yerlerinde ilçe belediyeleri yeterli miktarda atık taşıma araçları ve konteyner bulundurmalı, kesim sonunda kesim mahalli kanlı ve kirlenmiş bir durumda bırakılmamalı, kan izi kalmayacak şekilde temizlenmeli ve gerektiğinde kireçlenmeli, kurban derilerinin taşınması esnasında kan sızmalarına ve çevre kirliliğine neden olunmaması yönünde tedbirler alınmalıdır.“ denildi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir